Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i šefica odgovorna

Virovitički ured šefice Porezne nije naplatio pola milijarde kuna duga

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Nada Cavlovic Smiljanec, ravnateljica poreze
'Marko Lukunic/PIXSELL'
03.08.2012.
u 09:00

Nada Čavlović Smiljanec punih je 15 godina radila u područnom uredu Porezne uprave u Virovitici u kojem je do 2008. godine bila pročelnica i načelnica

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec optužila je bivšu HDZ-ovu vladu da je pogodovala nekim poreznim obveznicima i omogućavala im neplaćanje poreza pa je tako porezni dug narastao na 52 milijarde kuna. Na listi je poreznih neplatiša otprilike 102.000 tvrtki i fizičkih osoba koje duguju 30 milijardi kuna.

Prisilna naplata

No, N. Čavlović Smiljanec godinama je radila u Poreznoj upravi, i to uglavnom za HDZ-ove vlasti, na visokim dužnostima u područnom uredu Porezne uprave u Virovitici. N. Čavlović Smiljanec od 1994. do 1996. godine u toj upravi bila je načelnica Odsjeka za zajedničke i opće poslove, od 1996. do 2001. godine bila je pomoćnica pročelnika, a od 2001. do 2008. godine imala je funkciju načelnice Odjela za utvrđivanje poreza i doprinosa.

A prema listi srama koja je ovih dana objavljena, u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj je punih 15 godina za naplatu poreza bila zadužena i sadašnja šefica Porezne uprave, ukupno je otprilike 500 milijuna kuna nenaplaćenih poreza. Tako 76 tvrtki iz te županije duguje oko 126 milijuna kuna poreza i doprinosa, 3504 građana dužno je otprilike 289 milijuna kuna, a 263 fizičke osobe koje obavljaju djelatnost dužne su otprilike 86 milijuna kuna za poreze.

Pokušali smo doći do komentara N. Čavlović Smiljanec za nenaplaćene poreze u njezinoj županiji, no nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Porezna uprava, nakon što je objavili listu najvećih neplatiša poreza u Hrvatskoj, najavila je prve akcije u naplati tog duga, a to su ovrhe nad imovinom najvećih dužnika. Prvi na toj listi za odstrel bit će odgovorne osobe u tvrtkama koje imaju jednog ili ni jednog zaposlenika, a koje su otvarane kako bi se izbjegavalo plaćanje poreza. Prema podacima PU već je spremna lista takvih šesto tvrtki, a rješenja o ovrsi mogla bi biti odaslana do kraja ovog mjeseca.

Duga procedura

No procedura naplate dugova iz imovine dužnika bit će vrlo duga, kažu dobro upućeni, a može potrajati i nekoliko godina. Naime, zaplijenjena imovina ide na bubanj, a za što se raspisuju natječaji koji se uglavnom ponavljaju. Usto, problematični su i kapaciteti Porezne uprave za neku veliku akciju prisilne naplate. U PU radi 3500 ljudi, a na bolovanju je stalno njih otprilike 800, kažu dobri poznavatelji prilika. Na prisilnoj naplati pritom radi 400 do 500 ljudi koji, osim toga, obavljaju i standardni nadzor.

>> Svoju stranu priče, pritužbe, primjedbe i komentare na objavu lista dužnika javite Večernjaku na broj 0800 85 85 ili na vecernji@vecernji.hr

>>Ministre Liniću, morate puno toga objasniti oko liste srama

Komentara 122

ST
stefj
10:28 03.08.2012.

Retorika dotične gospođe jednaka je retorici nadređenog joj ministra, a svodi se na: naći ćemo vam i zadnju kunu, uzet ćemo vam sve, neće vam ostati ništa... Samo se usudite nešto zaraditi, uzet čemo vam i više od toga. Nema gorega od toga da ako ste nešto zaradili, to i pokazujute, to vam moramo izbiti iz glave. Kada radite, ne radite za sebe, već za državu, država je cilj vašeg postojanja... ---------------------- Eh, fali ona - iznad države je samo partija...

RO
rondomilk
10:32 03.08.2012.

još je zanimljivije pogledati njenu imovinu, imovinsku karticu, sigurno je većinu toga stekla pošten radom i plaćom poreznika a znamo kako malu plaću ima.

Avatar žič
žič
10:02 03.08.2012.

drugarica je podobna za svaku vlast......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije