Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao pravi maestro

Krakovi afere Spice: Damir Polančec uhićen zbog Ine

polancec
Goran Stanzl/Pixsell
Autori: Hrvoje Šlabek, Ivanka Toma, S.Knežević, M. Vidić
30.03.2010.
u 08:53

Utvrđena je osnovana sumnja da su Damir Polančec, Zdravko Šestak i Josip Pavlović zlorabili položaj i ovlasti radi stjecanja protupravne imovinske koristi i Podravki nanijeli štetu velikih razmjera.

Policija je u utorak uhitila donedavnog potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i uglednog zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića. Uhićeni su, kako doznajemo od visokog izvora u policiji, zbog ugovora kojim je OTP banka kreditirala dionice Podravke iz afere Spice sa 34 milijuna eura. Ugovor se dugo skrivao, a kada je pribavljen iz Mađarske, uslijedila je skandalozna spoznaja da su jamstvo za kredit bile dionice Ine i da se ugovaralo paralelno s povećanjem MOL-ovih upravljačkih prava u Ini. Za taj posao zadužen je bio upravo Polančec, a pravni dio pokrivao je odvjetnik Marković.

>>HDZ suspendirao Polančeca i protiv njega pokreće postupak

>>Polančecova majka: Damir nije kriv i ne mogu mu ništa dokazati

>>Uhićeni odvjetnik Marković ima više dodirnih točaka s Podravkom

Policija je u Polančecovu kuću u Koprivnici upala u šest sati ujutro, a u sedam mu je službeno priopćeno da je uhićen. Istovremeno je pretraženo i poduzeće Fia Energy koje vodi Polančecova srednjoškolska prijateljica. Sumnja se da je Fia Energy poslovala s Inom, a budući da je policija izuzela računalo i stotinjak ugovora, taj je posao upitan. Ako je Polančec povezan i s ovom tvrtkom, izvjesno je da je otvoren potpuno novi krak afere Spice.

Pretraga u Zagrebu

Policija je danas priopćila da je u nastavku operativne akcije Menadžer po nalogu USKOK-a provela kriminalističku istragu kako bi se utvrdile činjenice povezane s kupnjom Podravkinih dionica te s poslovnim odnosom između Podravke, MOL-a i banke OTP. Utvrđena je osnovana sumnja da su Damir Polančec, Zdravko Šestak, bivši šef Podravkine uprave, i Josip Pavlović, bivši član uprave (policija nije navela imena), zlorabili položaj i ovlasti radi stjecanja protupravne imovinske koristi i Podravki nanijeli štetu velikih razmjera. Šestak i Marković su prijavljeni zbog sumnje da su zlorabili položaj u vezi s pružanjem savjetničkih usluga Podravki te joj nanijeli štetu od 1,8 milijuna kuna.

>>Nobilo: Nazvao me u 6 sati i rekao da na nalogu za pretres piše da se sumnja u zloupotrebu položaja i ovlasti

>>Sve o aferi Podravka i operaciji Spice

Odvjetniku Markoviću policajci su upali kasnije prijepodne. Predsjednik Odvjetničke komore Leo Andreis u 9 sati je bio obaviješten da policija treba pretražiti Markovićev ured. Svjedok pretrage odvjetničkog ureda Marković & Plišo u neboderu na Trgu bana Jelačića, bio je donedavni predsjednik Komore Ranko Pelicarić. Uz odvjetnički ured, policajci su pretražili i Markovićev stan.

– Ne mogu vjerovati da može odgovarati odvjetnik koji je radio prema ugovoru sa svojom strankom, ali izgleda da su i ta vremena došla – izjavio je Markovićev branitelj Rajko Čogurlić. Polančecov branitelj Anto Nobilo davao je vrlo šture izjave.

Sve se snima

Naime, dok je u rukama policije, osumnjičenik ne treba imati branitelja. Novinari su svjedočili Polančecovu odvođenju u policiju. Pokušali su mu postaviti pokoje pitanje, ali je ulazeći u policijski automobil samo dobacio: “Bumo se čuli.” Odveden je u Zagreb, u prostorije policijskog USKOK-a na Oranicama. Tijekom dana doveden je i sjedište zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, a odande ga se vodilo na pretragu stana u Poljičkoj ulici u Vrbiku. Pretraga je počela oko 14 sati. Susjedi su se nemalo iznenadili vidjevši Polančeca.

– Primijetila sam policijski kombi pokraj zgrade i uočila ga, ali nisam znala što radi tu – komentirala je jedna od susjeda. Paralelno se pretraživao i Markovićev stan. Polančec je u USKOK u policijskoj marici doveden oko 18.30 sati. Ubrzo mu je stigao branitelj Anto Nobilo te su se konzultirali oko obrane. Tijekom ispitivanja Polančec se odlučio na aktivnu obranu, a neslužbeno doznajemo da je negirao djela zbog kojih se tereti. Nakon ispitivanja koje je potrajalo oko sat vremena, odveden je u Jedinicu za zadržavanje na noćenje. Odvjetnik Marković je na ispitivanje u USKOK stigao oko 20 sati te je kasnije vraćen na Oranice.

Nobilo: Polančec je sanirao štetu

- Policijska akcija bila je tempirana tako da spriječi Damira Polančeca da odradi posao kojim bi sanirao potencijalnu štetu od akcije Spice i time u potpunosti oslobodio bilo kakve krivnje menagere Podravke koji su sudjelovali u toj akciji, ali i samu Podravku - ustvrdio je to u emisji Otvoreno branitelj Damira Polančeca, odvjetnik Anto Nobilo.

U izjavi za Večernji list Nobilo je bio konkretniji i rekao da je prije mjesec dana Polančec preko svoje prijateljice Draženke Gaćan, vlasnice tvrtke Fia Energy iz Koprivnice pokušao odraditi ozbiljan posao koji bi spriječio nastupanje eventualne štete, ali da su represivna tijela to "nanjušila" i namjerno organizirala akciju uhićenja kako bi spriječila posao. Poanta je, kaže Nobilo, u tome da ako nema štete po Podravku, onda nema ni kaznenog djela protiv menagera. Drugi motiv je, navodi, da bi se mogao promjeniti vlasnik 10 posto dionica koje sada drži Fima Ami na Malti. Naime, vlasništvo nad tim dionicama utječe na omjer u skupštini i moglo bi u konačnici potpuno ukloniti politički utjecaj HSS-a na Podravku.

- Ne razumijem zašto HSS toliko zanima tvornica marmelade. Shvatio bih da se radi o tvornici oružja i da je posrijedi pitanje nacionalne sigurnosti, no u tvornici koja proizvodi pekmez tako nečeg nema - zaključio je Nobilo.

Video: HTV

 

Komentara 294

DU
Deleted user
11:17 30.03.2010.

prekrasno stoje ove zvijezdice oko nicka... jiiiihaaaaa

OB
-obrisani-
12:18 30.03.2010.

sada ču definitivno glasati za HDZ

MI
mica1111
09:30 30.03.2010.

...e,sad je Linić na redu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije