Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičar rkman:

'Čim netko postavi eksploziv i ugrožava ljude, to je terorizam'

Vojislav Blažević (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
Autori: Davor Ivanković, Sonja Hoffman, Vanja Moskaljov
15.01.2013.
u 09:04

Vojislav Blažević pred istražiteljima se branio šutnjom, odbija hranu, ali je dobrog zdravstvenog stanja

Vojislava Blaževića, osumnjičenog za postavljanje dviju eksplozivnih naprava u zagrebačkim naseljima Podsused i Stenjevec, u KB-u “Sestre milosrdnice” ispitala je županijska državna odvjetnica, a kako doznajemo od njegova odvjetnika Branka Šerića, branio se šutnjom.

Obranu angažirala obitelj

– S obzirom na zdravstveno stanje, i psihičko i fizičko, branio se šutnjom. Budući da je ovo prvi put od novog zakona da je ispitivanje obavljano izvan prostorija DORH-a ili USKOK-a, cijeli je postupak trajao malo dulje, ali je samo ispitivanje bilo kratko – rekao nam je Šerić.

Blaževiću je određen jednomjesečni pritvor, a u postupku će se saslušati i desetak svjedoka. Šerić, kojeg su za obranu angažirali Blažević i njegova obitelj, potvrdio je kako njegov branjenik već nekoliko dana odbija hranu.

Ozljede kože i potkože po licu i ekstremitetima pacijenta te lakša ozljeda oka, koje su nastale kao posljedica ranjavanja nakon eksplozije, sanirane su. Iako već dva dana odbija hranu, liječnici kažu da je odličnog općeg zdravstvenog stanja i pri svijesti te da može komunicirati jer ga cijelo vrijeme drže na infuziji.

Ipak, poručuju, nastavi li ne jesti još 10-ak dana, terapija njegovu organizmu više neće biti dovoljna i mogao bi se dovesti u stanje opasno za život. Neslužbeno doznajemo da je Blažević prebačen u zatvorsku bolnicu. Policija jučer nije izlazila s novim informacijama iz istrage o eksplozijama. Blažević je prijavljen za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine.

Vojnoobavještajni analitičar Ilija Rkman iznio je zanimljivu teoriju.

– Bez obzira na to je li policija uhitila Vojislava Blaževića zato što je on nečiji igrač, bolesnik, je li riječ o opomeni, osveti, nevažno je jer, čim je netko stavio eksplozivnu napravu pokraj pruge i u gradu, uz ugrožavanja života i imovine, ipak je riječ o terorizmu – smatra Rkman, kojemu je ovo bliska tema s obzirom na to da je još u vrijeme bivše države, a i tijekom Domovinskog rata u RH obučavao stručnjake za vrlo “škakljive zadatke”.

Za Rkmana, pogotovo nakon istupa tzv. komandira Šamila i njegovih tipičnih anarhističkih poruka vezanih uz uhićenje Vojislava Blaževića, jasno je da je riječ o koordiniranoj akciji u kojoj obojica mogu biti tek manji igrači.

Tajna knjiga JNA

– Prije tjedan dana Hrvatska je ocijenjena kao šampion u turizmu i svjetski mediji predstavljaju nas kao poželjnu destinaciju. Akcija s eksplozijama organizirana je izvana, a cilj joj je unošenje nesigurnosti te da svjetski mediji počnu pisati da ni RH više nije sigurna. Ona je usmjerena i na to da uzdrma Vladu i dobro je da je premijer Milanović reagirao opušteno premda mu zamjeram tezu da apsolutne sigurnosti nema. Ima je i naše službe sposobne su je jamčiti. Sugeriram premijeru da napravi “task-force” od nekoliko stručnjaka, a ja sam jedan od njih – kaže Rkman. On smatra da premijer treba razgovarati i s glavnim urednicima velikih hrvatskih medija, koji bi trebali smiriti javnost.

– Tako će policija i obavještajci dobiti mogućnost da u suradnji s Interpolom te policijama i službama iz regije, a tu postoje vrlo kvalitetne veze, otkriju koje skupine stoje iza prljave igre – smatra.

Oni, naime, imaju popis svih osoba koje imaju znanja o izradi eksploziva. Svojedobno je JNA tiskala tajnu knjigu u samo 150 primjeraka, a bila je namijenjena “ upotrebi izvan SFRJ”. U njoj su točno navedene recepture, skice, načini izrade eksplozivnih tvari i improviziranih naprava. Cilj je bio smiješati tvari i složiti napravu bez korištenja TNT-a.

Za razliku od mnogih, Ilija Rkman uvjeren je da u “zagrebačkim” eksplozijama nije korišten klasični vojni brizantni eksploziv (TNT). Prema njemu, treba otkriti tko je na YouTube stavio Šamila, a službe mogu vrlo brzo iz V. Blaževića izvući njegova znanja, što je bio u JNA i je li bio u ratu.

>>FOTO Blažević jaukao dok su ga prevozili i skrivao se od snimanja

Komentara 12

PA
parasa
09:38 15.01.2013.

Ovo šta je napravio i na koji način je čisti teror i tu nema milosti, ostavite ga i dalje neka odbija hranu. Zamislite samo jedno, na autobusnoj stanici da je bilo dsetak ljudi, da je bio putnički vlak umjesto teretni ???

KV
kviki111
09:51 15.01.2013.

Vojo je ugrozio jedino sebe!

KA
Karizma
09:17 15.01.2013.

Opet nam KOSov obavjestajac i strucnjak komentira KOSove akcije na terenu.Cilj ovog komentara je sakriti djelovanje KOSovih krtica u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije