Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna supernedjelja

Veliki tajni zaokret u politici Angele Merkel

German Chancellor Angela Merkel arrives at the donors Conference for Syria in London, Britain February 4, 2016.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.03.2016.
u 15:15

Uspon desnog AfD-a prisilio kancelarku da u zadnji tren promijeni migrantsku politiku

Njemačka strahuje od supernedjelje 13. ožujka. Za tri dana održavaju se izbori u tri njemačke savazne pokrajine i oni se, prvi put u povijesti, iščekuju kao izbori za Bundestag. Razlog je jednostavan – Njemačkoj prijeti veliki zaokret udesno što bi se moglo prenijeti i na savezne izbore u jesen iduće godine.

Tektonske promjene

Ankete pokazuju da najveći pad očekuje najveća njemačka stranka Kršćansko-demokratska unija CDU, koju vodi kancelarka Angela Merkel, a vrtoglavi rast predviđa se desnom pokretu AfD (Alternativa za Njemačku), koji je nastao 2013. na nezadovoljstvu spašavanjem Grčke, a uzlet doživio na kancelarkinoj politici dobrodošlice migrantima.

U nekada svojoj najvećoj utvrdi, jednoj od industrijski najmoćnijih saveznih pokrajina Baden-Württembergu, CDU po anketama dobiva samo 28,5 posto glasova, što je gotovo 11 posto manje nego na prethodnim izborima. Velika većina tih birača CDU svoj će glas sada dati AfD-u kojemu ankete daju podršku 12,5 posto birača. Još veći pad očekuje Socijaldemokratsku partiju SPD koja će po anketama prepoloviti broj glasača – padaju sa 23,5 na 12,5 posto.

Najveći uspon AfD-a očekuje se u Sachsen-Anhaltu, saveznoj pokrajini u bivšoj Istočnoj Njemačkoj – tamo im ankete daju 19 posto glasova. S oko 10 posto glasova desni AfD očekuje proboj i u Rheinland-Pfalzu, tradicionalnoj utvrdi socijalista.

– Nakon pokrajinskih izbora nijedan kamen više neće ostati na svome mjestu – komentira Hans Hermann Tiedje, bivši glavni urednik Bilda.

Popuštanje napetosti

Posljedica pada CDU i SPD-a te uspon AfD-a bit će da taj će dvije najveće njemačke stranke biti dugoročno osuđene na veliku koaliciju, kako na saveznom nivou kao sada u Bundestagu tako i na nižim razinama.

Velika koalicija neželjeno je dijete i za CDU i za SPD tako da bi čelnici tih stranaka Angela Merkel i Sigmar Gabriel mogli imati velikih problema u zadržavanju svojih pozicija.

Zbog toga kancelarka Merkel ovih dana radi “veliki tajni politički zaokret”. Umjesto slikanja selfieja s izbjeglicama, ona im sada savjetuje da ostanu u Grčkoj i tek sporadično osuđuje zatvaranje balkanske rute jer joj smanjenje broja migranata sada koristi. Merkel profitira od politike protiv koje se uvijek borila.

– Ona se ponaša kao da se trudi da je nitko ne “ulovi” dok mijenja kurs. Ali, priznala ona to ili ne: upravo je politika koju je ona uvijek nazivala nemoralnom, nemogućom ili štetnom sada dovela do izvjesnog popuštanja napetosti– zaključuje komentator Deutsche Wellea Christoph Hasselbach.  

>> Po anketi potpora Merkel najveća od početka godine 

>> Merkel: Treba smanjiti broj ilegalnih migranata u svim zemljama, uključujući i Grčku

Komentara 75

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:34 10.03.2016.

Zbog prošlosti i Hitlera, Merkel želi pokazati svijetu kako su Njemci i dalje država koja želi i poštuje sve nacije kod sebe, dovađajući tom politikom Njemačku i Europu na rub rasula i propasti EU

Avatar Maryo
Maryo
15:36 10.03.2016.

Bravo AfD!!!

KI
Kidfisto
15:35 10.03.2016.

Dao dragi bog da izgubila ,radi nje čitava Europa pati i patit će dugo dugo vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije