Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESTIŽNO NATJECANJE

Velika pobjeda robotičara FER-a u Abu Dhabiju: 'Sad smo priznati u svijetu'

storyeditor/2024-02-13/20b0205c-0c22-41fb-b1ff-7e183f0e6d22.jpg
FER
14.02.2024.
u 19:51

Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija šeik Mohamed bin Zayed, održava se svakih nekoliko godina, okupljajući najsvjetlije umove i najnaprednije tehnologije

Tim zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva pobijedio je na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici MBZIRC (The Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge) u Abu Dhabiju, potvrdivši tako da u Hrvatskoj postoje ljudi i novac za tehnološku preobrazbu društva.

Njihov projekt suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava u jakoj konkurenciji ocijenjen je najboljim.

Bok uz bok s najboljima

FER-ov pobjednički tim bio je sastavljen od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Početna konkurencija bila je vrlo jaka, a činilo ju je pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ipak, FER-ov tim koji vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira uspio se probiti među prvih pet timova, a na kraju je proglašen i pobjednikom.

U velikom finalu FER se borio bok uz bok s velikim svjetskim istraživačkim institucijama kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je ova prestižna nagrada.

VEZANI ČLANCI

Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija šeik Mohamed bin Zayed, održava se svakih nekoliko godina u Abu Dhabiju, okupljajući najsvjetlije umove i najnaprednije tehnologije iz cijelog svijeta. Služi kao platforma za prikazivanje izvanrednih dostignuća u autonomnoj robotici te njihovih potencijalnih primjena u različitim područjima. S obzirom na bogat fond nagrada i veliku razinu medijske eksponiranosti, natjecanje predstavlja izuzetno privlačnu priliku za najbolje robotičke timove diljem svijeta.

Treće izdanje MBZIRC-a, Veliki pomorski izazov, imalo je cilj pomicanje tehnoloških granica u scenarijima nadzora na moru i u zraku, uključujući dvije ključne komponente: inspekciju i intervenciju. U ova dva podzadatka, robotski tim sastavljen od autonomnog plovila te nekoliko autonomnih letjelica trebao je pronaći i identificirati zadani brod te s njega dohvatiti zadane predmete od interesa. U dohvaćanju predmeta sudjelovale su letjelice s robotskim manipulatorom te robotska ruka montirana na autonomno plovilo. Dodatnu težinu izazovu pridavala je nemogućnost korištenja globalnog lokalizacijskog sustava, GPS-a.

Rješenje FER-ova tima uključivalo je suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju.

Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz kako taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

– Za nas je najveći uspjeh to što smo sada priznati u svijetu. Ovo je veliko svjetsko natjecanje za koje znaju svi koji se bave robotikom i osvajanje ove nagrade naše je najveće bogatstvo – kazala je voditeljica tima Barbara Arbanas Ferreira, viša asistentica na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo. Ona smatra da je do rezultata dovelo puno faktora u funkcioniranju ekipe, a ne samo u znanju koje imaju članovi pojedinci.

– Znanja imamo jako puno, iza nas je 20 godina iskustva rada u laboratorijima. Bez obzira na to što je ekipa mlada, stariji profesori su nas savjetovali, što je jako bitan faktor, ali također za vrijeme samog natjecanja vladao je timski duh i suradnja. Svi smo jako dobri prijatelji i izvan posla, znači komunikacija puno bolje teče i sve vrijeme smo održali lagani duh. Šalili smo se i uživali u onome što radimo, nije to bio samo pritisak i stres – kazala je Arbanas Ferreira.

Otvorila im se vrata

Dekan Bilas rekao je da je pobjeda rezultat dugogodišnjega rada dvaju laboratorija uključenih u europske mreže izvrsnosti, koji intenzivno participiraju na europskim kompetitivnim projektima i koji su svoje doktorande i postdoktorande izložili međunarodnoj konkurenciji. To za posljedicu ima da se oni bave najaktualnijim temama iz toga područja. Zato su konkurentni i mogu se nositi s drugim jakim institucijama, prenijela je Bilasovu izjavu Hina.

Bilas smatra bitnim što su članovi tima hrvatski talenti koji su ostali u Hrvatskoj radeći na tim projektima, a mogli su raditi bilo gdje. No, njima je dovoljno dobro ovdje, imaju atraktivnih tema, a imaju i dobre uvjete na tim projektima da su zainteresirani ostati u Hrvatskoj. Ovom pobjedom FER-ovcima su se otvorila brojna vrata za suradnju s velikim svjetskim institutima i sveučilištima, s kojima će sada moći stvarati projekte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije