Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO PRONALAZE KADROVE

Zaposlenike regrutiramo još na fakultetu, više od 50 posto njih završili su FER

MONTELEKTRO
19.07.2023.
u 10:25

Ovog će ljeta na praksu u tvrtku 11 studenata, koji, pokažu li se dobri, u Montelektru počinju raditi uz studentski ugovor, mogu od njih dobiti i stipendiju, a sa završenim fakultetom čeka ih i posao

Tijekom protekla tri desetljeća, koliko tvrtka Montelektro djeluje i radi na hrvatskom tržištu, razvili su inženjerska rješenja za različite sektore diljem svijeta, poput industrije piva, hrane i pića, cementa, čelika, duhana te farmaceutske industrije, a posljednjih 16 godina utrostručili su broj zaposlenih inženjera.

I to isključivo zahvaljujući Job Fairu, već tradicionalnom i među studentima vrlo popularnom sajmu poslova koji je pokrenuo i organizirao zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tako će tijekom ovog ljeta u spomenutu tvrtku 11 od 27 za praksu prijavljenih studenata koji su se predstavili upravo na Job Fairu, a budu li slijedili primjer prijašnjih generacija koji su dolazili na praksu, o svom zaposlenju neće morati brinuti – radno mjesto čeka ih odmah po primitku fakultetske diplome.

– Prije 16 godina, kada je Job Fair pokrenut, Montelektro je zapošljavao ukupno 50 djelatnika svih profesija, a danas je broj inženjera čak trostruko veći. Sasvim sigurno je da je najveći dio inženjera zaposlenih u tom periodu za nas saznalo zahvaljujući Job Fairu. I ove godine naš štand je na Job Fairu posjetilo više od stotinu studenata. Za praksu se prijavilo 27 studenata, među kojima je 11 onih koji će tijekom ovoga ljeta pohađati praksu u Montelektru – kazao je glavni izvršni direktor Montelektra Edvin Šafranko. Kako ističe, upravo na Job Fairu, studenti iz prve ruke mogu saznati sve što ih zanima o njihovoj budućoj karijeri, usporediti poslodavce i poslove koji se nude, a s druge strane, poslodavci, kaže Šafranko, dobivaju priliku da u neposrednom kontaktu s potencijalnim zaposlenicima saznaju koja su njihova očekivanja i želje te sukladno tome prilagode strategiju zapošljavanja i benefite koji se nude.

POVEZANI ČLANCI: 

– U našoj branši, potrebno je otprilike dvije godine rada u timu prije nego što mladi inženjer postane samostalan u radu. Ulaganje dakako ne podrazumijeva samo njegovu bruto plaću, već i ulaganje u ostale resurse potrebne za usavršavanje inženjera koji će moći samostalno provoditi projekte – objašnjava Šafranko. Upravo zato kaže, postojeći modeli suradnje fakulteta i gospodarstva su dobri, ovakvi sajmovi poslova još cjenjeniji i potrebno ih je sustavno nadograđivati.

FER je jedan od predvodnika tih inovativnih i korisnih modela i smatram da bi njegov primjer trebali slijediti i ostali fakulteti iz tehničkog, ali i drugih područja. Smatram da je uključivanje poslodavaca u sustav visokog obrazovanja neophodan, posebice u dijelu praktičnog rada koji bi studente svakako puno bolje pripremio za rad na stvarnim projektima, u kojima često ne funkcionira sve kako je predviđeno teorijom – kaže izvršni direktor Montelektra Šafranko. A kako izgleda praksa koju će proći studenti tijekom ovog ljeta, pitamo.

– Tijekom trotjedne prakse, studenti dobivaju priliku za rad na konkretnom projektu. Uz vodstvo mentora prolaze dio treninga koji je inače namijenjen novozaposlenim inženjerima za automatizaciju, odnosno programerima koji rade na razvoju aplikacije za kontrolu kvalitete proizvodnje te elektroinženjerima koji sudjeluju u izboru opreme i projektiranju električnih razdjelnika i strujnih shema za potrebe raznih industrija. Studentima koji tijekom prakse iskažu potrebne kvalitete, ali i motivaciju za rad u Montelektru, nudimo mogućnost zaposlenja u okviru studentskog ugovora, a nakon diplome i stalni radni odnos. Osim toga, može im se ponuditi studentska stipendija u iznosu od 280 eura mjesečno, koju primaju do kraja redovnog studija i koja im jamči prednost pri zapošljavanju u Montelektru, ako u datom trenutku postoje otvorena radna mjesta za navedenu poziciju.

S obzirom na to da zapravo stalno tražimo nove zaposlenike, stipendistima je posao nakon diplome zajamčen – kaže Šafranko. Kada postanu punopravni članovi tima, mladi inženjeri nastavljaju svoj profesionalni put radeći i razvijajući rješenja za velika tvornička postrojenja. Iako spomenuta tvrtka svoj kadar gradi upravo na uspješnim studentima zagrebačkog FER-a to nije jedini fakultet na kojem već u vrijeme studija angažiraju svoje kadrove.

– Od 150 inženjera elektrotehnike i računarstva zaposlenih u Montelektru, više od 50% je onih koji su diplomirali na zagrebačkom FER-u. No, u našem timu su i inženjeri s diplomama ostalih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj pa smo itekako orijentirani i na ostale fakultete na kojima se obrazuju sjajni stručnjaci, poput Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Tehničkog fakulteta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike i informacijskih tehnologija u Osijeku, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Sa svim spomenutim fakultetima ostvarujemo dobru suradnju te aktivno podržavamo njihove projekte – pojašnjava Šafranko ističući kako je u njegovoj tvrtki prosječan radni staž devet godina i dva mjeseca. Svi oni koji žele najprije kod njih osigurati praksu moraju, uz specifična znanja iz područja elektrotehnike, automatizacije i programiranja, biti spremni na učenje, ali i na putovanja.

– Važno nam je da su kandidati koji se zapošljavaju u Montelektru proaktivni i otvoreni za profesionalne izazove, spremni na učenje, rad u timu te putovanja u daleke zemlje – kaže Šafranko.

>>VIDEO U Kijevu se oglasile sirene dok Rusija pokreće veliki zračni napad na Ukrajinu

 

Komentara 1

FR
FranjoTT
11:16 19.07.2023.

Bezveze firma jer ne cijene stranačku pripadnost. Ne znaju oni da iskaznica vrijedni više nego ove diplome, džaba ti znanje ako nisi donirao HDZ-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije