Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija uskok-a

Uhićeno 17 riječkih carinika i špeditera zbog prijevara

uskok rijeka,portal (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
07.05.2013.
u 16:40

Među privedenima je i Katica Uljar, inspektorica u Carini, inače supruga bivšeg ravnatelja carinske uprave

U završnici velike antikorupcijske akcije u riječkoj carinarnici i u Zagrebu u mrežu Uskoka pala je 17 člana skupina u kojoj je bilo desetoro carinika, dva direktora riječkih špediterskih tvrtki – neslužbeno se doznaje da je riječ o Aurel Tradeu i i Ilirijašpedu, i još petoro s njima povezanih osoba među kojima su uvoznici robe, a jedan od njih je i kineski državljanin.

Skupina koja je, vjeruju Uskokovi istražitelji, radila kao zločinačka organizacija, u osam je mjeseci oštetila državu za najmanje 8 milijuna kuna lažirajući dokumentaciju, količine i vrijednost robe koja se uvozila u Hrvatsku iz Kine i Italije, pa su na temelju neistinite dokumentacije bila umanjena carinska davanja i u konačnici prihod državnog proračuna. Koliko su pri tome carinici i špediteri strpali u svoj džep, tek će se doznati, no svi redom bili su dobro plaćeni za svoje "usluge".

Članove skupine koji su u utorak poslijepodne jedan za drugim dovođeni na ispitivanje u riječko sjedište Uskoka, tužitelji sumnjiče zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Desetoro carinika, među kojima je i jedna žena, Katica Uljar, inspektorica u Carini, inače supruga bivšeg ravnatelja carinske uprave, u dogovoru s dvojicom direktora špediterskih tvrtki, od kolovoza 2012. do veljače 2013., u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu, "žmirili su" na neistinitu dokumentaciju uvezene robe. Špediteri su, nakon što bi od uvoznika zaprimili dokumentaciju o količini i cijeni, za istu robu izradili carinske deklaracije i nove račune u kojima su, kako su se prethodno dogovorili, naveli manje količine i minimalne cijene te su takvu preinačenu dokumentaciju dostavljali carinicima. Oni su je uredno ovjeravali, a novac su od uvoznika robe primali špediteri, a nakon što bi dio zadržali za sebe dogovoreni iznos prosljeđivali su carinicima.

>>Riječki liječnik Alan Bosnar ostaje u zatvoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije