Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODZEMNI GRAD

Večernjakov novinar u sirijskom labirintu vojnih tunela

'P1040528_nnn_rad_010613'
Foto: Hassan Haidar Diab/VLM
1/4
01.06.2013.
u 21:39

Pobunjenici su u tunelima ispod Qusayra, strateškog grada na jugu Sirije, imali sve uvjete za život: hranu, vodu, struju, ali i videonadzor pomoću kojeg su znali sve što se događa iznad njih

Bitku za Qusayr na jugu Sirije, uz granicu s Libanonom, ovdje već zovu bitkom stoljeća. “Tko dobije tu bitku, dobit će rat”, uvjerava nas vladin vojnik Abu Haidar koji nas je proveo do prvih linija. No čim je završio rečenicu čula se snažna detonacija koja je potresla cijelo područje. Zavladala je panika te su vojnici počeli pucati nasumce. Mi smo s grupom vojnika koja nas je osiguravala trčali petstotinjak metara nazad u rovove. Nitko nije znao što se događa. Ostali smo u tim rovovima više od dva sata dok vojnici nisu ušli u mjesto te ga očistili. Tada su nam objasnili da je eksplozija koja se čula bila zapravo pod zemljom te je uništila njihovo zapovjedništvo i dio labirinta.

Nakon što je mjesto bilo osigurano, vojska nam je dopustila ulazak u podzemne tunele koji su bili potpuno opremljeni za život u njima čak i mjesecima. Hrana, voda, peć za kuhanje i mnoštvo drugih stvari potrebnih za svakodnevni život... a tuneli su bili čak spojeni i na struju. Žice su visjele na sve strane, vojnici su nam objasnili i zašto. “Evo, gledajte. Nisu trebali ni biti vani, a sve su vidjeli. Sve su stavili pod videonadzor. Bili su u tunelima i gledali nas gdje smo i što smo. Za ovu operaciju trebale su nam pune dvije godine unatoč tome što smo vojno nadmoćni. Puno je vojnika poginulo, moram priznati, ali uspjeli smo”, kazao je zapovjednik Abu Bader te nakon što smo obišli područje naredio svojim vojnicima da nas vrate u pozadinu gdje su nas čekali vojnici koji su nas vratili u Homs.

>> Sirijska vojska ponovo otvorila autocestu Damask - Homs

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije