Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klauzura hdz-a

Vaso Stieru: Zar bi Picula trebao voditi politiku HDZ-a u BiH?

milijan brkić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
06.04.2014.
u 08:01

Stier je govoreći o BiH rekao da ne bi bilo logično da se od Hrvata u Bosni i Hercegovini očekuje suradnja, a da hrvatski zastupnici međusobno ne surađuju

HDZ-ova klauzura u Šibeniku, na kojoj je 400 hadezeovaca u subotu započelo pripreme za europske izbore u svibnju, bila je prilika da Davor Ivo Stier, europarlamentarac i smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, po ocjeni prisutnih hadezeovaca, začini svoj govor o Bosni i Hercegovini i na neki način demonstrira svoje nezadovoljstvo statusom u stranci.

Ali klauzura je bila i prilika da mu vrlo izravno, bez rukavica, odgovori glavni tajnik stranke Milijan Brkić Vaso s panela o organizaciji izbora koji je bio zatvoren za medije. Stier je govoreći o BiH rekao da ne bi bilo logično da se od Hrvata u Bosni i Hercegovini očekuje suradnja, a da hrvatski zastupnici međusobno ne surađuju. Kada se zna da je i Stieru i SDP-ovu Toninu Piculi u njihovim matičnim strankama zamjerena njihova suradnja u EU parlamentu po pitanju BiH, jasno je na što je Stier aludirao.

On je, kažu prisutni hadezeovci, poručio i to da se prema BiH neće voditi Manolićeva politika. Naši izvori prenose da su nakon Stierova govora vrlo „dinamičan“ razgovor imali on i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a da su ih kolege na hodniku zaobilazile u širokom luku.

Sedam Stierovih grijeha

Stier nam je pak rekao da ne zna po čemu je njegov govor bio oštar i da je nakon njega dobio pljesak, što znači da je prihvaćen s odobravanjem. Milijan Brkić, tvrde upućeni, pred 400 ljudi (premda Stier nije bio prisutan na tom panelu jer je otišao za Samobor zbog stranačkih obaveza) rekao je da poziva na zajedništvo, a navodno je rekao da to baš Stieru govori. Također, Brkić se upitao tko bi to trebao voditi HDZ-ovu politiku u BiH, možda Picula? Retorički je upitao i gdje su bili prije pet šest godina ti današnji demokrati kad se dijelio HDZ u BiH – onda su šutjeli i gledali pogubne posljedice koje je ta politika imala po Hrvate u BiH. Poručio je i da on ne vidi nikakve Manoliće u stranci.

Prisutnima je bilo sasvim jasno da se Brkić obraća Stieru, a naši izvori objašnjavaju kako mu glavni tajnik zamjera to što je Stier bio provoditelj podjele HDZ-a BiH, odnosno Sanaderove ideje da Božo Ljubić osnuje HDZ 1990. Stier nije htio komentirati Brkićev govor jer nije bio prisutan. Budući da je Brkić u Sabor biran s liste za dijasporu, naši sugovornici apsolutno ga doživljavaju kao osobu koja predstavlja Hrvate Bosne i Hercegovine, premda je zamrznuo svoj mandat u parlamentu.

Odnosi između vrha HDZ-a i Stiera napeti su otkad je on smijenjen s funkcije međunarodnog tajnika. Iako su u HDZ-u tu smjenu obrazložili time što je on zauzet poslom europarlamentarca, pa se ne može posvetiti poslu međunarodnog tajnika, ipak su mu pripisali još sedam grijeha zbog kojih više nije, a pitanje je je li ikad stvarno i bio, osoba od povjerenja. Stieru je zamjereno njegovo soliranje, kontaktiranje s predsjednikom Josipovićem, u HDZ-u drže da on stoji iza plasiranja i podgrijavanja priče o tome da europučani ne žele Ružu Tomašić na HDZ-ovoj koalicijskoj listi.

To je pak apsolutno riješeno objavom HDZ-ove liste na kojoj je Ruža Tomašić šesta. Hadezeovci i dijelove Stierova govora, ali i Vasin odgovor ne drže primjerenim auditoriju od 400 ljudi, smatraju da se nezadovoljstva trebaju riješiti u užem stranačkom krugu. Stier je pak bio osoba od potpunog povjerenja Jadranke Kosor, ali ipak se priklonio Tomislavu Karamarku. Smatran je ideologom HDZ-a u Kosoričino vrijeme, a sada mu se zamjera što bivšoj šefici stranke nije ostao vjeran do kraja, poput Andreja Plenkovića nositelja liste za eruoizbore.

Komentara 80

Avatar Feniks
Feniks
08:33 06.04.2014.

Jedan od masu glupih poteza koje je povlacio Ivo Sanader je podjela HDZ-a u BiH. Ako Stier danas pokusava neke stvari ipraviti treba ga podrzati.

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
08:14 06.04.2014.

Vaso, slušaj i ući .

KI
Kissinger
08:46 06.04.2014.

pazi sad ovo-plagijator dijeli lekcije jednom vrhunskom intelektualcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije