Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ročište 8. veljače

Vasiljković se žali na izručenje, brani ga 'talibanski' odvjetnik

\'File picture shows former Serb commander Dragan Vasiljkovic in Knin, Croatia in February 1993. A former Serb commander, now an Australian citizen, charged with war crimes committed during Croatia\'s
Reuters/Pixsell
28.11.2012.
u 17:52

Odvjetnici Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, uložili su žalbu na izručenje Hrvatskoj tvrdeći da je australska vlada predugo odlučivala o zahtjevu te da ne mogu jamčiti sigurnost optuženom za ratne zločine.

Odvjetnici Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, uložili su žalbu na izručenje Hrvatskoj tvrdeći da je australska vlada predugo odlučivala o zahtjevu te da ne mogu jamčiti sigurnost optuženom ratnom zločincu, piše Australian.

Prije desetak dana zeleno svjetlo za izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj dao je australski ministar vanjskih poslova Jason Claire. Žalbu na to rješenje Vasiljkovićevi su odvjetnici Federalnom sudu podnijeli jučer, dok je saslušanje u tom slučaju zakazano za 8. veljače sljedeće godine.

Australska odvjetnička zvijezda brani Kapetana Dragana

Australska odvjetnička zvijezda Dan Mori prihvatio je braniti Kapetana Dragana. On je poznat po zastupanju podržavatelja terorizma Davida Hicksa u SAD-u. Hicks je pet godina proveo u Guantanamu, nakon što je uhićen u Afganistanu, te ga je osudio posebni vojni sud za ratne zločine za neameričke državljane.

Vasiljkovićevi odvjetnici tvrde da je vlada Julije Gillard predugo odlučivala o njegovu izručenju i time narušila pravo okrivljenika da mu se sudi u razumnom roku. S druge strane tvrde da australska vlada od Hrvatske nije dobila zakonito jamstvo da Vasiljković nakon izručenja neće biti podvrgnut torturi.

Glasnogovornik ministra jučer je odbacio te navode. Odvjetnik Mori kazao je da je preuzeo slučaj zato što je zabrinut zbog pogrešaka u procesu izručenja. 

– Morao sam se uključiti kada sam čuo za slučaj da je australski državljanin pritvoren više od sedam godina samo zato što ga žele ispitati u drugoj državi – rekao je Mori.

>>Australci će izručiti Kapetana Dragana Hrvatskoj

Komentara 18

VO
vordag
18:11 28.11.2012.

Eeej ali ovo je isto teška sprdačina, sa tim izručenjem, pa koliko se puta imaš pravo žalit na odluke suda ?

OB
-obrisani-
18:25 28.11.2012.

čuo je da su legionari u Hrvatskoj...,,na cijeni...

CR
crocro
18:08 28.11.2012.

Pitanje je kakvi su to odvjetnici koji su prihvatili braniti krvnika, te sada traže propuste u radu australkske vlade. Što oni misle da će osramotiti australsku vladu. Osim toga traže garancije od jedne članice NATO saveza i koja će slijedeće godine ući u EU, da dadne garancije kako ne bi poslije izručenja kapetana , istoga podvrgli torturama. Kao da smo barem u vremenu inkvizicije. To je samo blamiranje njegovih odvjetnika kojima žele poniziti i omalovažiti Republiku Hrvatsku kao samostalnu, demokratsku i suverenu državu. Mislim da je Australiji itekako u interesu pokazati da je itekako uređeno društvo, temeljeno na pravnim stečevinama, a nekakvo divlje pleme iz kojega je potekao ratni krvnik Hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije