Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna tema

'Uvjeren sam da se pokušava prisluškivati hrvatski politički vrh'

'US President Barack Obama (R) looks at German Chancellor Angela Merkel on a podium in front of the Brandenburg Gate at Pariser Platz in Berlin, Germany, 19 June 2013. Photo: Marcus Brandt/dpa +++(c)
Foto: 'Marcus Brandt/DPA/PIXSELL'
1/3
24.10.2013.
u 22:57

Ljutiti ministar 
De Maizière: Odnosi Njemačke i Amerike nikada više neće biti isti

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je na hitni sastanak američkog veleposlanika u Berlinu zahtijevajući dodatno očitovanje o navodima da je američka obavještajna služba prisluškivala čak i mobitel kancelarke Angele Merkel. Prema izvorima iz njemačke vlade Westerwelle je veleposlaniku "natrljao nos" izražavajući bijes njemačke strane iako je još u srijedu navečer, samo nekoliko sati nakon otkrivanja prisluškivanja, glasnogovornik Bijele kuće ustvrdio da se mobitel Angele Merkel ne prisluškuje.

Izvor je Snowden

Otkrićem, koje je na temelju Snowdenovih informacija u srijedu objavio njemački časopis Der Spiegel, razumljivo, nije bila zadovoljna ni sama kancelarka koja je odmah nazvala Obamu u Bijeloj kući i poprilično mu žestokim tonom objasnila da je ovakav postupak među saveznicima i prijateljima neprihvatljiv.

– Unatoč svim izljevima bijesa njemačke javnosti i političara, mislim da nije otkriveno ništa novo. Jasno je da obavještajne službe pokušavaju prisluškivati komunikacije visokih političara drugih zemalja, a prijateljstvo s tim nema puno veze. Pa uvjeren sam i da talijanske službe pokušavaju prisluškivati hrvatski politički vrh, poznato je da su Slovenci u prošlosti nadzirali hrvatske komunikacije... To je poznato, ali je i vrlo neugodno kada izađe u javnost ili kada se o tomu nađu dokazi – kaže politički analitičar dr. Tvrtko Jakovina.

Iako je NSA samo dan prije optužena da je potajno u Francuskoj tijekom smo jednog mjeseca zabilježila 70 milijuna telefonskih razgovora, podaci o prisluškivanju njemačke kancelarke daju ovome potpuno novu dimenziju. Angela Merkel vodi danas najjaču i najutjecajniju članicu Europske unije, a njemački su odnosi s Washingtonom danas vjerojatno na najnižoj točki od Drugog svjetskog rata naovamo. Koliko je stvar ozbiljna, pokazuje i činjenica da se u istragu o prisluškivanju uključilo i njemačko državno odvjetništvo. I dok traje istraga što se doista zbivalo s komunikacijama Angele Merkel, jesu li i u kojoj mjeri njeni telefonski razgovori bili snimani, njemačka javnost ključa. Sjedinjene Države sve manje Nijemaca doživljava kao prave, istinske prijatelje. U tom smjeru ide i jučerašnja izjava njemačkog ministra obrane Thomasa de Maizièrea koji je komentirao skandal.

– Amerikanci i dalje ostaju naši prijatelji, no ovako nešto jednostavno se ne radi. Znam da se moje komunikacije nadziru, to je i za očekivati jer ja sam ministar obrane, no nisam očekivao da bi nadzirali i kancelarku. Ovo će imati velike posljedice, jednostavno ne možemo sve ignorirati i vratiti se odnosima kakvi su bili do srijede popodne, ustvrdio je Thomas de Maizière.

Koriste poziciju žrtve

Njemački analitičari u svojim nastupima pak nisu birali rječnik poput ministra obrane. Za jednog od njih prisluškivanje je najgora moguća uvreda Njemačkoj, drugi pak tvrdi kako je nadzor komunikacija Angele Merkel udarac u lice cijelom njemačkom narodu. Šef socijaldemokrata Sigmar Gabriel upozorio je da ovo prisluškivanje u pitanje dovodi pregovore o solobodnoj trgovini SAD-EU.

– Prijatelja se nikada ne špijunira – poručila je jučer Baracku Obami na summitu EU u Bruxellesu bijesna Angela Merkel.

>> Spiegel: Američka obavještajna služba prisluškivala i A.Merkel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije