Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
austrijski biskup

Ustoličenje gradišćanskog Hrvata 25. rujna u katedrali u Željeznom

biskup živković
Biskupija Željezno
15.07.2010.
u 14:05

Dio austrijskih teologa i puka nezadovoljno novim biskupom hrvatskih korijena optužuje Živkovića da je ekstremni konzervativac s jakim vezama s nazadnim konzervativnim donositeljima odluka u Vatikanu.

ŽELJEZNO/GRADIŠĆE – Svečanost službenog postavljenja novog biskupa austrijske rimokatoličke biskupije Željezno mons. Egidija Živkovića (47) održat će se 25. rujna o.g. u 10 sati u katedrali sv. Martina u Željeznom, javila je austrijska katolička agencija Kathpress.

Euharistijsko slavlje posvete (konsegracija) predvodit će bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn u zajedništvu s zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Živkovićevin prethodnikom, biskupom Paulom Ibyjem.

Gradišćanskog Hrvata, mons. Egidija Živkovića, novim biskupom te austrijske biskupije imenovao je prošli petak papa Benedikt XVI. Do sada je obnašao službu glavnog tajnika Austrijske biskupske konferencije, voditelja Odjela za hrvatsku jezičnu skupinu u biskupskoj kuriji u Željeznom te župnika u Vulkaprodrštofu (Wulkaprodersdorfu).

Hrvati u Beču, Gradišću i šire pozdravili su papinu odluku, držeći to i velikom časti za gradišćanske i ostale Hrvate te snažnim poticajem za očuvanje njihova etničkog i duhovnog identiteta u Austriji. Osim toga, za promatrače je to i jedan dokaz više koliko su jake veze između Hrvata i Svete Stolice.

Dio austrijskih teologa i puka nezadovoljno novim biskupom hrvatskih korijena i prvim slavenskim u Austriji te Vatikanskim centraliziranim načinom odlučivanja, okrenulo je, uz potporu medija, „topove“ protiv mons. Živkovića optuživši ga da je“ ekstremni konzervativac s jakim vezama s nazadnim konzervativnim donositeljima odluka u Vatikanu“.

Verbalne napade na Živkovića oštro su osudili predsjednik ABK, bečki kardinal Christoph Schönborn i njegov zamjenik biskup Egon Kapellari, istaknuvši da je mons. Živković „čovjek sredine“ , poznat unutar Crkve kao „graditelj mostova“ među ljudima i narodima koji govori pet stranih jezika, uključujući i hrvatski i jezike nacionalnih manjina koje žive u Gradišću te naroda u austrijskom susjedstvu.

Mons. Živković je rođen u Novom Gradu (Güssingu) u Gradišću 16. travnja 1963. godine. Filozofske i teološke studije je pohađao u Beču i Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1987. godine u biskupiji Željezno. Nakon službe tajnika tadašnjeg biskupa mons. Stefana Lazloa nastavio je studij na Papinskom gregorijanskom sveučilištu u Rimu, gdje je doktorirao kanonsko pravo.

Godine 1993. imenovan je vicekancelarom, a zatim kancelarom u ordinarijatu u Željeznom, a 1994. godine voditeljem Odjela za hrvatsku jezičnu skupinu u biskupskoj kuriji te dijeceze, ravnateljem biskupske revije za hrvatske vjernike „Glasnik“ i župnikom u selu Vulkaprodrštofu kraj Željeznog. Od 1999. godine je glavni tajnik Austrijske biskupske konferencije.

 

 

Komentara 4

DO
dobravila
21:44 15.07.2010.

Mene ne čudi velika buka iz pojedinih \"austrijskih\" krugova protiv jednog Hrvata . U Austriji je brojčano najveća etnička zajednica - srpska zajednica . Neonacist H.C. Strache čelnik Slobodarske stranke FPOE , je još prije tri godine u Beogradu sklopio još prije tri godine u Beogradu sklopio politički pakt sa šešeljevim radikalima , imao prijam kod čelnika Srpske pravoslavne crkve , vikao po Beogradu i Beču da je Kosovo srce srbije itd itd . i sa velikom srpskom zajednicom u Beču , sjedištu svih medija , radi dan i noć protiv Hrvata i hrvatskih interesa . Zato nije čudo da su protiv našeg čovjeka , Hrvata Mons. Živkovića kao austrijskog biskupa .

SI
Slo_Istran
00:26 16.07.2010.

kad već pišete hrvatska imena na Gradišćanskom, pišite i originalna ledinska imena u Koruškoj! Celovec, Beljak, Velikovec, Pliberk... a ne usrane umjetne germanizme! Mislim, da postoji \"mala\" razlika između slo-cro, kad Slovenci žive tamo već 1300. godina (germana nije bilolo nijednog), a Hrvati na Gradiščanskom tek 4-5 stoljeća!

OB
-obrisani-
15:07 16.07.2010.

Ujedinjenje ponovno idemo na zapad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije