Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija na apel

Ustavna kriza? Kakva je sudbina referenduma o braku

'milanovic.1'
Slavko Midzor/PIXSELL
12.06.2013.
u 07:44

Premijer Milanović izjavio je da će, budu li ispunjeni svi uvjeti, referenduma biti. Inicijatori prikupljanja potpisa pitaju se hoće li održati riječ.

I nakon apela 11 ustavnopravnih stručnjaka kojim su s pozicije autoriteta znanja željeli izbjeći srljanje zemlje u ustavnu krizu, vladajući ne odustaju od ideje onemogućavanja realizacije referenduma o ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin neće podržati odluku o raspisivanju referenduma koju treba usvojiti Sabor jer smatra da on ima pravo odlučiti kako on smatra da je bitno, izjavio je jučer novinarima u Saboru te je potvrdio da se neformalno razgovaralo o promjeni Ustava i Zakona o referendumu.

>>Peđa Grbin: Neću podržati odluku o raspisivanju referenduma

Vlada se neće miješati

I to tako da se ne dopusti raspisivanje referenduma o promjeni ljudskih prava te da se drukčije uredi izmjena Ustava referendumom. Ipak, potpise inicijative proslijedit će Ministarstvu uprave radi provjere. Grbin svoj stav brani željom da zaštiti ljudska prava homoseksualne manjine, no odgovor na pitanje zašto se onda nije mijenjao Obiteljski zakon, koji sadrži istu definiciju braka, nije dao.

Vlada se neće izravno miješati u raspravu o (ne)raspisivanju referenduma, ali SDP-ovi zastupnici s koalicijskim partnerima razgovaraju o tome kako bi se zakonski zabranilo raspisivanje referenduma o temama iz trećeg poglavlja Ustava “Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda”. Ideja o promjeni Ustava kojom bi se izričito zabranilo raspisivanje referenduma o temeljnim ljudskim pravima i slobodama nije realna jer nema dvotrećinsku potporu u Saboru, doznajemo iz SDP-a. No, to u ovom slučaju ništa ne bi promijenilo. Ustavnopravni stručnjaci već su rekli da brak nije temeljno ljudsko pravo, već se definira zakonom te je i s gledišta Europskog suda državama prepušteno da to pitanje reguliraju kako žele, pa i onako kako brak već definiraju međunarodni akti.

Vladimir Šeks (HDZ), jedan od autora hrvatskog Ustava, smatra da je u ovom slučaju procedura jasna, a referendumska volja građana obvezujuća i njome se mijenja Ustav. Dodaje i kako bi, ako bi vladajući pokušali izmjenama Zakona o referendumu, neraspisivanjem referenduma ili na neki drugi način osujetiti ili odugovlačiti proceduru, Ustavni sud trebao “presjeći i utvrditi da se radi o sabotaži ili diverziji referendumske volje”. Inicijativu za promjenu Ustava ne podržavaju ni Hrvatski laburisti jer im je, kako kaže predsjednik Dragutin Lesar, Grbin prije nekoliko mjeseci rekao da “Ustav nisu gaće da se mijenjaju svaki dan”. I on smatra da se referendum mora raspisati ako su ispunjeni uvjeti, a izigravanje bi bila osnova i da predsjednik Republike Hrvatske raspusti Sabor. No, Grbin smatra da do raspuštanja Sabora neće doći.

Pusta obećanja

Čelnica Udruge “U ime obitelji”, koja je organizirala prikupljanje potpisa, Željka Markić uzvraća:

– Jako je zabrinjavajuće da vlast ignorira demokratske zahtjeve građana nakon što su za to ispunjeni svi uvjeti.

Predsjednik HRAST-a i dopredsjednik Udruge Grozd, Ladislav Ilčić, podsjeća pak kako je SDP prije izbora najavljivao olakšavanje iniciranja narodnog referenduma te poboljšavanje izbornog sustava.

– A sad čini sve da bi spriječio demokraciju u Hrvatskoj – tvrdi Ilčić.

Na pitanje što planiraju ako vlast ne raspiše referendum, Ž. Markić odgovara kako se nada da će se premijer držati vlastitih riječi jer je prije ipak izjavio da će, budu li ispunjeni svi uvjeti, referenduma biti. Ilčić je kazao: – Ustavni sud morat će reći svoje mišljenje o tome, a od Vlade smo već doživjeli da je spremna oglušiti se i na odluke Ustavnog suda.

>>'Moglo bi doći do političko-ustavne krize bez presedana'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije