Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera bankomat

Protega: Nitko me još nije obavijestio da sam optužen

protega (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
08.07.2010.
u 18:04

Podizanjem optužnice u aferi “Bankomat” istražitelji, čini se, ne odustaju od daljnjeg češljanja poslovanja državne banke za Protegina mandata.

USKOK je danas podigao optužnicu u aferi “Bankomat” protiv Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića, bivših čelnika Hrvatske poštanske banke, te sedmorice njezinih klijenata zbog izdavanja kredita mimo procedure i štete od 300 milijuna kuna nanesene banci. Protegu se tereti da se za svog mandata na čelu uprave HPB-a udružio sa Sladonjom i Kirinićem kako bi pojedinim klijentima odobravali kredite koji su se razlikovali od ostalih iz ponude banke.

– Nitko me nije obavijestio da je optužnica podignuta, pa prema tome, ništa ni ne mogu komentirati – kratak je bio Protega. Uz Kirinića i Sladonju, on je optužen da je u četiri godine na traženje Borisa Šimunića, Ivana Galića, Svetimira Gadže, Olivera Beidenegela, Slavena Čolaka, Davora Čilića i Gorana Jurakovića, klijenata HPB-a, odobrio isplatu više rizičnih kredita u ukupnom iznosu od 254 milijuna kuna koji na kraju nikada nisu vraćeni banci. Bivše bankare, uhićene potkraj prošle godine, USKOK također tereti da su lažno prikazivali dobit HPB-a i na temelju bonusa sami sebi isplaćivali menadžerske nagrade te tako oštetili banku za 13,2 milijuna kuna.

Gorana Jurakovića USKOK posebno optužuje, i to zbog pranja novca u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji i Španjolskoj. Radi lakšeg prikrivanja traga isplaćenog kredita HPB-a, stoji u optužnici, nalagao je plaćanja u inozemstvo, a novac je prebacivao i na račun svoje tvrtke osnovane u Španjolskoj. Pod izlikom plaćanja arhitektonskih, inženjerskih i ostalih tehničkih usluga, na taj je način “oprao” 1,8 milijuna eura. Kasnije je, kako bi vratio novac u Hrvatsku, 970.000 eura prebacio na račun tvrtke čiji je vlasnik njegov sin Goran.

Podizanjem optužnice u aferi “Bankomat” istražitelji, čini se, ne odustaju od daljnjeg češljanja poslovanja državne banke za Protegina mandata.

Policija, naime, nastavlja obradu po nalogu USKOK-a kako bi se utvrdila i nova moguća kaznena djela koja su dovela do gubitaka u portfelju HPB-a.

Komentara 19

OB
-obrisani-
22:32 08.07.2010.

\"Tako prljavo nebo se ne čisti bez oluje.\" - Shakespeare

DJ
djole32
22:38 08.07.2010.

samo par stotina miliona kuna pasta je to za nas hrvate

TM
tesla moj ponos
19:54 08.07.2010.

Danas se svašta diže al se ne diže ono što bi se trebalo dignuti. A ne diže se upravo zbog ovih mudonja koji su uništili svako pozitivno dizanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije