Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi sveti

Uprava groblja na grobnice polijepila uplatnice i opomene

grob, groblje
01.11.2011.
u 07:56

Blagdan Svih svetih uprava groblja u Fažani iskoristila je da vlasnike grobnih mjesta podsjeti na obvezu plaćanja

Uplatnice, opomene, dugovi... Sve to zapakirano u bijele kuverte s ručno nadopisanim napomenama, zalijepljene ili zataknute za grobnice svojih bližnjih, pronašli su posjetitelji groblja u Fažani.

Tko je dužan – sad se zna

Blagdan Svih svetih uprava groblja u Fažani iskoristila je da vlasnike grobnica i grobnih mjesta podsjeti na obvezu plaćanja te im je, umjesto na kuće adrese, uplatnice i opomene ostavila na grobnicama. U svakom je redu bilo barem desetak bijelih kuverti, zajedno s desecima lampaša, buketa, svijeća... Tako je svatko tko je ovih dana došao na groblje mogao vidjeti tko je dužan za grobnu naknadu. O ovakvom načinu utjerivanja dugova i svojevrsne javne objave i prozivke dužnika u Općini Fažana ni u upravi groblja Komunalcu nismo ništa mogli doznati jer je za njih – neradni dan. Kuverte su, doznajemo, podijelili prije blagdana na razmislivši ne postoji li možda i diskretniji i ispravniji način da se nasljednici i vlasnici grobnih mjesta upozore na dugove nego da ih se javno proziva.

Takve se “čestitke” nisu mogle vidjeti na glavnom zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je prodefilirala politička elita. Baš pred spomenikom Glas hrvatske žrtve – Zid boli točno u 9.30 sati našli su se predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor sa suradnicima Ivanom Šukerom, Gordanom Jandrokovićem, Andrijom Hebrangom i Vladimirom Šeksom te predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Iza predsjednika države i predstavnika Vlade nazirao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je nakon njih položio vijence i zapalio svijeće. Predsjednik, premijerka i gradonačelnik Bandić vijence su položili i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

– Tradicionalno se okupljamo na Mirogoju kako bismo odali počast najmilijima. To je trenutak kada čovjek zastane i pita se čemu ratovi i sva zloba kada ćemo svi završiti ovdje – kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Počast Draženu Petroviću

Ipak, u šetnji kroz Mirogoj moglo se primijetiti da su neki grobovi posjećeniji od drugih. Na nekim osamljenijim grobnicama, poput one književnika Gustava Krkleca, gorjela su samo četiri lampaša i postavljen je bio mali buket cvijeća. No, ipak ga se netko sjetio. Zaboravljen nije ni poznati slikar Edo Murtić. Prolazeći pokraj njegova grobnog spomenika čulo se kako roditelji govore djeci – to je bio poznati slikar. A nedaleko od Murtićeve je i grobnica Ivice Račana – prepuna lampaša. Raskošni buketi nalaze se i na grobu glumice Ene Begović, dok je vjerojatno najveća vreva vladala oko nadgrobnog spomenika košarkaša Dražena Petrovića. Brojne građane dočekala je i Draženova majka Biserka Petrović u društvu prijateljice iz Amerike Gordane Kovačić Burrows. U ruci su obje držale uokvirenu fotografiju na kojoj je košarkaš Clyde Drexler držao Draženovu fotografiju.

– Bio je osoba koja je obilježila cijelu našu generaciju i zato mu svake godine odajemo počast – rekao je Zagrepčanin Marijan Korabek.

Komentara 63

IB
iva.begovic
16:46 01.11.2011.

Surova je istina da u ratu stradavaju najbolji ljudi, a ološ ispliva na površinu, da nije tako ni Bandić ne bi bio na funkciji na kojoj jest. Stoga na temu rata bolje mu je \"čkomit\".

Avatar WindFucker
WindFucker
18:42 01.11.2011.

01.11.2011. u 18:11h 5533 je napisao/la: _____________________________________________________________ Što reći? Ada Damjanac (SDP)...

Avatar drot kefa
drot kefa
11:44 01.11.2011.

Hvala svima koji su dali život za lijepu nam i dragu domovinu Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije