Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još uvijek su dokaz

Upozorenje iz HZMO-a: Ne bacajte stare radne knjižice

Radne knjižice (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
09.09.2013.
u 12:00

- Radna knjižica je i dalje temeljna javna isprava kojom će se dokazati staž do 30. lipnja 2012. godine - kazao nam je glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović.

Iako je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nastupila obveza poslodavaca da u roku tri mjeseca svojim radnicima vrate "papirnate" radne knjižice, to ne znači da ih smijete uništiti ili baciti, nego ih treba čuvati, jer se njima još uvijek dokazuje radni staž prije 30. lipnja ove godine.

– Upozoravamo ljude da ne uništavaju i ne bacaju radne knjižice. Radna knjižica i dalje je temeljna javna isprava kojom će se dokazati staž do 30. lipnja 2012. godine – kazao nam je glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Filip Dujmović koji dodaje da radnici sačuvaju "papirnate" radne knjižice kako bi u budućnosti na temelju nje mogli ostvarivati neka prava.

Od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU uvedena je elektronička evidencija. Hrvatska je "papirnatu" radnu knjižicu morala ukinuti zbog usklađivanja naših zakona s pravnom stečevinom EU jer ona, kada je kod poslodavca, na neki način predstavlja "fizičku prepreku slobodi kretanja radne snage".

>>Jeste li znali? Od 1. srpnja više se ne izdaju radne knjižice

>>Još jedna stvar otišla u povijest ulaskom Hrvatske u EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije