Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Repovi krize

Upitno održavanje Zagreb Auto Showa

'27.03.2008., Zagreb - Zagreb Auto Show na Zagrebackom velesajmu. Lamborghini Gallardo Spyder.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
06.12.2011.
u 13:00

Zagrebački velesajam zastupnicima auto marki ponudio je niže cijene, no oni će i po tim cijenama teško prikupiti novac za izlaganje

Glamur i sjaj 40 automobilskih premijera u čak 17 velesajamskih paviljona i čak 215.000 posjetitelja obilježili su posljednji Zagreb Auto Show. Bilo je to sada već daleke i po prodaji rekordne 2008. godine kada se činilo da ništa ne može zaustaviti rastuće tržište koje je te godine u Hrvatskoj "progutalo" 88.217 osobnih automobila.

A onda je, usporedno sa svjetskom financijskom krizom, sve krenulo nizbrdo. Tržište se prepolovilo pa se zagrebački salon automobila, vodeći u regiji i član OICA-e (Međunarodna organizacija proizvođača automobila) nije održao. Do danas se situacija nije bitno popravila. Doduše, tržište automobila je u odnosu na lani u blagom rastu ali daleko je to od pravog oporavka.

Termin za Zagreb Auto Show 2012. je odavno određen, 22. ožujka do 1. travnja, potvrđen od OICA-e. Ali, još je neizvjesno hoće li se sajam održati.

Pregovori još traju

– U tijeku smo intenzivnih pregovora sa izlagačima odnosno zastupnicima auto kuća. Svima je želja i interes da se tržište autoindustrije pokrene i vrati na poziciju od prije nekoliko godina, koju ta branša i zaslužuje – kaže Nataša Mrđen Budisavljević iz Zagrebačkog velesajma.

Kako bi se, usprkos kriznim vremenima, sajam ipak održao Zagrebački velesajam spustio je cijene i izlagačima ponudio prostor po povoljnijim uvjetima.

- Činimo sve da u ožujku 2012 Zagreb Auto Show širom otvori vrata - navodi Nataša Mrđen Budisavljević iz Zagrebačkog velesajma.

No, to očito nije dovoljno jer je Zagreb Auto Show 2012. još uvijek upitan. Zastupnici auto marki smatraju da im Velesajam nije dovoljno izašao u susret i da ponuđene cijene i dalje nisu dovoljno povoljne da bi im se izlaganje isplatilo.

Većina ih na naš upit nije dala službeni odgovor, ali, neslužbeno, priznaju da ni sami još ne znaju hoće li imati novca za izlaganje, kao i da su im oči uprte u najveću tvrtku - u PZ Auto - i u njihovu konačnu odluku. No, tu odluku nije lako donijeti. U tržišnoj situaciji koja je već istrošila sve rezerve, te prisilila trgovce automobilima na zatvaranje prodajnih salona, upitno je tko će od njih naći snage i mogućnosti za dizanje ugleda, a izlaganje na auto salonu samo se na to svodi.

Imamo što pokazati

Zastupnik marke Kia kaže: 'mi bismo išli, imamo što pokazati'. Jednak je stav i Chevroleta, iz kojega navode:

- Izuzetno smo zainteresirani za sudjelovanje na Zagreb Auto Showu 2012., kako bismo pokazali sve novitete iz Chevroleta. Ove godine lansirali smo čak sedam novih modela u Europi, dok nam sljedeće godine dolaze novi Malibu te Cruze SW. Očekujemo da uprava Zagrebačkog velesajma poboljša uvjete izlaganja, kao što su napravili neki sajmovi u regiji, kako bismo zajedno ponovo pokrenuli Zagreb Auto Show.

Peugeot također želi izlagati, ali još ne može i potvrditi da će to moći. Volvo, također zbog velikih troškova, još nije odlučio hoće li izlagati. Odlučio još nije ni Citroen, kao ni zastupnik marki BMW i Mini. Zastupnici Suzukija, kao i Alfa Romea, Fiata, Lancie i Jeepa, pak, ne planiraju izlaganje na Zagreb Auto Showu 2012..

Ključne riječi

Komentara 2

AN
AnaB1982
16:50 07.12.2011.

lijepo bi bilo vidjeti novitete na okupu, ajde ZV smanji cijene !!!

IS
Iskra1
18:05 11.12.2011.

Prvenstveno pobrinite se da ljudi rade, da bi mogli na sajmove i kupovati igracke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije