Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Unatoč skromnoj vanjštini, Hamnei uživa u palačama i ergeli rasnih konja

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei
Reuters
04.01.2010.
u 09:28

Detalje o stilu Hamneijeva života iznio je iranski prebjeg, tjelesni čuvar donedavno zadužen za sigurnost iranskoga vrhovnog vođe, koji se danas skriva na sigurnoj lokaciji negdje u Francuskoj.

Iako iranski vjerski vođe, odjeveni u jednostavne crne halje i s turbanom na glavi, na prvi pogled odaju skroman stil života, sedamdesetogodišnji ajatolah Hamnei živi u luksuzu skrivenom od očiju iranske javnosti kakve se ne bi postidjele ni kraljevske obitelji.
 
Šest palača
Detalje o stilu Hamneijeva života iznio je iranski prebjeg, tjelesni čuvar donedavno zadužen za sigurnost iranskoga vrhovnog vođe, koji se danas skriva na sigurnoj lokaciji negdje u Francuskoj.
– Hamneijeva obitelj ima poslove diljem svijeta, od dionica tvornica u Europi, preko telekomunikacijskih tvrtki u Africi, do dionica na svjetskim burzama – stoji u dokumentu koji je pripremio prebjeg. Za razliku od Hamneijeva prethodnika imama Homeinija koji je i nakon dolaska na vlast živio relativno skromno, današnji iranski vrhovni vođa po svojim navikama podsjeća na posljednjeg iranskog šaha Rezu Pahlavija, među Irancima omraženog zbog razmetanja bogatstvom. Hamnei danas koristi šest palača, među kojima je i Niavaran, carska rezidencija obitelji Pahlavi, a na raspolaganju mu je i osobna liječnička klinika koju vodi bivši ministar zdravstva.


Prisluškuje razgovore
Kolekcionarske strasti vrhovnog vođe također nisu zaboravljene, pa tako Hamnei skuplja antikne štapove za hodanje – u njegovoj je kolekciji oko 170 primjeraka – draguljima optočene lule, no prema tvrdnjama bivšeg čuvara, najveća mu je strast ergela sa stotinjak probranih konja. Smješteni su u posebnim štalama, a njihovi prekrivači načinjeni su od dlake posebno uzgojenih deva. Svaku večer ajatolah preslušava tajno snimljene razgovore koje o njemu vode iranski dužnosnici, a depresiju liječi vulgarnim vicevima koje mu pričaju mule.
– Ako Zapad želi izvršiti pritisak na Iran, treba blokirati Hamneijevu imovinu – kaže disident Mohsen Makhmalbafam koji je iznio detalje o vrhovnom vođi.

Ključne riječi

Komentara 68

MM
Mladen Miletić
12:05 04.01.2010.

Samo na zadrtom zaostalom Balkanu je raja (potekla iz socijalizma) mišljenja uvjerenja da svi moramo biti gladni u društvu i da nitko nema pravo na nešto više i nemože nešto posjedovati !!! Koliko će te EURA potrošiti kad idete naa skijanje, jeste skije posudili ili sami hoblali ? Odakle vam Euri i dali ste to zakonski zaradili što je praktički nemoguče u Izharačenoj H .republici !

Avatar Bjesomar
Bjesomar
14:17 04.01.2010.

Ma neeeee...to nije njegovo,te konje su mu namjestili Izraelci da ga mogu diskreditirati. To je neka cioprokomunistickofasticka urota. :)

CE
cericzel
12:06 04.01.2010.

KIR_MALI dao ti bog da ti snaha bude židovka, ili zet židov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije