Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
falklandski rat

Argentinska invazija na Falklande potpuno je šokirala M. Thatcher

margaret thatcher (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
28.12.2012.
u 19:00

Deklasificirani dokumenti pokazuju kakva se drama zbivala u vrhu Britanije neposredno nakon gubitka otočja u Atlantiku

Trideset godina nakon sukoba, deklasificirani dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da je ondašnju britansku premijerku Margaret Thatcher argentinska invazija na Falklandsko otočje potpuno iznenadila. “Nikada, nikada nisam očekivala da će Argentina izravno napasti Falklande. To se činilo tako glupim, tako apsurdnim da sam mislila kako se takvo što nikada neće dogoditi”, piše u sada javnosti dostupnom zapisniku Komiteta za istragu Falklandskog slučaja koji je vodio lord Franks.

Prema tvrdnjama povjesničara koji su uspjeli pregledati ove spise, radi se o jednom od najmoćnijih i najpotresnijih dokumenata koji su u Velikoj Britaniji deklasificirani u posljednjih pedesetak godina. U njima se vidio i očaj premijerke koja je opisivala kako se osjećala u danima neposredno nakon invazije u travnju 1982.

– U tome trenutku nitko mi nije mogao potvrditi da ćemo uspjeti povratiti otočje, nitko. Nismo to znali, ustvrdila je Thatcher. U deklasificiranim dokumentima vidi se da su upozorenja ipak stizala u Downing street i prije nego su se argentinske postrojbe iskrcale na otoku. Tadašnji britanski veleposlanik u Buenos Airesu Anthony Williams slao je upozorenja Londonu.

– Argentina nije neka banana država, neka državica kojom upravlja mali diktator. Ona nije bezazlena, a okupacija otočja bit će dobro osmišljena – pisao je Williams tadašnjem ministru vanjskih poslova lordu Peteru Carringtonu. Sva su ova upozorenja bila ignorirana. Samo nekoliko dana nakon što su Argentinci okupirali Falklande, Carrington je dao ostavku.

– Optužili su me da sam ignorirao upozorenja, da se nisam obazirao na znakove koji bi upozoravali na invaziju. To nije točno. Takvih znakova nije bilo – ustvrdio je lord Carrington pred komisijom. Povjesničari su oduševljeni dokumentima u koje su sada dobili uvid.

– Iskaz Margaret Thatcher i svi zapisnici komisije napravljeni su samo nekoliko mjeseci nakon sukoba i sjećanja su, baš kao i emocije, vrlo živa. To se vidi iz svakog retka teksta, iz svakog transkripta razgovora, iz svakog svjedočenja – kaže politički povjesničar lord Hennesy uz tvrdnje kako još treba istražiti dokumente o vojnom sukobu i ponovnom preuzimanju otoka.

Komentara 3

OL
olovka
19:20 28.12.2012.

Tako to ide kod FASISTA. Okupacija Faklanda je izvrsena od Engleza I dan-danas traje.

MA
master
20:01 28.12.2012.

Foklandski otoci nisu Engleski,trebaju se vratiti Argentini.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
21:13 29.12.2012.

Iako sam zadnji koji bi stao u obranu Britanije i uopće sila koje nameću nekome svoju politiku, u ovome slučaju moram biti na strani Britanije, ako ništa ono radi istine koju se trudim bezrezervno promicati nekada nenamjerno i griješeći pri tome... Činjenica je da su se na Falklande prvi iskrcali britanci, proglašavajući do tada nenaseljene otoke posjedom njenog veličanstva britanske krune, iako su prvo stalno naselje osnovali francuzi iz mjesta St.Malo od tud naziv otočja Malvinas... Nakon toga španjolci otkupljuju naselje od francuza. Polažući tom kupnjom pravo na cijelo otočje armadom prisiljavaju britance da ih napuste.... Argentina se u cijeloj priči pojavljuje tek 1816g. njeno svojatanje otočja temelji se na tome da su oni zapravo bivša španjolska kolonija te slijedom toga imaju pravo i na otočje....dakle tom logikom bi imali pravo i na Kanarske otoke, budući su Falklandi dovoljno udaljeni od Argentine da niti po jednom pomorskom zakonu i pravu ne mogu teritorijalno pripadati Argentini, čak nisu niti u pojasu koji bi mogla proglasiti za gospodarski, koji bi sezao do 200nm od argentinskog kopna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije