Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera HŽ

Umanjili kazne Kobaku i društvu, no moraju vratiti 27,3 mil. kn

'30.09.2011., Zagreb - Davorinu Kobaku, bivsem direktoru Hrvatskih zeljeznica, izrecena je nepravomocna presudu na Zupanijskom. Teretili su ga kako je s Biserkom Robic, Andrijom Saricem i Vladimirom V
Marko Lukunić/PIXSELL
27.07.2012.
u 21:03

Kobak je sada osuđen na šest godina i šest mjeseci, B. Robić na sedam godina, Vasiljević na dvije godine, a Sarić na 32 mjeseca zatvora

Afera HŽ “teška” 3,7 milijuna eura te prvi veliki korupcijski slučaj koji je vođen po novom Zakonu o kaznenom postupku, dobio je i pravomoćni završetak. Vrhovni sud neznatno je umanjio kazne Davorinu Kobaku (61), bivšem predsjedniku uprave HŽ-a, Biserki Robić (57), bivšoj direktorici tvrtke AGIT, Andriji Sariću (44) te Vladimiru Vasiljeviću (55), bivšem direktoru Željeznica Srbije, te je u bitnom potvrdio nepravomoćnu presudu koju je optuženima lani u listopadu izreklo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević. Kobaku, koji je bio osuđen na sedam godina zatvora te B. Robić, osuđenoj na sedam i pol godina zatvora, kazne su sada umanjene za po šest mjeseci.

Sariću, koji je bio osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora, sada je izrečena kazna od dvije godine i osam mjeseci, a za šest mjeseci umanjena je kazana i Vasiljeviću koji je sada osuđen na dvije godine zatvora. Optuženi uz to moraju vratiti protupravno stečenih 27,3 milijuna kuna. Preciznije, Kobak mora vratiti 7,2 milijuna kuna, B. Robić i Sarić svaki po 9,1 milijun kuna, dok Vasiljević mora vratiti 1,7 milijuna kuna. Nadalje, svi četvero solidarno moraju platiti i 331.054 kune sudskih troškova. Iz obrazloženja odluke Vrhovnog suda proizlazi da su četvorki kazne umanjene jer je viši sud smatrao da ne stoji optužba za prikrivanje protuzakonito stečenog novca budući da je riječ o novcu koji potječe iz drugog kaznenog djela, konkretno zloporabe položaja.

Komentara 1

OS
osica
15:29 28.07.2012.

.............a gdje su im toliki novci da to vrate ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije