Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona
Povratak na članak

Zbog inflacije petica ukida se opći uspjeh

Za matematičke gimnazije ključna bi trebala biti ocjena iz matematike i fizike, za umjetničke škole likovni...

Komentari 39

VA
Valerija007
13:14 07.11.2013.

Hoće li se novim Zakonom vratiti dignitet nastavnicima i profesorima? Hoće li se zaštiti nastavnika/profesora od svakodnevenog pritiska roditelja, ravnatelja, nadzornih odbora i inih faktor koji onemogućavaju pošteni rad? Pozdravljam ideju važnih predmeta za pojedine srednje škole, jer ovako kakoako je sada, da moraš dobro pjevati da bi mogao ići u MIOC, samo se idiot mogao sjetiti.

VL
Avatar abakus
abakus
12:30 07.11.2013.

Bože sačuvaj luđaka... Ostavite se više osnovne i srednje škole, jer ih svaki put kad u njih dirnete samo dodatno ruinirate!! Užas! Pa što je vama?! Ukidati opći uspjeh??? Nakon što je već prošla godina pokazala da je ukidanje ocjenjivanja na polugodištu rezultiralo padom znanja učenika i problemima u drugom polugodištu, a pogotovo na kraju godine?! Bezveznjaci jedni i neznalice, kud se pačate kad o djeci i školstvu očigledno pojma pojminog nemate unatoč svim titulama kojima se kitite!

VL
TH
than
13:07 07.11.2013.

Jos jedno mlacenje prazne slame od strane vladajucih. Sada ce se i o ovome lomiti koplja, pa malo javne rasprave i tako to... Samo da se nista ne radi po pitanju ekonomije, dok narod doslovno gladuje.

VL
AN
AnusCroatica
13:39 07.11.2013.

Pod hitno vratiti zaključne ocjene na kraju prvog obrazovnog razdoblja (namjerno ne kažem polugodišta, jer to nije!) i početi razmišljati o maloj maturi! Ona će ujednačiti ocjenjivanje...

VL
SS
silvio.spanjic
13:04 07.11.2013.

Ovu vlada nije sposobna ili ne želi biti. To pokazuje i ovaj prijedlog zakona. Očito je cilj ponovno zaglupljivanje naroda, kako bi njime lakše manipulirali.

VL
Avatar My Style
My Style
13:35 07.11.2013.

Kod nas u Srbiji se takodje dele ocene sakom i kapom. Zaprepasti me svaki put kada ucenik kaze da ima 5 iz nekog predmeta , a o njemu nema blagog pojma. Do toga je dovela inflacija zaposljavanja nestrucnih ljudi i stranackih poslusnika. Inace - ukidanje opsteg uspeha je samo od formalne vaznosti jer se prosek ocena svakako moze izracunati, zar ne ? Najzad - to nece nikako smanjiti protekciju i nepotizam ! Bice Kurta umesto Murte i to je to !!

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
13:50 07.11.2013.

Naše školstvo je poput Hrvatska auto industrija...puno ideja, puno reformi, puno knjiga, puno stručnjaka, a auta nema nigdje... Učitelji su plaće debelo ispod državnog prosjeka u uvjetima koji se nisu promijenili od svojih početaka. Vjerujem da su samo u AU AU monarhiji bili korektni. Ovo da nije smiješno bilo bi žalosno.

VL
CH
chemica
13:42 07.11.2013.

Supač. Umjesto da mameki i tateki maltretiraju sve učitelje redom, sada će se izdrk*vati samo na nesretnicima iz predmeta kojih je bolja ocjena neophodna da bi njihov mali kret*n mogao upisati željenu školu ili fakultet. Jupiej. Bit problema i dalje ostaje neriješen. Nekada su "drug i drugarica" u školi bili bogovi, a danas ove nesretne rvacke učitelje smije maltretirati ama baš svaka ovca koja samo "želi dobro svom djetetu". Pa makar gazila preko leševa u ostvarenju tog "svetog cilja".

VL
DO
Dolinski
12:39 07.11.2013.

"Treba mi za prosjek!" - to je jedan od najčešćih argumenata koji učenici koriste kada vrše pritisak na nastavnike da im dodjele bolju ocjenu nego što su zaslužili. Ukidanjem relevantnosti općeg uspjeha konačno bi otišao taj način pritiska na nastavnike u povijest.

VL
AL
alexis
15:42 07.11.2013.

Prvo su ukinuli zaključivanje ocjena na pologodištu,sad opet nova fora bez mozga ,kome se tu olakšava ,najbolje ukinuti ministarstvo i pustiti učitelje i učenike da rade ,....

VL
CH
chemica
13:42 07.11.2013.

Supač. Umjesto da mameki i tateki maltretiraju sve učitelje redom, sada će se izdrk*vati samo na nesretnicima iz predmeta kojih je bolja ocjena neophodna da bi njihov mali kret*n mogao upisati željenu školu ili fakultet. Jupiej. Bit problema i dalje ostaje neriješen. Nekada su "drug i drugarica" u školi bili bogovi, a danas ove nesretne rvacke učitelje smije maltretirati ama baš svaka ovca koja samo "želi dobro svom djetetu". Pa makar gazila preko leševa u ostvarenju tog "svetog cilja".

VL
H9
H99
12:18 07.11.2013.

Ukinuti škole i fakultete. Svjedočbe i diplome dieliti prema socijalnom podrijetlu i partijskoj pripadnosti. Jovanović i družba bit će prezadovoljni.

VL
IM
Immanuell
14:47 07.11.2013.

Pa ovako, opći uspjeh je pokazatelj sveukupnog znanja stečenog u vrijeme formalnog školskog obrazovanja. Po meni, isti ne guši kreativnost, jer se dobro sjećam da su moji kolege učenici iz mojih razreda ako su bili ekstra talentirani za matematiku, imali i super uspjeh u ostalim predmetima bez obzira koji su to u pitanju, te im to nikad nije predstavljalo opterećenje već su ih svladavali s lakoćom. S druge strane, oni talentirani za hrvatski, povijest i sl. uglavnom su kiksali na matematici, a za život je matematika jednako važna ako ne i važnija za sve ljude na svijetu. Takvi učenici nisu nikad bez obzira na trud uspjeli briljirati u matematici i fizici, što je posve u suprotnosti učenicima talentiranim za matematiku i fiziku. Sama talentiranost za umjetnost ne garantira uopće uspjeh u savladavanju općih predmeta. Tako su kod nas u razredu lijepo crtali i slikali uglavnom učenici slabijeg općeg uspjeha, iako je bilo i onih drugih, ali znatno manje.... Sve je to relativna stvar i način gledišta, ali ovdje se povoditi za nekima na zapadu koji su u stanju imati tržište rada tako visoke specijaliziranosti da njihovi učenici prilikom školskog obrazovanja imaju pravo sami odabirati kolegije koje će slušati, jest apsurd jer hrvatsko školstvo to nije kadro, a ponuda poslova i tržište rada uopće ne postoji. Možda u Zagrebu, dalje u Hrvatskoj ne.

VL
DU
Deleted user
14:33 07.11.2013.

Krenulo im je s ukidanjem svega i svačega! Što će im uopće škola? Svi u vladi su formalno dobro obrazovani a rezultati te i takve obrazovanosti se vide! Je li to znak da su spoznali da su i njima ocjene poklanjali? Mislili su da nekaj vrijede i vidi sada! Sama nemoć lažnih odlikaša!

VL
BO
bobo123
14:28 07.11.2013.

A što očekivati od Jovanovića i njegove ekipe. Najbolje bi bilo da skroz ukinu ocjene, to nema smisla. Kriterij svega neka bude to imaju li partijsku knjižicu. Vidimo da to kod nekih savršeno funkcionira - HNS je zaposlio skoro cijelu mladež, nezaposlenost je vrlo mala, pogotovo u usporedbi s 50% mladih koji ne rade. Kakve ocjene i profesori. Svi su oni nesposobni za ocjenjivanje, ali zato kukurikavci to znaju odlično riješiti. Rezultati se vide svugdje, Hrvatska je postala prava zemlja prosperiteta u ovih 2 godine.

VL
JU
juma
14:14 07.11.2013.

Dobar prijedlog. Inflacija odlikaša u našim školama prosto je nevjerovatna. Ne mogu svi predmeti imati istu težinu, jer nisu svi podjednako važni za buduće školovanje. Najvažniji bi trebao biti hrvatski jezik, potom matematika i jedan strani jezik, a onda sve ostalo. To bi ujedno trebali biti i jedini predmeti koji su relevantni za upis u gimnaziju. U strukovnim školama trebalo bi bi sve opće predmete ukinuti, osim hrvatskog jezika i u nekim strukama matematike ili stranog jezika. Onda ne bi imali majstore koji ne moraju znati zavrnuti vijak ili pričvrstit vrata, ali bi trebali znati kada je počeo drugi svjetski rat ili koja je najduža hrvatska rijeka.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
15:06 07.11.2013.

Imam osjećaj kak se opet želi silom pokazat kak se eto puno dela jedino rezultate nikak nemremo vidjet. Ne tak davno ukinuli su ocjene na polugodištu pa je kod većine djece uočen pad u učenju i konačnom uspjehu. Sad opet nekaj zbrda-zdola kak je svojevremeno i drug Šuvar zmišljal stručnog pritezača gornjeg lijevog vijka na felgi !!! Pitanje - jel netko išel u Njemačkoj u školu, kak je tam to regulirano?

VL
Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
14:37 07.11.2013.

Ma bravo, nema odlikaša pa ajmo ukinut odličnu ocjenu.... zar je netko doista očekivao nešto drugo od ministra koji ukida polugodišnje ocjenenjivanje doli nastavak degradacije obrazovnog sustava....... P.S. Za 10ak godina ćemo uvozit ljude koji znaju računati s potencijama....

VL
Avatar comandante
comandante
16:51 07.11.2013.

Treba ukinuti i ocjene iz likovnog, tjelesnog, glazbenog i svesti ih na zadovoljio ili ne, treba izbaciti vjeronauk i provesti gore navedenu ideju, ove utrke i pojklanjanje ocijena nevode nikuda

VL
TU
turko
14:46 07.11.2013.

treba samo neke predmete opisno ocijenivati npr uspješno -vrlo uspješni ili manje uspješno,jer mnogi nisu niti će biti ,nit imaju dara da budu sportaši ,umjetnici ,glazbenici.. ,pa slijedom toga opisno ocijenjivati glazbeni ,likovni ,tjelesni ,vjeronauk...u nekim zemljama to več primjenjuju

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.