Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Indeks

Uhićeno 39 ljudi zbog kupnje ispita, dvojka stajala 1000 eura

ekonomski fakultet osijek,studenti
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
05.04.2013.
u 10:33

Javna tajna – Bilo je samo pitanje vremena kada će policija upasti, kazali su studenti

Za polaganje ispita na Ekonomskom se fakultetu u Osijeku uzimao novac. Mreža je bila dobro razgranana. Sumnjaju to USKOK-ovi istražitelji koji su danas ujutro “upali” na fakultet i satima ga “češljali”. Uhićeno je čak 39 ljudi. Riječ je o pet profesora i jednom asistentu, zatim 21 studentu te 12 posrednika. Osumnjičeni su u prostorije USKOK-a pristizali sve do navečer.

Profesori su, neslužbeno doznajemo, praćeni najmanje godinu dana, a navodno su im uz telefonske pozive prisluškivani i kabineti. Među posrednicima su, priča se, i službenici na fakultetu.

Zatvorena vrata

– Nastavak je to akcije Indeks koja nije polučila ono što je trebala, a to je spriječiti koruptivne aktivnosti u akademskoj zajednici. Ništa neki iz toga nisu naučili, očigledno. No mi to ne možemo tolerirati – istaknuo je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan čiji je dolazak u Osijek bio prvi signal da se radi o važnoj akciji širokih razmjera.

Istražitelji nisu dizali buku, na fakultetskim su hodnicima bili gotovo neprimjetni. Studenti su mirno ulazili i izlazili, slušali nastavu. Jedino su im vrata referade bila zatvorena, a na njih je nalijepljena poruka: “Zbog tehničkih razloga referada danas ne radi”. Vijest da su im kolege i profesori “pali” zbog kupnje ispita jedne je šokirala, no drugi su je pak dočekali – s podsmijehom.

– Javna je tajna da se na ekonomiji kupuju ispiti! Bilo je samo pitanje vremena kada će upasti policija. Za neke se profesore to generacijama priča – ustvrdila nam je jedna apsolventica.

Na hodnicima se spominju imena troje profesora i jednog asistenta, no za njih nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu. Istraga je obavijena velom tajne. Dvojicu od njih u akademskim se krugovima otprije spominje u kontekstu uzimanja novca za ocjenu.

– Jedan mi je kolega sam priznao da je platio ispit. Samo ga je prijavio i upisana mu je ocjena – kaže naša sugovornica. Nisu to, dodaje, teški ispiti iako su pojedinci na njih izlazili po pet ili više puta. Bilo je i onih koji su stoga čak promijenili fakultet. Zbog pojedinaca koji su bili na zlu glasu godinama su se tako ispredale i priče o korupciji i prenosile se s “koljena na koljeno”. Po njima, čak se i za automobil jednog profesora govorilo da su ga platili studenti.

– Za dvojku bi se navodno izbrojilo tisuću eura. Teško je znati što je točno tu sve istina. No, gdje ima dima, ima i vatre – okreću studenti glavama.

Prema tim “predajama” profesori gotovo nikada novac nisu uzimali izravno na ruke od studenata. Služili su tome posrednici. Oni bi se sastajali sa studentima na preporuku osoba od povjerenja.

Ima toga svagdje

Utanačili bi, priča se, o kojem je predmetu riječ te kolika je “tarifa”. Našli bi se ponovno za nekoliko dana, student bi posredniku predao indeks s umetnutim novčanicama, a natrag bi ga dobio s upisanom ocjenom.

– Ima toga vjerojatno na svakom fakultetu, ali se o tome ne priča. Toga je uvijek bilo i uvijek će biti. Tko ima novca, imat će i diplomu, a tko nema, mora učiti. Ja moram učiti – šali se student D. P. Korupciji se, dodaje, treba stati na kraj, no teško će se, skeptičan je, to postići.

Ispiti se nisu, neslužbeno doznajemo, samo plaćali, nego se studente puštalo i na zamolbu.

– Riječ je o davanju i primanju mita, zlouporabi položaja i ovlasti, poticanju na to kazneno djelo i protuzakonitom posredovanju – otkrio je ravnatelj USKOK-a Cvitan.

 >>Među uhićenima bivši direktor Ine i najbogatiji Slavonac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije