Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protokol za nasilje

Učitelji će kazneno prijavljivati nasilne roditelje učenika

'ucenici'
''
04.04.2013.
u 10:30

Utvrdi li se da učitelj nije pogriješio, od roditelja se očekuje da mu se ispriča

Nakon što su učenicima na kraju školske godine podijeljene učeničke knjižice, otac djeteta, koji se od petog do osmog razreda nikad nije pojavio na informacijama u školi, već je uvijek dolazila mama, potražio je razrednicu i, uz prisustvo svog djeteta, ljutito upitao: – Zašto V. nije prošao s odličnim? Nedostaju mu samo dva boda!

Razrednica mu je objasnila što je i kako bilo tijekom školske godine, predočila ljutitom ocu imenik i ostala kod svog stava i kad joj je ovaj sugerirao iz kojih su se predmeta ocjene trebale (!) njegovu djetetu povisiti. Otac je na kraju cinično ustvrdio: – Ma kupit će tebi tata motor bez obzira na nju! Vas će pamtiti kao lošeg čovjeka! U istoj školi, OŠ Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu, prije nekoliko godina uoči kraja školske godine drugi otac, također u pratnji svog djeteta, došao je uzrujan i prijetio razredniku govoreći mu da je nesposoban i da “to neće tako završiti”. Kad mu je razrednik predočio argumente o neprimjerenom odnosu učenika prema svojim školskim obvezama, otac je postao agresivan, počeo je vikati i prijetiti inspekcijom. Nakon što je njegov bijes eskalirao i počeo se unositi nastavniku u lice i zamahivati rukom, ovaj je zatražio da se razgovor nastavi u uredu ravnatelja.

Takvih je primjera jako puno, i ne samo u toj školi. Roditelji bijesno napadaju nastavnike, prijete im, najčešće neopravdano i tako djeci daju primjer kako je agresivno ponašanje prihvatljivo.

– Nastavnici su bespomoćni pred neprimjerenim oblicima ponašanja učenika i roditelja, a nezadovoljstvo nastavnika doprinosi pogoršanju stanja i padu kvalitete rada u školama. Prema internoj anketi, 90 posto nastavnika doživjelo je svojevrsne napade roditelja, a to se intenziviralo zadnjih desetak godina – kaže Jasna Vujić, nastavnica iz OŠ B. Šuleka, gdje su se prošle godine organizirali u tim za usklađivanje pravilnika i prakse, koji je ovih dana iznjedrio Protokol o suradnji učitelja i roditelja, dokument koji su prihvatili Vijeće roditelja i Učiteljsko vijeće te Školski odbor.

– Protokol nikog ne obvezuje, ali nadamo se da će roditelji, kad se upoznaju s nekim detaljima, promisliti prije nekontroliranog napada – navodi J. Vujić.

Ako se roditelj ne pridržava procedure, a utvrdi se da učitelj nije pogriješio, po protokolu se od roditelja očekuje isprika i to na način na koji je izrazio nezadovoljstvo prijedlogom ili odlukom učitelja – pismeno ili usmeno.

Razgovor se prekida

Individualni razgovor roditelj treba najaviti kako bi učitelj pripremio svu dokumentaciju. Prijeđe li razgovor roditelja i učitelja granice uljuđene komunikacije, učitelj nije obvezan nastaviti ga, a pokaže li se neosnovanim preispitivanje odluke učitelja, bilo od inspekcije ministarstva ili drugim putem, učitelj može kaznenom prijavom zatražiti zaštitu svog ugleda. Ne poštuje li pak učitelj protokol, na njega se imaju primijeniti odredbe niza postojećih zakona i pravilnika.

Za interni pravilnik ove brodske škole, koji zapravo podsjeća na to kako bi komunikacija u školi trebala funkcionirati, interes su odmah pokazale još dvije škole.

>> Ravnatelj ošamario učenika (12). Pao je na pod i oglušio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije