Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zapeli' u mađarskoj

Učenici iz Zagreba 12 h proveli na autocesti u busu bez hrane i vode!

snijeg mađarska (1)
Reuters/Pixsell
Autori: tli/VLM, ldp
15.03.2013.
u 09:51

Autobusi koji su prevozili učenike triju razreda gotovo 12 sati proveli su na zatvorenoj autocesti u Mađarskoj. Pritom ih nitko nije obišao ni učenicima dostavio vodu i hranu

Cijelu noć bez vode i hrane provela su djeca drugih razreda Hotelijersko turističke škole iz Zagreba nakon što su četiri autobusa, kojima su se sa terenske nastave iz Budimpešte sinoć oko 23 sata vraćali u Hrvatsku, zbog prometne nesreće zapela na autocesti u Mađarskoj.

Otac cijelu noć čekao vijesti o blizankama

Javio nam je to ogorčeni otac dviju blizanki Igor Brolich. On je noć probdio zabrinut za sudbinu svojih djevojčica.

Autobusi koji su prevozili učenike triju razreda gotovo 12 sati proveli su na zatvorenoj autocesti u Mađarskoj. Pritom ih nitko nije obišao ni učenicima dostavio vodu i piće, iako je turistička agencija Spektar koja je organizirala njihov prijevoz nakon nesreće obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti.

– Cijelu noć nisam znao što je s mojim djevojčicama. Kontaktirao sam Ministarstvo vanjskih poslova, no oni su za slučaj saznali tek u 6 sati ujutro kada sam ih nazvao. Zgrožen sam njihovom neinformiranošću. Kako je moguće da mojoj djeci nitko nije dostavio jelo i piće – pita se šokirani otac Ivan Brolich, čije su blizanke jučer dočekale rođendan na najgori mogući način.

Djeca bila na sigurnom

Djelatnik Spektar putovanja, koji nam se predstavio imenom Ištvan, rekao je da su djeca bila na sigurnom cijelu noć, u grijanom autobusu, a da nisu mogla dobiti hranu i piće jer su autobusi stajali u koloni zbog prometne nesreće i nije se moglo "ni naprijed ni natrag". 

Naglasio je da nijedan "njihov" autobus nije bio sudionik nesreće te da se zbog teških vremenskih uvjeta djeca ne mogu vratiti u Zagreb ni alternativnim pravcima. No, nada se da će u ranim poslijepodnevnim satima ipak autoput biti otvoren za povratak u Zagreb, no ne može tvrditi sa sigurnošću. Djeca su trenutačno smještena u jednoj školi, u mjestu 20 kilometara udaljenom od Budimpešte i dobili su potrebnu okrepu te se nalaze s pratiteljima putovanja iz agencije i u pratnji svojih 12 profesora. O cijelom slučaju obaviještena je i ravnateljica škole, dodao je.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Hotelijersko-turističke škole Mariju Rašan-Križan koja nam je rekla da djeca neće biti ni gladna ni žedna. Stupila je u kontakt s hrvatskim konzulatom u Budimpešti, gdje joj je tajnik Boris Golubičić potvrdio da su djeci osigurali okrepu i sve što će im biti potrebno do povratka u Zagreb.

– Nismo obavijestili sve roditelje o situaciji koja se dogodila jer sam tijekom noći dobila informaciju da su sva djeca poslala sms-poruke svojim roditeljima da se ne brinu. Tek jutros sam dobila informaciju da ipak sva djeca nisu to učinila. Da sam znala da je tako, obavijestila bih osobno roditelje da znaju cijelu situaciju, rekla nam je ravnateljica.

>>Vozač autobusa zaspao i sletio s mosta, 14 osoba poginulo

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar abakus
abakus
10:26 15.03.2013.

Djeca cijelu noć provela u busu bez hrane i vode... I što onda? Ljudi inače normalno noć provode bez hrane i vode - spavajući. Pa da su i cijeli dan proveli bez hrane i vode, opet ne vidim da bii im se zbog toga nešto posebno strašno dogodilo. Osim što bi ubuduće možda na hranu i vodu općenito gledali s više poštovanja. I možda tu i tamo pomislili kako je djeci koja umiru od gladi i trpe jer nemaju vode (pogotovo ne čiste vode) u raznim zemljama diljem svijeta. Mislim, svašta...

ME
melanija
10:41 15.03.2013.

Odrasle osobe koje su preuzele brigu o tudjoj djeci zakonom su zaduzene roditelje obavijestiti o stanju stvari, bez obzira sto djeca na to kazu. Ja sam kao roditelj odgovorna za svoje maloljetno dijete, a ako ono nekamo ide, onda odgovornost preuzima druga ODRASLA osoba

BA
banijash
12:27 15.03.2013.

Sjecam se u Njemackoj se radi poledice na auto-putu poprecio kamion i bio je zastoj dug 50-tak km. Zastoj je trajao oko 6 sati ali je brzo organizovana pomoc sa benzinom, cajem, hranom.. itd..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije