Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
102 kile eksploziva!

Ubojita u krugu 1600 metara: Iz Vupikova silosa izvadili bombu

bomba, vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
20.04.2013.
u 18:50

Probila dvije armirano betonske ploče i zarila se u lijevak uređaja silosa. Bomba je i dalje aktivna te je svaka radnja oko nje iznimno rizična.

Pripadnici policije sutra će, poslije gotovo 22 godine, aktivirati neeksplodiranu avio bombu koja je zaostala iz Domovinskog rata u utrobi silosa Đegaj koji se nalazi na ulazu u Vukovar.

Prema riječima Marijana Nikolausa, policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu iz Uprave policije, radi se o avio bombi koja čudom nije eksplodirala i koja ima 102 kilograma eksploziva.

– Ona je probila dvije armirano betonske ploče i zarila se u lijevak uređaja silosa. Bomba je i dalje aktivna te je svaka radnja oko nje iznimno rizična. O njenoj ubojitosti govori i to da je ubojita u radijusu od čak 1600 metara od mjesta eksplozije, rekao je Nikolaus.

Pripadnici protueksplozijske zaštite danas su odradili sve pripremne radnje kako bi bomba mogla biti izvedena iz unutrašnjosti silosa i potom prebačena na mjesto gdje će biti detonirana. Bomba će prije uništenja biti stavljena u rupu u zemlji dubokoj tri metra poslije čega će je pokriti zemljom i tek tada detonirati. Izrađena su i posebna kolica na kojima se avio bomba nalazi, a pripremit će se i alternativni pružni prijelaz kako avio bombu ne bi morali do mjesta uništenja provoziti kroz naseljena mjesta.

– Najrizičnije je prvo pomjeranje bombe jer se radi o upaljačima koji su i dalje aktivni. Zato moramo biti iznimno oprezni i sve raditi pažljivo, istakao je Nikolaus dodajući da bi u slučaju eksplozije ovakve vrste bombe u unutrašnjosti silosa vjerojatno bila pomjerenja i statika cijeloga silosa.

Policija je o postojanju neeksplodirane avio bombe doznala od osoba koje prikupljaju sekundarne sirovine po napuštenim objektima. Oni su tako i došli do bombe koju na sreću nisu pomjerali. Cijela operacija izvlačenja i uništenja zaostale bombe koštat će oko sto tisuća kuna. Koliko je ovo bio zahtjevan i rizičan posao govori i to da su prethodno bili angažirani građevinski stručnjaci kako bi procjenili statiku objekta ali i protueksplozijski policajci iz više policijskih uprava s ciljem da se donesu najbolje odluke i rizik smanji na najmanju moguću razinu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije