Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvono za uzbunu

Ubit će nas tehnologija: 'Je li ovo posljednje stoljeće čovječanstva?'

planet zemlja (1)
Reuters/Pixsell
02.05.2013.
u 18:26

– Ovo je velika utrka tehnoloških moći čovječanstva i naše mudrosti u vezi s pravilnom uporabom tih moći – kazao je direktor Instituta Nick Bostrom te dodao da smatra kako bi čovječanstvo moglo izgubiti tu utrku.

Grupa filozofa, znanstvenika i matematičara s Instituta za budućnost čovječanstva na sveučilištu Oxford smatra da je ovo možda posljednje stoljeće čovječanstva, piše MSN News.

– Ovo je velika utrka tehnoloških moći čovječanstva i naše mudrosti u vezi s pravilnom uporabom tih moći – kazao je direktor Instituta Nick Bostrom te dodao da smatra kako bi čovječanstvo moglo izgubiti tu utrku.

"Nećemo preživjeti još tisuću godina ako ne pobjegnemo sa Zemlje"

Bostrom je prije tjedan dana u intervjuu BBC-ju kazao da bi ovo moglo biti posljednje stoljeće čovječanstva jer nas je napredak u tehnologiji doveo do točke kada je tehnologija mnogo sofisticiranija nego što smo mi.

Legendarni fizičar Stephen Hawking već godinama upozorava na našu ranjivost. – Nećemo preživjeti još tisuću godina ako ne pobjegnemo s našeg krhkog planeta – kazao je prošlog tjedna Hawking te dodao da moramo nastaviti istraživati svemir. Već duže vremena Hawking govori kako bi nas naša znatiželja mogla spasiti.

– Ako shvatite kako svemir funkcionira, na neki način možete ga kontrolirati – kazao je Hawking. Sintetička biologija, nanotehnologija i umjetna inteligencija područja su koja su najviše doprinijela kvaliteti našeg života, no ona u velikoj mjeri i ugrožavaju naš život. Suočavamo se s nuklearnim uništenjem i, kako nam već godinama govore, propašću okoliša.

Oprezno s moćnim tehnologijama

Dr. Sean O'Heigeartaigh s instituta kazao je da moramo vrlo oprezno postupati s novim moćnim tehnologijama. Dodaje da se čini kako imamo sve manje kontrole što više istražujemo i eksperimentiramo s tehnologijom. – Razvijamo stvari koje mogu otići u pogrešnom smjeru – kazao je te dodao da nas znanje može, ali i ne mora spasiti.

– Jako je teško biti potpuno siguran kod kompliciranih rizika – rekao je O'Heigeartaigh te dodao da je neke faktore teško predvidjeti, a uvijek postoji šansa i da smo nešto bitno propustili ili napravili pogrešku.

>>Trebamo li se bojati Hawkingovih crnih prognoza?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije