Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjelovar

Ubio policajca, a sutkinja ga pustila zbog vikenda

dajana barberić valentić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
Autori: Ivanka Toma, Marina Borovac
29.07.2010.
u 10:23

Istražna sutkinja Dajana Barberić Valentić kaže da bi se na posao vratila da je u nesreći bilo mnogo mrtvih ili da je vozač skrivio više teških nesreća.

Istražna sutkinja u Bjelovaru Dajana Barberić Valentić prošlog je petka donijela skandaloznu odluku – odbila je da joj policija privede Sinišu K. (30) koji je pod utjecajem alkohola prethodne noći skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Zlatko Benija (41). Sutkinja je u petak poslijepodne bila dežurna, a dežurstvo na bjelovarskom sudu znači da se treba javiti na telefon i po potrebi doći na sud. No, kada je policija nazvala i tražila da dođe na sud kako bi saslušala Sinišu K., sutkinja Barberić Valentić za to nije željela ni čuti.

– Nije bilo nikakvih razloga za pritvor, pa time ni za zadržavanje – odgovorila je sutkinja na naše pitanje zašto nije željela ispitati sumnjivca za tešku nesreću. Na primjedbu da pritvor i zadržavanje nisu isto, sutkinja je inzistirala da su isti razlozi za jedno i drugo.

Kako je znala da ne postoje razlozi za zadržavanje Siniše K. ako ga nije ni ispitala, pitali smo dalje, a sutkinja je na to odgovorila da bi se zbog prometne nesreće vratila na posao jedino u slučaju da je riječ o krivcu koji je već uzrokovao više teških nesreća ili da ima jako puno mrtvih!

Vozio sa 2,29 promila

Sutkinja je ustvrdila da takve okolnosti kod Siniše K. nisu postojale. Ispalo je, međutim, da su stvari bitno drukčije.

Siniši K. nesreća koju je skrivio u noći od četvrtka na petak, na lokalnoj cesti između sela Nova Šarovka i Markovo, bila je peta prometna nesreća koju je skrivio u posljednjih nekoliko godina, treća koju je prouzročio pod utjecajem alkohola, dok je drugima dvjema uzrok bila brzina.

Posljednja nesreća u kojoj je poginuo drugi čovjek virovitičke policije dogodila se kada je Siniša K. udario prednjim dijelom svoje opel omege u stražnji dio pola karavana za čijim je upravljačem sjedio Vladimir L., a Zlatko Benija bio je suvozač. Od snažnog udarca polo se “zarotirao” i završio u desnom putnom jarku, a potom u polju djeteline. Iz njega su ispali vozač Vladimir L. i Zlatko Benija, koji je nakon pola sata preminuo od ozljeda. Siniša K. napuhao je 2,29 promila, a i drugi vozač Vladimir L. također je bio pod utjecajem alkohola od 1,47 promila.

Kako doznajemo u Uredu načelnika PU virovitičko-podravske, policija je sutkinju izvijestila o svim okolnostima nesreće i pritom joj navela da je sumnjivac Siniša K. prometni recidivist. Osim da je u posljednjih nekoliko godina skrivio četiri nesreće, sutkinji je predočen i podatak da je u posljednje tri godine čak šest puta kažnjavan zbog prekoračenja brzine, a četiri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

U zadnjih deset godina Siniši K. izrečeno je više od 30 različitih mjera zbog kršenja prometnih propisa, doznajemo u policiji.

"Žužić nije isti primjer"

Kada smo sutkinju pitali zašto se u sličnim situacijama različito postupa od suda do suda te kao primjer spomenuli Hrvoja Žužića koji je, zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, u lancima dovođen na karlovački sud, lakonski je odgovorila da to nije isto. Kaže da su kod Žužića postojali razlozi za pritvor, a u slučaju Siniše K. nisu.

No, za razliku od Siniše K., Hrvoje Žužić do nesreće u Velikoj Gorici nikada nije imao prometnu, a u pritvoru je završio odmah i bio je u njemu do kraja istrage. Razlog za pritvor bila je bojazan da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, iako tri godine prije nesreće Žužić nije bio evidentiran kao prometni prekršitelj. Nakon što je optužen sedam je dana proveo na slobodi, a zatim je vraćen u pritvor u kojem je i dočekao kaznu od pet godina zatvora. Kaznu izdržava u Lipovici.

Komentara 35

OB
-obrisani-
10:36 29.07.2010.

nevjerovatno!!! Što je potrebno u ovoj zemlji. pa da se stanu dijeliti otkazi nesposobnim ljudima koji zauzimaju visokoodgovorne položaje?

AU
Augustiner
10:36 29.07.2010.

Naše pravosuđe!!! Samo u Hrvatskoj...u normalnim demokracijama idiot bi bio iza rešetaka bez razmišljanja!!

OB
-obrisani-
10:37 29.07.2010.

Eto ,jucer kad kazem za konobara iz Gradiske koji je usmrtio covjeka ,da ce ga nase pravosudje pritvorit pa pustit ,dobijem minuse ,a danas citam isto da je covjek pod utjecajem alkohola ubio policajca pa je pusten na slobodu,jer sutkinji je vazniji vikend neg ludski zivot... Ona bi htjela vise mrtvih......Jadna nam majka sa ovakvom pravosudnom drzavom i sucima.... Nju treba odmah poslat na visegodisnji vikend.... Vozite slobodno pod utjecajem alkohola ,ionak vam nista nece biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije