Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJE U TRPINJI

‘Tražili smo roditelje po podrumima – uzalud, nisu se spasili’

privođenje, Trpinja (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
12.07.2013.
u 23:45

Tijela 72 ubijenih civila i branitelja nisu nađena. Još ih je 14 zlostavljano

Marko i Ivan Babić do posljednjeg su se trena nadali da su im se roditelji uspjeli spasiti.

– Išli su od kuće do kuće, po podrumima i skloništima, misleći da su se negdje smjestili, ali sve je bilo uzalud – priča Kata Lozančić, sestra pokojnog Marka Babića, legendarnog vukovarskog branitelja.

Iva i Stipan Babić odvedeni su 14. rujna 1991. iz doma u Vukovaru, sa još 15-ak stanovnika Trpinjske ceste i Lipovačkog puta. Kata ih je tada posljednji put vidjela. Strijeljani su, čuli su, pa bačeni u jamu, a tijela su im zatim izvađena i premještena, da se zametu tragovi zločina.

“Zanima me samo pravda”

I Mato Čibarić izgubio je oca i majku.

– Zanima me samo pravda, ne želim nikoga optuživati bez dokaza. Žao mi je što tijela nisu otkrivena – kaže.

Petnaest je osoba iz Trpinje osumnjičeno za ratni zločin u Vukovaru i Trpinji. Uhićeno ih je devetero i ispitani su danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Sumnjiči ih se za smrt 12 civila te čak 60 branitelja od rujna do kraja studenoga 1991. Mučili su još 14 osoba. Žrtve su zlostavljali su i seksualno. Dan nakon uhićenja, u selu je mirno, ali nezadovoljstvo je veliko.

– Mještani su ogorčeni kako je policija sve to izvela, ali i što nema nikakvih informacija. Sastali smo se u četvrtak s rodbinom odvedenih pa su se požalili da ne znaju za što se tereti uhićene. Zatražit ćemo od policije točne podatke – kaže načelnik Miroslav Palić. Rijetko je tko u selu raspoložen za razgovor.

– Svatko mora odgovarati ako je počinio zločin, bio Hrvat ili Srbin, jer preko ubojstva se ne može samo tako prijeći – ističe jedan Trpinjac.

Trojica od 12 privedenih u četvrtak, puštena su. Među njima je i Cviko Jeremić, a kaže da je policija bila korektna.

– Ispitivali su me pet-šest sati. Pitali su gdje sam bio, što sam radio i sve sam pošteno rekao, da sam tovario pšenicu i kukuruz u Trpinji, Boboti i Pačetinu. Ne znam hoće li me još koji put zvati – govori.

Odveli su ga, dodaje, policajci u civilu i nije vidio, kako se priča u selu, da su policajci upadali u kuće s “fantomkama” i dugim cijevima.

“Zastrašili su ljude”

U Vukovaru je održan sastanak SDSS-a, proširen načelnicima, dogradonačelnicima i dožupanima Srbima.

– Nisu trebali doći po ljude naoružani specijalci s “fantomkama”. Mogli su ih pozvati da se jave u policiju jer cijelo vrijeme tu žive i nikamo neće pobjeći. Zastrašilo je to ljude, vlast time Srbima šalje poruku da se sele – smatra čelnik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković.

>> Srpske izbjegličke udruge: Hrvatska opet pokazala pravo lice

>> Pupovac: Podržavamo policiju ali ne kada proizvodi strah

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije