Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korupcija

U svijetu nema otkopavanja tajni iz vrta, ali ima plavih kuverata

\'WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA.   French President Nicolas Sarkozy greets military officers and invited guests during the Bastille Day annual military parade at the Place de la Concorde in P
Big Pictures/PIXSELL
12.09.2011.
u 10:00

Laburisti i Tony Blair poticali su bogataše da novac koji daju prikazuju kao kredite, jer ih ne treba prijaviti, te ih nakon nekoliko godina otpišu.

"Dvije su stvari važne u politici. Prva je novac, a druge se ne mogu sjetiti". Ta izjava Marka Hanne, američkog republikanca s kraja 19. stoljeća, često se citira kad se govori o korupciji u izbornim kampanjama u svijetu. Od Amerike do Japana, od Francuske do Britanije, gotovo u svim zemljama događale su se afere zbog korupcije u političkim strankama i financiranja kampanja ilegalno stečenim novcem.

Po globalnom istraživanju Transparency Internationala, političke stranke već se nekoliko godina za redom percipiraju kao najkorumpiranije institucije. Hrvati su, po istom istraživanju, lani smatrali pravosuđe najkorumpiranijim dijelom društva, a hrvatske političke stranke na drugom su mjestu. Bilješke HDZ-ove blagajnice, otkopane iz skrovišta pokraj njezine štale, pokazuju da to nije bila samo percepcija građana.

U svijetu nije bilo otkopavanja stranačkih tajnih pokraj štale, ali bilo je sličnih skandala. Jedna je računovotkinja svjedočila da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primao kuverte pune novca od milijarderke Liliane Bettencourt, nasljednice L'Oreala. U ožujku 2007. navodno mu je isplaćeno 150.000 eura nakon jedne od uobičajenih večera koje je madam organizirala u svom raskošnom domu i koje bi redovito završavala dijeljenjem kuverti utjecajnim gostima. Sarkozy je u to vrijeme bio kandidat za predsjednika.

U Britaniji jedan od posljednjih skandala vezan uz financiranje stranaka naštetio je laburistima i tadašnjem premijeru Tony Blairu. Otkriveno je, naime, da su se laburisti financirali koristeći rupu u zakonu koji propisuje da se prijavljuju sve donacije stranci, ali ne i krediti. Stranka je poticala mnoge bogataše da novac koji daju prikazuju kao kredite (bez osiguranja) koje će nakon nekoliko godina otpisati. Zauzvrat, laburisti su takvim "kreditorima" sređivali u parlamentu plemićke titule.

U Japanu je stranka koja je vladala 38 godina izgubila 1993. izbore nakon serije skandala u kojima je otkrivena korupcija u financiranju kampanja. Stranka je trošila 6 do 13 puta veće iznose od zakonom propisanih. U Americi su TV predizborni spotovi jedan od najvećih troškova u kampanji, dok u Britaniji zakon obvezuje televizije da ih prikazuju besplatno. Najveći novac u Americi vrti se oko TV spotova koje plaćaju privatne korporacije, a koji jasno navijaju za neku stranku ili kandidata. Američki zakon zabranio je korporacijama da na taj način utječu na izbore, ali Ustavni sud nedavno je ukinuo tu zabranu obrazloženjem da i korporacije imaju pravo na "slobodu govora".

Komentara 5

Avatar kukulelavac
kukulelavac
11:20 12.09.2011.

i u nas ima plavih koverata. Najviše u tvornici papira gde se i rade. Vidio sam u ZG- metro mogu se kupiti plave i bele koverte i na veliko i na malo

DR
drug
11:50 12.09.2011.

Razlika je sto kod nas place i mirovine su mizerne tako da korupcija u siromasnim zemljama ostavlja obicne ljude bez elementarnih sredstava za zivot... Stepen korupcije je kud i kamo veci u bogatim zemljama.....

OB
-obrisani-
11:57 12.09.2011.

Sanader je pravi HRVAT bez njega bi Hrvatska danas bila tamo gdje je Srbadija,a to znaci u -K-U-R-C-U......sanader je skuzio da u EU bez para nema nista cak ni prijateljstva sa EU parlamentarcima.. svi su oni dobivali i danas dobivaju KOVERTE,hehehehehheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije