Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasplet afera

U sudskoj klupi u ime HDZ-a Damir Sesvečan

'19.10.2010., Sabor RH, Markov trg, Zagreb - Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva o aktiviranju mandata Djurdji Adlesic. Predsjednik povjerenstva Damir Sesvecan.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
06.11.2011.
u 08:40

U aferi Fimi media istragom je obuhvaćena vladajuća stranka te se u nalogu o provođenju i proširenju istrage kaže da joj je pribavljena nepripadajuća korist od 30 milijuna kuna, a riječ je o crnim fondovima stranke u vrijeme Ive Sanadera.

Dugo se nagađalo tko bi to mogao biti, a sada se napokon i zna: Damir Sesvečan, bivši predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, predstavljat će HDZ kao pravnu osobu u daljem tijeku istrage protiv vladajuće stranke, ali i na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda bude li protiv HDZ-a i podignuta optužnica zbog crnih fondova.

Tu informaciju Večernjem listu potvrdilo je nekoliko izvora bliskih istrazi protiv HDZ-a. Sesvečan pak u subotu nije odgovarao na naše telefonske pozive. Odluka o tome da će on predstavljati HDZ-a donesena je prošli tjedan, s obzirom na to da u ponedjeljak istječe rok do kojeg se moraju odlučiti tko će u daljem tijeku kaznenog postupka predstavljati stranku. Koliko se zna, spomenuti predstavnik HDZ-a kao pravne osobe u petak će se morati pojaviti u sjedištu USKOK-a u Gajevoj kako bi zapravo uime stranke bio ispitan vezano uz proširenje istrage u aferi Fimi media od 25. listopada kada je njome prema nalogu USKOK-a obuhvaćen i HDZ.

Snimka na DVD-u

U nalogu o provođenju i proširenju istrage, podsjetimo, navedeno je da su činjenjem kaznenih djela koja se odnose na punjenje crne stranačke blagajne HDZ-a bivši šef Vlade i vladajuće stranke Ivo Sanader i Branka Pavošević, nekadašnja računovotkinja u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, pribavili HDZ-u nepripadajuću korist od najmanje 30 milijuna kuna, zbog čega je, kao osiguranje naplate štete dokaže li se odgovornost HDZ-a na sudu, na zahtjev USKOK-a i blokirana zgrada stranke u središtu Zagreba.

Sesvečan će, dakle, za početak kao predstavnik stranke odgovarati na pitanja istražitelja o crnom fondu HDZ-a te će zapravo iznijeti obranu u predmetu Fimi media. S obzirom na to da je to prvo pojavljivanje pred istražiteljima, Sesvečanov će se iskaz snimati te će biti pohranjen kao dokaz na DVD. Poznato je da će u njegovoj pratnji biti i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj koji će nakon Sesvečanova davanja iskaza moći zatražiti od USKOK-a uvid u spis, što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da se HDZ do sada nije očitovao o optužbama USKOK-a, odnosno nitko uime stranke nije iznio obranu.

Nakon toga će, naime, HDZ-u biti detaljno predočene optužbe zbog crnog fonda i dokazi koje su istražitelji protiv stranke prikupili i priložili u spis za koji se već govori da bi mogao biti najveći u povijesti našeg pravosuđa. Sesvečan, koji je inače po struci diplomirani pravnik, u nadolazeće vrijeme, upravo zbog toga što se odlučio predstavljati stranku, imat će vjerojatno rokovnik zatrpan obvezama na sudu, nakon što počne i suđenje zbog afere Fimi media. Sesvečan će se, naime, morati pojaviti na svakom ročištu te će sjediti na optuženičkoj klupi uz Ivu Sanadera, Ratka Mačeka, Ivana Jarnjaka, Branku Pavošević....Na početku suđenja će, vjerojatno, morati odgovoriti na pitanje osjeća li odgovornost kao predstavnik pravne osobe za kaznena djela koja se stranci stavljaju na teret.

Dakle, pred sudom neće izreći onu antologijsku rečenicu “Časni suče, nisam kriv” s obzirom na to da se HDZ-u kao pravnoj osobi prema Zakonu o odgovornosti pravnih osoba ne može utvrđivati krivnja, što je slučaj s fizičkim osobama, već jedino odgovornost. Ispada tako da će Sesvečan kada počne suđenje za “veliku” Fimi mediju odnosno punjenje crnog fonda stranke morati neko vrijeme zaboraviti na dotadašnje obveze i planove jer će se morati redovito pojavljivati na Županijskom sudu na Zrinjevcu gdje većina rasprava počinje u devet sati ujutro.

On je najbolji izbor za HDZ

Poznavatelji trenutačnih prilika unutar HDZ-a kažu da je odluka o tome da Sesvečan predstavlja stranku tijekom daljeg kaznenog postupka donesena zato što se smatra da je on trenutačno optimalan izbor za HDZ. Riječ je, naime, o osobi koja je do sada ostala neokrznuta od svih afera koje su se vezivale uz istaknute članove vladajuće stranke.

No, određivanje njega za predstavnika HDZ-a na optuženičkoj klupi može se tumačiti i kao strahom puno više pozicioniranih članova stranke od njega od dolaska u sudsku dvoranu i suočavanja s bivšim šefom stranke Ivom Sanaderom, izbačenim iz HDZ-a, o kojem tek rijetki stranački kolege žele govoriti, a kamoli da bi mu iskazali kakav oblik podrške zbog prilično nezgodne situacije u kojoj se našao nedugo nakon napuštanja političke arene.

Sesvečan je, podsjetimo, predsjedao saborskim Mandatno-imunitetnim povjerenstvom upravo u vrijeme kada se bivši premijer našao na udaru istražitelja te mu je zbog toga, odnosno zbog pokretanja kaznenog postupka i bilo zatraženo ukidanje saborskog imuniteta. Prvi je put ova procedura, dakle zbog pokretanja istrage o aferi Fimi media i protupravnog posredovanja između HEP-a i Diokija, prošla bez prevelikog cirkusa. Slično je bilo i kada je Ivi Sanaderu ukidan imunitet zbog afere Hypo, zbog koje mu se danas i sudi, no kada je isto činjeno zbog podizanja optužnice za aferu Ina-MOL, Sesvečan nije dopustio Arsenu Bauku (SDP) tijekom sjednice MIP-a da vrijeđa vodstvo stranke zbog navodnih poslova koje je nekadašnji šef Vlade sklopio s Mađarima, opisujući HDZ kao “gomilu hipnotizirajućih likova”.

-Da ste vi u svom mandatu učinili nešto, možda bi danas korupcije bilo manje- odgovorio je tada Sesvečan Bauku dodavši da u vrijeme SDP-ove vlasti nije bilo ništa učinjeno na suzbijanju korupcije. Kako god bilo, Sesvečan je u nezahvalnoj situaciji. Odmahivanje glavom na priče o crnim fondovima teško da bi više na ikoga u Hrvatskoj moglo hipnotički utjecati.

Komentara 60

DE
deus ex machina
11:36 06.11.2011.

A tko će biti u zatvoru \"u ime\" HDZ-a ???

T5
tonc 56
08:53 06.11.2011.

našla krpa zakrpu.

VF
vferari
09:09 06.11.2011.

Čovjek će barem biti često na televiziji a to pomaže ljudima koji se bave biznisom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije