Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još jedno otkriće

U sudaru protona i olova LHC otkrio novu materiju?

'ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) is one of the six particle detector experiments (ALICE, ATLAS, CMS, TOTEM, LHCb, and LHCf) currently being constructed at the Large Hadron Collider (LHC). The LHC is
''
28.11.2012.
u 21:52

Tijekom pokusa sudaranja čestica u CMS laboratoriju LCH-a uočena su nova fizikalna kretanja čestica tijekom sudaranja protona s jezgrama olova

Veliki hadronski sudarač (LHC) opet je krivac za još jedno veliko znanstveno otkriće. Naime, nakon što je uspio otkriti 'Božju česticu', tijekom pokusa sudaranja čestica u CMS laboratoriju LCH-a uočena su nova fizikalna kretanja čestica tijekom sudaranja protona s jezgrama olova.

Rezultat tog sudaranja moglo bi biti otkriće nove materije za koju znanstvenici dosad nisu znali, piše gizmag.com. Iako podaci još nisu posve sigurni, prilikom sudaranja iona olova s protonima čestice se raspadaju na njihove elementarne dijelove, odnosno gluone i kvarkove te lete u svim smjerovima.

Kod sudaranja protona jedan od efekata može biti i nešto što znanstvenici nazivaju kvark-gluonska plazma, odnosno "primordijalna juga" koja je postojala u prvih nekoliko milijuntih dijelova sekunde nakon Velikog praska, a to je zapravo nakupina čestica koja se na međusobnoj korelaciji kreće u jednom smjeru.

Znanstvenici s MIT-a smatraju kako to najnovije otkriće ima veze i s kvantnom mehanikom. Podaci o sudaru protona i olova prikupljati će se i nekoliko tjedana iduće godine.

>> Božja čestica otkrivena je u tunelu većem od Zagreba

Ključne riječi
LHC

Komentara 12

IC
ice12
07:32 29.11.2012.

Poznato je da ioni olova najbolje rezultate daju kad se sudaraju s proteinima. i vitaminima!

SI
Sinatra3
07:38 29.11.2012.

kada se moderna znanost napokon uspne na planinu sveukupnog znanja, shvatiti će da je tamo oduvijek čeka Bog. Do tada...čestitke znanstvenicima!

Avatar MENSA
MENSA
07:30 29.11.2012.

Sad mi je odmah lakše! Da bih ovo proslavio, od slijedeće mirovine ću kupiti punih 15 dag. parizera! Pa kad je bal.....nek je bal! Ipak su to sudbonosna otkića!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije