Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani žalosti

Selo zavijeno u crno: U Malom Orašju pogreb čak petorice mladića ubijenih u masakru

Pet žrtava masakra kod Mladenovca i Smedereva pokopano u selu Malo Orašje
Foto: M.M.
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.05.2023.
u 17:44

U Srbiji danas sahrane žrtava dva pokolja. U tišini se na mjestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mjestima, pale svijeće, polaže se cvijeće i ostavljaju razni predmeti. Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja

Danas je drugi dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i ubojstva u selima u okolici Smedereva i Mladenovca. Cijela Srbija oplakuje žrtve stravičnih zločina. Trinaestgodišnji učenik je u beogradskoj osnovnoj školi pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu. Dan kasnije kod Mladenovca u blizini Beograda 21-godišnji počinitelj automatskom puškom ubio je osmero, a ranio 14 osoba.

Tijek događaja: 

17:44 - Uroš B. (21) saslušan je danas u Višem javnom tužiteljstvu u Smederevu gdje je priznao djelo koje mu se stavlja na teret. Kako je naveo izvor portala Blic, 21-godišnjak je priznao da je počinio masakr, navodeći da je iz automatske puške i pištolja na tri lokacije na području Smedereva i Mladenovca pucao u više osoba koje su bile u grupi, a koje nije poznavao, kako bi preplašio stanovništvo. Uroš B. tereti se da je tijekom noći 4. svibnja ubio osam osoba i pokušao ubiti još njih 12. 

>> OPŠIRNIJE


16:31 MUP Srbije objavio je kako se pojavio lažni video pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava javnost da je snimka koja se pojavila na društvenim mrežama, a koja navodno pokazuje trenutak pucnjave u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru u kojoj je smrtno stradalo osam učenika i radnik osiguranja, a ozlijeđeno šest učenika i nastavnica, lažan.

Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku osobe koja je objavila ovu lažnu snimku koja je dodatno uznemirila građane.

Ministarstvo još jednom apelira na sve građane da u svijetlu svih nemilih događaja očuvamo razumnost i stabilnost pogotovo kada su u pitanju naša djeca koja informacije prate iz različitih izvora i medija. Neophodno je da njihovi profili na društvenim mrežama budu pod roditelјskom kontrolom, ali je jednako važno da odrasli pokažu najviši stupanj odgovornosti i ne objavlјuju i ne dijele neprovjerene i neprimjerene sadržaje na društvenim mrežama", napisali su.

16:16 Ukupno je danas u Srbiji na redu sahrana 10 žrtava iz dva pokolja. Kako pišu Novosti, u Malom Orašju kraj Smedereva krenuo je pogreb petorice mladića koji su žrtve ubojice iz Dubone. Cijelo selo zavijeno je u crno.

VIDEO Specijalci naoružani do zuba: Srpska policija objavila snimku na kojoj hvataju Uroša B.

14:15 - U prostorijama Višeg javnog tužiteljstva u Smederevu, u tijeku je saslušanje U. B, osumnjičenog za ubojstva koja su se dogodila u noći između četvrtka i petka u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona i Šepšin kod Mladenovca, doznaje RTS.

13:46 - Na Centralnom groblju u Beogradu na vječni počinak ispraćena je djevojčica, jedna od žrtava tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnik". Pokopan je i zaštitar škole. 

10:27 - Dječak i djevojčica iz osnovne škole "Vladislav Ribnikar" i dalje su kritično. Dva dječaka i nastavnica koji su na liječenju u Urgentnom centru su dobro, a dva dječaka koja su liječena u Tiršovoj puštena su kući. Svi ozlijeđeni u pucnjavi kod Mladenovca operirani su i zbrinuti. Dva teško ozlijeđena mladića operirana su u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović". U Urgentnom centru je 9 ranjenih u tragediji iz okolice Mladenovca.

Poslije pucnjave koja se dogodila kod Mladenovca u urgentni centar KC Srbije dovezeno je 8 pacijenata, dok je tijekom jučerašnjeg dana iz smederevske bolnice prebačen još jedan pacijent. Dvoje pacijenata je dovezeno u KC "Dr Dragiša Mišović". Jedan pacijent se i dalje nalazi tamo i poslije kirurške intervencije nalazi se u stabilnom stanju. Drugi pacijent je iz te ustanove prebačen zbog ortopedskih ozljeda u KBC Zemun gdje je operiran  i nalazi se na intenzivnoj, javlja RTS.

Građani širom Srbije i regije odaju počast stradalima u dvije masovne pucnjave - u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima u okolici Smedereva i Mladenovca. Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem počasti nastradalima minutom šutnje, piše RTS

U tišini se na mjestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mjestima, pale svijeće, polaže se cvijeće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigdje i nikada ne ponove.

U školi "Vladislav Ribnikar" otvorena je Knjiga žalosti u koju se građani mogu upisati danas i sutra od 10 do 15 sati.

 

Ključne riječi

Komentara 8

ME
medvedgrad
07:20 06.05.2023.

Nisu prošli katarzu i osvjestili zlo koje su nanijeli drugima i koje sad poput bumeranga izjeda njihovo društvo. Treba samo vidjeti tko im je i dan danas na vlasti. Neka djecica i nevini pocivaju u miru, ne ponovilo se.

DU
Deleted user
10:28 06.05.2023.

Još 200puta tako i to vam je onda pravda samo za Vukovar,ovako nista...

Avatar Ninefinger
Ninefinger
14:41 06.05.2023.

Kad bi sebi osvijestili da su isključivi tvorci ovakvih pokopa, devedesetih, možda bi produžili dane žalosti na godine. Jedino tako bi krenuli naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije