Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova zelena oaza

U Slavoniji će graditi jedinstven botanički vrt od 20 milijuna eura

storyeditor/2024-03-12/botanicki_vrt_1.jpeg
Privatna arhiva
13.03.2024.
u 14:31

Osim u vanjskom prostoru, dio biljaka bit će u stakleniku koji će se graditi u skladu s najvišim standardima

Slavonski Brod uskoro će dobiti jedinstveni, 20 milijuna eura vrijedan botanički vrt. Riječ je o jednom od najvećih projekata u ovom gradu, za čiju je realizaciju veći dio sredstava povučen iz ITU mehanizma za razdoblje 2021. – 2027. Osim što će vizualno oplemeniti grad, realizacija ovog kompleksnog projekta zelene infrastrukture trebala bi pridonijeti rješavanju akutnog problema onečišćenja zraka. Grad je izradio idejno rješenje za botanički vrt koji će se nalaziti u Tvrđavi Brod, a za koji je dobivena i potrebna suglasnost konzervatora.

Autohtone i egzotične biljke

Za pripremu projektne dokumentacije povučeno je 331.807 eura bespovratnih sredstava, što je ujedno i najveći mogući iznos sufinanciranja, a jučer je u gradskoj vijećnici nakon provedenog natječaja održano i potpisivanje ugovora o javnoj nabavi s tvrtkom Sangrad iz Zagreba, koja je predstavila projekt. Idejna studija rađena je tri godine, pregledao ju je niz stručnjaka i od svih je dobila zeleno svjetlo.

– Za nas je velika sreća, ali isto tako i odgovornost što smo dobili ovaj izuzetan zadatak. Ovakvu tvrđavu nema nijedan grad u širem okruženju, a naš je zadatak da jedan takav sadržaj podignemo na visoku razinu i stvorimo situaciju da Slavonski Brod bude na jednoj od turističkih karata regije. Radi se o nečemu specifičnom i stoga moramo prionuti poslu – rekao je Vedran Pedišić, arhitekt iz tvrtke Sangrad, predstavivši novi izgled tvrđave sa staklenicima, kupolama i biciklističkim stazama.

VEZANI ČLANCI:

Središnji objekt koji se planira izgraditi je botanički paviljon, koji će se nalaziti na ulazu u botanički vrt i na mjestu nekadašnje asfaltne površine. Prostor samog botaničkog vrta bit će organiziran oblikovanjem mreže pješačkih staza koje dijele i povezuju raznovrsne hortikulturne sadržaje te će u sklopu njega biti i drugi objekti, poput staklenika. Tematske zone botaničkog vrta bit će oblikovane tako da u najvećoj mogućoj mjeri prikazuju sadržaje koji su otvoreni i pristupačni javnosti te će biti uklopljeni u cjelovito i jedinstveno uređenje cijelog zelenog prostora tvrđave.

– Botaničkih vrtova u pravom obliku u Hrvatskoj nema. Postoji zagrebački Botanički vrt koji je, nažalost, u ovom trenutku, osobito u zatvorenom dijelu, nedovoljan. Naša tema je da uz biljne vrste koje će, naravno, biti u vanjskom prostoru, dobar dio prelazi u građevinu, odnosno u staklenik. A staklenik bi trebao biti građen po najvećim i najsuvremenijim normama, od ekologije do niskoenergetskih sustava koji bi trebali zagrijavati i održavati cijeli taj prostor u energetskom smislu – istaknuo je arhitekt Pedišić.

Izgradnjom botaničkog vrta zelenoj matrici koja dominira tvrđavom dat će se nova vrijednost sađenjem različitih biljnih vrsta. Dominantno će biti zastupljene autohtone biljne vrste, uz dodatak nekih egzotičnih i zanimljivih. Osim staklenika, projektom izgradnje botaničkog vrta obuhvaćen je i vanjski arboretum, rekreacijska infrastruktura, drvored, travnate površine, zeleni krov s parkom te zimski vrt.

VEZANI ČLANCI:

Vodeno zrcalo

Posebno zanimljivo je tzv. vodeno zrcalo. Naime, jedna od osnovnih ideja projekta je podignuti vodeni opkop oko tvrđave i pretvoriti ga u atipičnu vodenu površinu oko cijele građevine. Ta vodena površina bit će puna flore i faune i imat će svoju funkciju.

– Osjećamo ogromnu odgovornost. Sada je trenutak da na ovom projektu kapitaliziramo sva svoja iskustva koja smo stjecali tijekom niza godina. Sretni smo i veselimo se poslu – rekla je nagrađivana krajobrazna arhitektica Ksenija Jurčić Diminić. U strategiji razvoja urbanog područja Slavonski Brod piše da bi projekt uređenja, odnosno izgradnje i uspostave botaničkog vrta unutar tvrđave trebao biti realiziran od 2024. do 2027. godine, a vrijednost projekta je oko 20 milijuna eura.

– Ovo je važan projekt za grad Slavonski Brod. Radi se o području digitalne transformacije i zelene tranzicije, gdje je kao jedan od projekata sufinanciran i naš botanički vrt. On će jednim dijelom "sakriti" granični prijelaz i barem dio štetnih plinova i čestica koje se stvaraju od kolone kamiona pokupiti na sebe i ublažiti situaciju po pitanju zagađenja zraka. Njime ćemo ujedno riješiti veliku betonsku plohu u zapadnom dijelu kompleksa tvrđave – rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

GALERIJA Nekad simbol grada, danas potpuno devastirana: Od đakovačke Mimoze ostali su samo zidovi

storyeditor/2024-03-12/botanicki_vrt_1.jpeg
1/65

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije