Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašena opasnost

U Šangaju rekordno visoke temperature, umrlo 11 osoba

Šangaj vrućine (1)
Foto: reuters/Pixsell
1/3
31.07.2013.
u 10:34

Toliko je vruće da građani i novinari pripremaju roštilj bez vatre. Ispeći jaje na suncu sada je zaista postalo i više od uvriježenog izraza.

Rekordno visoke temperature u nekim dijelovima Kine odnijele su 11 života te je proglašeno stanje opasnosti druge razine zbog vrućine, javlja ShangaiDaily. Temperature iznad 40 stupnjeva Celzijevih najviše su u posljednjih 140 godina. I jučer je temperatura "zapela" na 39,4 stupnja, čineći ovaj srpanj najtoplijim u spomenutom razdoblju mjerenja.  Starije osobe, koje su najčešće žrtve toplinskog vala, izbjegavaju boraviti u klimatiziranim prostorima jer "to nije zdravo" pa su među žrtvama i tri osobe koje nisu izlazile iz svojih domova tijekom vrućih dana, ali nisu bile u klimatiziranim prostorijama. Jednom 64-godišnjaku otkazali su organi, dvije osobe u bolnicu su dovezene u već životno ugroženom stanju te liječnici savjetuju umirovljenicima da ne izbjegavaju klimatizirane uvjete po ovakvim vrućinama.

Lokalci i novinari odlučili su se "boriti" protiv vrućina koristeći priliku za nešto pozitivno – pripremaju roštilj na otvorenome. Jaja, svinjetina, škampi dio su hrane koju pripremaju na svojim balkonima i ulicama, a koju peku samo pod suncem. Praksa je postala popularna pa su se društvenim mrežama počele širiti fotografije slanine i ribe koje su ispečene, kako se navodi, bez vatre. 

>>Počele paklene vrućine: U ponedjeljak i iznad 40˚C!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije