Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klubovi zastupnika

U Saboru za izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Rajko Ostojić Sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.01.2012.
u 12:23

Prema prijedlogu zakona omogućilo bi se da u hitnoj medicinskoj pomoći i dalje ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz.

Većina klubova zastupnika podržala je u petak u Saboru izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se osnivačima hitne medicinske pomoći – županijama i Gradu Zagrebu – omogućuje još šest mjeseci da zadrže hitnu službu i sanitetski prijevoz i razmisle o najboljoj koncepciji hitne pomoći.

Prema prijedlogu zakona omogućilo bi se da u hitnoj medicinskoj pomoći i dalje ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz, umjesto da se, kako to kaže zakon koji je na snazi, razdvoje nakon 31. prosinca. Zakonom se predviđa i produženje roka za šest mjeseci za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojima se pruža mogućnost da se vrate raditi u domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali po tržišnim cijenama, a ne po povlaštenim.

– Hitna medicinska pomoć dijelom je bila dobro zamišljena, no većim dijelom izvedba je bila katastrofalna – rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić te dodao kako ga je na ovaj problem upozorilo nekoliko hrvatskih županija. – Uvjeren sam da većina vas nije bila u velikim kliničkim bolničkim centrima jer izgledate vrlo zdravo, ali ste zasigurno svi, kao i ja, bili u hitnoj medicinskoj pomoći. Bili ste tamo jer ste slomili ruku, imali alergijsku reakciju na ubod pčele ili na sunce, vi i vaša djeca i vaša unučad i zato se kaže da je hitna medicinska pomoć zrcalo organiziranosti jer se mjere tri parametra – kazao je zastupnicima Ostojić i dodao kako je prvi parametar znanje i učinkovitost liječnika i osoblja u hitnoj pomoći, drugi brzina organiziranosti njihova djelovanja u smislu detekcije problema i terapije te treće i najvažnije – humanost i altruizam osoblja. HDZ će ostati suzdržan prema ovom prijedlogu Vlade jer zdravstveni sustav, a posebno hitna medicinska pomoć, ne trpi nove odgode.

– Odvajanje hitne pomoći i sanitetskog prijevoza u nekim je sredinama funkcioniralo, a u hitnoj medicini mora se raditi sada i odmah, jer kada se to ne učini uvijek dođe do neželjenih posljedica kojima svjedočimo – ustvrdio je HDZ-ov Stjepan Milinković. HDSSB-ov Boro Grubišić smatra da Ministarstvo zdravlja treba zauzeti čvrst stav oko odvajanja ili objedinjavanja hitne, a ne prepustiti to županijama. – U posljednjih 20 godina s našom privatnom zdravstvenom zaštitom dogodila se nekakva nemušta maglovita privatizacija ili poluprivatizacija ili pokušaj toga, što je dovelo do toga da se naši domovi zdravlja danas sastoje od jedne ljekarne, ravnatelja i nekoliko službenika. I to čak i u našem glavnom gradu Zagrebu. Je li to dom zdravlja po obrascu koji je osmislio uvaženi i pokojni prof. Andrija Štampar – zanimalo je Grubišića. Ima puno problema u zdravstvu, tvrdi on, i to praktičnih problema.

– Nema tu filozofiranja kako treba organizirati. Treba samo imati dobru volju, ali nažalost, kako kažu na istoku tamo, koliko para, toliko muzike. Ako ćemo osigurati dostupnu i odgovarajuću hitnu službu, onda to sasvim sigurno i košta – zaključio je Grubišić.

Komentara 2

DO
doktorica
09:37 21.01.2012.

Prema prijedlogu zakona omogućilo bi se da u hitnoj medicinskoj pomoći i dalje ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz.......to je O.K.

LA
larala
18:55 21.01.2012.

\"... županijama i Gradu Zagrebu omogućuje još šest mjeseci da zadrže hitnu službu i sanitetski prijevoz i razmisle o najboljoj koncepciji hitne pomoći.\" ......................................................................................................................................................... županijama i gradu da razmisle o zadržavanju hitne ... i....šta ce hitna na kraju otici privatnicima ako ju ovi ne žele zadržati? inace, uz ovakav da ne kažem glup zakon, kad ce štovani ministar ukinuti placanje dopunskog osiguranja osobama koje su prošle godine radili a, ove ostali bez posla?......jer se za izracun uzimaju prihodi prošle godine kojih je još i bilo a, ove godine ih nema....ili ljudi nemaju pravo biti bolesni dok su nezaposleni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije