Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krov nad glavom

U Otok stiže 250 mladih obitelji da si sagrade kuće

'07.02.2013., Otok - Kako bi potaknuli naseljavanje i pomogli mlade obielji , grad Otok je za njih osigurao zemljiste a drzava im daruje projekt i grdadjevinski materijal. Obitelj Zrno otac Alen, majk
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
08.02.2013.
u 15:50

Lokalna samouprava daruje zemljište, država sto tisuća kuna za materijal

Otok je jedno od pet mjesta u Hrvatskoj u kojima se provodi projekt kojim se želi motivirati mlade obitelji da ostanu u Hrvatskoj. Grad Otok im daruje zemljište za gradnju kuće, a država projekt i građevinski materijal vrijedan 100 tisuća kuna. Grad Otok je inicirao taj projekt, a provodi ga Ministarstvo regionalnog razvoja. Prve mlade obitelji će do ljeta početi gradnju kuća u naselju Petkovac u kojem je prenamijenjeno devet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Urbano naselje

– Ovdje je 250 parcela od 450 do 600 četvornih metara i do sada je već prispjelo 240 zahtjeva, najviše iz Otoka i okolnih mjesta, ali i iz cijele Hrvatske pa i iz BiH, iz Zenice. Rješenja su dobili, najviše ih je iz Otoka, Komletinaca, Privlake, Vinkovaca, Osijeka, Dubrovnika, Zadra, Umaga. Izdali smo 60 rješenja mladim obiteljima i to je tek dio prve faze u kojoj je 147 zahtjeva koji su u postupku. To će biti urbano naselje obiteljskih kuća, s vrtićem, parkom, sportskim terenima, trgovinama... Vjerujemo da će mlade obitelji u Otoku pronaći i posao jer imamo gospodarsku zonu sa sedam tvrtki u kojima je sada 200 zaposlenih, a prema najavama, već ove i sljedeće godine trebat će im još toliko radnika – kaže gradonačelnik Otoka Josip Šarić dodajući da je projekt vrijedan 55 milijuna kuna. Jedan od onih koji će do ljeta početi gradnju kuće je i Željko Krekman.

– Imam nezaposlenu suprugu i malo dijete i vjerojatno nikako ne bismo riješili krov nad glavom da nema tog projekta. To će sigurno privući mnoge mlade obitelji, a koliko znam, zahtjev su podnijeli i neki moji poznanici iz Privlake, Vinkovaca, Vođinaca. To je dobra prilika jer želim ostati s obitelji u Otoku. Već sam se dogovorio s prijateljima i rođacima i oni će mi pomoći pri gradnji. Jedva čekam da počnemo i ne bojim se posla, a sigurno će ga biti puno pa ćemo pomagati jedan drugome. To su tipski projekti pa su mi ponudili nekoliko modela od kojih sam izabrao najpovoljniji – kaže Željko Krekman. Obitelj 24-godišnjeg Alena Zrne, supruga Eleonora i trogodišnja kći Patricija, s nestrpljenjem čekaju početak gradnje.

Želimo imati svoje

– Zahtjev smo predali prije tri godine i sada je, čini se, pred realizacijom. Veselimo se jer želimo imati nešto svoje, iako nam nije bilo loše kod moje majke. Sada je prilika, jer ne znam kako bismo sami sagradili kuću budući da supruga i ja ne radimo. Već smo se dogovarali da će nam prijatelji i rodbina pomoći pri gradnji pa se nadam da ćemo brzo dobiti svoj krov nad glavom. Nisam vidio projekt kuće, ali znam da je veličine 65 kvadrata, imat će dnevni boravak s kuhinjom, spavaću, dječju sobu i kupaonicu, što nam je dovoljno – kaže Alen, a Eleonora dodaje kako će na isti način kuću dobiti i obitelj njezine sestrične. Mala Patricija nam je nacrtala kuću kako je zamišlja.

– Sličan je projekt već ostvaren u Otoku i mlade obitelji već su sagradile 40 kuća – kaže Berislav Vuković, savjetnik za gospodarstvo Grada Otoka i operativac projekta.

– U tom projektu obitelj je osigurala zemljište ili je imala staru, trošnu kuću pa je na tom zemljištu sagradila novu, građevinskim materijalom u vrijednosti 100 tisuća kuna koji je darovala država – kaže Vuković dodajući kako će tako krov nad glavom dobiti još 20 mladih obitelji.

>> Savjeti onih koji su to prošli: 10 koraka od ideje do zidanja

Ključne riječi

Komentara 33

OB
-obrisani-
17:02 08.02.2013.

Jadni ljudi otici ce graditi, muciti se, od usta ce odvojiti i dati zadnji novac da sagrade kucu i onda ce Linic sa svojim porezom na nekretnine poslije viseputa poslanih opomena za placanje poreza na nekretninu napraviti ovrhu i recici pravna drzava mora funkcionirati !!

OB
-obrisani-
17:18 08.02.2013.

Ako su tako dobri projekti i uspješni, molimo takva tri pokrenuti u Vukovaru, pa i u još nekim mjestima!

OB
-obrisani-
16:46 08.02.2013.

Nažalost, nakon izgradnje kuće ostaje nepoznanica : Kako se Zaposliti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije