Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HCR

U okolici Zadra ukradeno 200 ploča koje upozoravaju na mine

Zadar minska polja (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
07.03.2012.
u 13:53

Na teritoriju RH ostalo je još 737 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, i to u 12 županija, 101 gradu i općini, objasnio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan

Za razminiranje Hrvatske do 2019. godine potrebno je oko 3,4 milijarde kuna, kada je počelo čišćenje mina. Kada je počelo razminiranje 1995. godine u Hrvatskoj je bilo 13.000 četvornih kilometara pod minama, a danas je ostalo još 737 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, i to u 12 županija, 101 gradu i općini. U posljednjih 20 godina od mina je stradalo 506 ljudi, brojke su to koje je u srijedu na konferenciji za novinare, održanoj tik uz minsko polje u Suhovarama pokraj Zadra, iznio ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

U svom redovitom obilasku županija u kojima je u toku čišćenje minski sumnjivih područja, Modrušan je rekao da je ove godine budžet za razminiranje smanjen za dva posto, ali unatoč tome on je uvjeren da će se svi planirani projekti realizirati na vrijeme. 

– Naravno, to ovisi i o tome koliko će novca biti donirano. Ove je godine iz međunarodnih fondova uplaćeno oko 30 milijuna kuna i tim novcem pokrit će se troškovi razminiranja Slavonije – dodao je Modrušan. Na minskom polju pokraj Suhovara, gdje bi se trebala graditi spojna cesta na Jadransku magistralu, dosad je pronađeno 50-ak protupješačkih mina, a u Zadarskoj županiji ukupno je još 12 projekata za razminiranje. Modrušan je naglasio da je prema novoj zakonskoj regulativi Hrvatski centar za razminiranje dobio nadležnost za tzv. zvončiće, a s obzirom na to da u okolici Zadra još uvijek ima dosta područja s kojih stanovništvu prijete ta eksplozivna sredstva, zamolio je da se HRC obavijesti o svakoj sumnjivoj lokaciji.

Ključne riječi

Komentara 4

ZJ
Zjako
14:26 07.03.2012.

Valjda je ljudima jeftinije od \"Oštar pas\" netreba cjepit,hranit i šetati. Nego fino Tup Stup pa ti kradi salatu kod baka Smiljke :-)

OB
-obrisani-
14:31 07.03.2012.

kamocemo u akciji ....molim lokane ljude, da pažljivo pomaknu oznake 200 m prema sredini....koristiti šiljak radi vlastite sigurnosti....i pustiti dotičnog \"hrvatskog domoljuba\" da.....hahahhahahaha

OB
-obrisani-
19:20 07.03.2012.

to je djelo kamocema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije