Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVKO LINIĆ:

'U narednih 5-6 godina Hrvatska će se neprekidno zaduživati'

slavko linić
Goran Stanzl/PIXSELL
26.09.2013.
u 21:47

Linić je rekao kako se očekuje da će u 2014. godini za jednu milijardu porasti prihodi, a smanjiti rashodi

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako danas predstavljene mjere za smanjenje deficita i javnog duga nisu udar na građane te da povećanje međustope PDV-a od 3 posto ne mora značiti poskupljenje. Međutim, neke će cijene ipak porasti.

- Gorivo će sigurno poskupjeti za trošarine koje mislimo da trebamo podignuti iz razloga što su one na najnižoj razini u Europskoj uniji. Ali ipak glavninu utjecaja na cijenu goriva imat će kretanje cijene nafte, i da imamo malo odgovorniju Inu vjerojatno bi i cijena u Hrvatskoj bila konkurentnija - rekao je Linić večeras u Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako mjere obuhvaćaju i smanjivanje potrošnje te da se očekuje da će u 2014. godini za jednu milijardu porasti prihodi, a smanjiti rashodi, kao i da se u 2015. godini očekuje smanjenje rashoda za 4 milijarde. Linić je rekao da su krediti nužni zbog financiranja enormnih dugova.

Platit će porezni obveznici

- U narednih 5-6 godina Hrvatska će se neprekidno zaduživati - rekao je Linić, dodajući kako je \"zaduživanje nešto što se ne da izbjeći\".

Jedna od mjera je i 20.000 ljudi manje u javnoj službi. Linić je rekao da će dio njih dobiti otkaz, a dio će biti umirovljen.

- Ako ode 12.000, negdje 6000 mladih bi se moglo zaposliti. To su opet uštede, jer su daleko manji troškovi za mlađe - rekao je Linić.

Govoreći o dugovima državnih tvrtki, Linić je rekao:

- Vlade koje nisu prstom makle da riješe pitanje cesta, da riješe pitanje željeznica, pitanje šuma, pitanje voda, pitanje energije, jednostavno moraju shvatiti - to dolazi na naplatu, mi smo ti koji to radimo i pokazujemo koliki je račun. Platit će porezni obveznici.

Nema račun u stranim bankama

Linić je rekao kako će se rebalans državnog proračuna raditi zbog 3 milijarde kuna plaćenih za sanaciju zdravstva. Stvarni rebalans, dodao je, imat će kad budu znali koliko dugova mogu naplatiti od poreznih neplatiša.

Linić je na kraju odbacio nedavne medijske navode da ima račune u stranim bankama. Rekao je da nema niti je ikad imao račun u stranim bankama.

- Mislim da je Državno odvjetništvo vrlo jasno reklo da se nikakve istrage protiv Slavka Linića ne provode - rekao je Linić.

>> Zbog PDV-a će poskupjeti šećer, kruh, mlijeko, gorivo i cigarete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije