Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Don Ivan Grubišić:

'U Crkvi ima tajnih službi, pratile su me'

'21.02.2013., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je raspravom  o zakonu o zastiti zivotinja. Ivan Grubisic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
08.05.2013.
u 09:36

Protivi se i gradnji križa na Marjanu i spomenika Tuđmanu te smatra da je Crkva ugrožena jer se vezala uz političku opciju kojoj je polovica ljudi u Remetincu

Don Ivan Grubišić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, i prije početka kampanje našao se na meti konkurenata.

Kako se nosite s prozivkama i uvredama?

To je dokaz da smo mi jedina nezavisna lista u Splitu, ostale su vezane uz određene nositelje političkih funkcija. Predstavljamo novinu jer zaista želimo promijeniti smjer politike i organiziranja vlasti. Želimo smjenu i promjenu potrošenih kadrova. Koalicije s političkim strankama nema. Narod se do sada vodio strategijom birajmo manje zlo, ali manje zlo, kada dobije vlast, postaje veliko zlo. Tako smo se prevarili dosad birajući i HDZ i SDP.

Znači li to da nećete sklapati ni poslijeizborne koalicije?

Ne. Moguća je jedino suradnja na projektima od općeg dobra bez obzira koja ih stranka nudila. Eto, sviđaju mi se ideje predsjednika HDSSD-a Hrvoja Tomasovića, ne bi bilo problema da ih prihvatimo iako je to navodno desna opcija. Podržali bismo i HDZ-ove programe. No, ne treba nasjesti na to da nas oni isti koji su nas doveli u ovo stanje mogu iz njega i izvući.

Ali, HDZ vas ne štedi. Luka Podrug iz HČSP-a, koji je na njihovoj listi, tvrdi da primate plaću i mirovinu?

Čuli smo da je bilo vrlo napeto kad se sastavljala lista HDZ-a, da su njihovi sateliti uvjetovali suradnju visokim mjestom. Luka Podrug će zbog te laži morati dokazati svoje tvrdnje na sudu!

Hoćete li tužiti i Željka Keruma?

On ima imunitet kao saborski zastupnik, a dobio ga je preko HDZ-a. Kad se provede postupak za ukidanje imuniteta, pokrenut će se tužba. Kerum će trebati dokazati da sam ja Jugoslavenčina i da mrzim sve hrvatsko. Moj otac, brat i pet rođaka dali su živote u 2. svjetskom ratu za Hrvatsku. Nikada nisam surađivao s tajnim službama premda su me pratile i, na žalost, moram reći da su tajne službe prisutne i u Crkvi, odnosno crkvenim ljudima.

Da li se nešto promijenilo u vašim odnosima s Crkvom?

Tu se igra igra u dosluhu s određenim političkim snagama. Fratar Duka bio je u HDZ-u i u Saboru bez ikakvih sankcija.

On je imao dopuštenje.

Njemu su dopustili. Različito se tumači zakon koji kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, ali mu to nadbiskup može dopustiti ako su ugrožena opća ljudska prava i interesi Crkve. Kod nas je oboje došlo u pitanje. Vidimo gdje je narod, a ugrožena je i Crkva jer se vezala uz političku opciju polovica koje je u Remetincu, a polovica na optuženičkoj klupi. Ti s kojima navodno surađuje nisu dobri saveznici za poštenje i moralni dignitet koji bi Crkva trebala predstavljati.

Što mislite o gradnji križa na Marjanu?

Protiv sam gradnje križa i podizanja spomenika Tuđmanu u predizbornoj kampanji.

Što su vaše prednosti, a što nedostaci u usporedbi s ostalim kandidatima?

Moje su prednosti veliko životno iskustvo, kao svećenika i kao kulturnog i znanstvenog djelatnika. Jedini sam čovjek u Hrvatskoj koji ima tri doktorata iz tri područja znanosti: društvenih, humanističkih i teoloških. Ponosan sam i na 50 godina svećeničke djelatnosti. Nevenka Bečić mi je rekla da imam previše godina. Bilo bi bolje da sam 15 godina mlađi, ali ni Crkva nije pogriješila kada je izabrala papu Franju.

>>Glavaš žestoko udara po Vrkiću, on ne odgovara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije