Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje tuti

Tvrdio da su ga tukli pendrecima, a sad kaže da su ga - naguravali!

Mladen Naletilić Tuta (1)
Marko Lukunić/Pixsell
21.05.2013.
u 17:25

Džidić je u ovom postupku svjedočio prije 16 godina, kada je dao iskaz u istrazi, a ono što je iskazivao u utorak znatno je blaže od iskaza kojeg je ranije dao.

- Tog sam dana u zgradi Vojne policije u Mostaru vidio Mladena Naletilića Tutu. Bio je tamo zajedno sa 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne. Razoružali su vojnike te su zatim u Široki Brijeg odveli mene i Roberta Nosića kojeg su smatrali odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne - kazao je Željko Džidić, bivši zapovjednik 3. bojne Vojne policije HVO-a, svjedočeći u nastavku suđenja Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu.  

Tuta se tereti za otmicu Roberta Nosića 1993. u Mostaru te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. Nosiću se nakon otmice izgubio svaki trag, a vjeruje se da je ubijen. Džidić je u ovom postupku svjedočio prije 16 godina, kada je dao iskaz u istrazi, a ono što je iskazivao u utorak znatno je blaže od iskaza kojeg je ranije dao. Tako je primjerice u istrazi iskazivao da ga je 10 do 20 pripadnika Kažnjeničke bojne tuklo pendrecima zbog čega je imao razderotine i posjekotine. No u utorak je tvrdio da ga nitko nije tukao te da se radilo o - naguravanju. 

- Mene su u Široki Brijeg tada odveli zbog antagonizma koji je u to vrijeme vladao između Vojne policije i Kažnjeničke bojene - iskazivao je svjedok koji je tu situaciju u istrazi opisao drugim riječima, kazavši da je Tuta osobno naredio da ga se uhiti. Za Nosića je u istrazi rekao da je bio krvav u licu te da su mu ruke bile vezane žicom, dok je sada na suđenju tvrdio da je Nosić bio “rumen u licu”. Džidić se nije mogao prisjetiti ni da se nakon otmice sastao s ministrom Zvonom Stojićem, od kojeg je, kako je iskazivao u istrazi, čuo de je Naletilić napisao izvješće, u kojem je naveo “da je Nosić sada pokojni”. 

Obzirom na sve te razlike između jučerašnjeg iskaza te iskaza iz istrage, Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća upitao je svjedoka je li potpisao zapisnik iz istrage, te je li na tom zapisniku njegov potpis. Džidić je odgovorio potvrdno te je dodao: - Sada sam govorio istinu, a tada sam vjerojatno to tako opisao da bi izgledalo dramatičnije, jer sam bio ljut. - Namjerno ne govorite istinu - kazao mu je sudac nakon pokušaja da se razjasni koji je iskaz istinit.

>>Mladen Naletilić Tuta tražio i dobio odgodu početka suđenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije