Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ankari

Turska prizemljila sirijski avion i zaplijenila 'sumnjivi' teret

sirijski zrakoplov,airbus
Reuters/PIXSELL
Autori: vmo/VLM, ba/VLM
10.10.2012.
u 20:39

Airbus A320 krenuo je iz Moskve, a turske su vlasti posumnjale da prevozi oružje u Damask

Turske su vlasti danas prisilno prizemljile sirijski putnički avion u zračnu luku u Ankari zbog sumnji da prevozi oružje u Damask, izvijestila je turska državna televizija TRT. Lovci F-16 turskih zračnih snaga presreli su sirijski Airbus A320, koji je krenuo iz Moskve, čim je ušao u turski zračni prostor. Avion koji ima kapacitet od 180 putnika prevozio je samo 35 ljudi, prenosi BBC.

Dužnosnik turskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je sirijski avion prizemljen u Ankari te da su ga policajci pretražili, no nije otkrio više detalja. Sam ministar kasnije je rekao da je avion prizemljen i pretražen zbog sumnje da prevozi "necivilni teret".

Nakon što je "sumnjiv" teret zaplijenjen radi daljnje istrage, turske su vlasti dozvolile sirijskom Airbusu da napusti zemlju.

- Sirijskom avionu s putnicima dajemo dozvolu da polijetanje, no teret koji je avion prevozio će ostati kod nas na daljnjem pregledu izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Prema prethodnim informacijama, turska obavještajna služba dobila je informaciju da se u avionu prevozi "oprema koja krši pravila civilnog prijevoza", a iako se prvo špekuliralo kako je riječ o oružju, kasnije su se pojavile tvrdnje kako je riječ o vojnoj komunikacijskoj opremi i dijelovima za raketni sustav, no ni za jednu od tih špekulacija nema službene potvrde .

Podsjetimo, odnosi između Turske i Sirije u posljednje su vrijeme zategnuti, a kulminirali kada je sa sirijske strane na južnotursku provinciju Hatay ispaljeno nekoliko granata, na što je Turska žestoko uzvratila.

>> SAD poslao vojsku na granicu Sirije i Jordana

>> Irak sjevernokorejskom avionu zabranio prolaz do Sirije

Komentara 20

ST
stomugromova
23:56 10.10.2012.

Turci provociraju Ruse,a to im nije pametno,jer kad se ruski medo digne na dvije,sumnjam da će im NATO biti od pomoći !! Ovo je čisiti državni teroriozam.Turci treniraju i puštaju teroriste u Siriju,a to im se dugoročno neće isplatiti.

Avatar El Indio
El Indio
06:49 11.10.2012.

stomugromova Po cemu Turci provociraju Ruse? Prizemljili su Sirijsli avion a ne Ruski ako je rjec o oruzju kupljen je na crno da Rusi hoceju poslat oruzje Siriji poslali bi kako treba a ne svercom

TO
Toni50
23:29 10.10.2012.

Kako se neslužbeno saznaje nakon pregleda i demontaže aviona ( i ubacivanjem nekih mikro čipova radi dalnje kontrole ) ipak se iz diplomatskih krugova saznaje nađeno je jedan đepni nožić i turpijica za nokte te su zapljenjeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije