Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMPOVA DOKTRINA

Trump: EU će napustiti još neke zemlje. EU je i stvorena da ugrozi SAD pa neka slobodno propadne

President-Elect Donald Trump holds his first press conference - New York President-Elect Donald Trump holds his first press conference since the 2016 election in New York City, 11th January 2017 Dennis Van Tine  Photo: Press Association/PIXSELL
Press Association/Pixsell
17.01.2017.
u 07:00

Brexit će se pokazati izvanrednim. Ljudi žele sačuvati svoj identitet. Smatram da će još neke države nakon Velike Britanije napustiti EU. Vidite, Europska unija djelomično je i osnovana da trgovinski pobijedi Sjedinjene Države. Zar ne? Stoga, meni je svejedno da li je ona ujedinjena ili razdvojena”, kazao je to Donald Trump, pet dana prije nego što će u petak preuzeti dužnost predsjednika SAD-a. Trump je dao veliki intervju njemačkom Bildu i londonskom Timesu.

Žestoko prema Kini

U ovom, nastupnom javnom obraćanju međunarodnoj publici Trump je najavio smjer kojim će njegova administracija ići. A taj smjer znatno je drugačiji od onog kojim je SAD išao pod vodstvom Baracka Obame.

Prilično je jasno iskazao kako s Rusijom očekuje otopljenje odnosa koji su u posljednjih godina dovedeni na rub oružanog sukoba.

Trumpu očito Rusija ne predstavlja velik problem, a stav mu je da s Moskvom ima žeton za trgovanje. Jer jedna od ideja mu je ukidanje sankcija uvedenih Rusiji zbog aneksije Krima, ali u zamjenu za smanjenje nuklearnog arsenala koji su i jedna i druga strana ponovno počele gomilati.

Očito je da Trump ne vidi Rusiju kao glavnu prijetnju geopolitičkom položaju SAD-a na svjetskoj, kako političkoj tako i gospodarskoj sceni, već je prijetnja danas jedna druga zemlja. Kina. Trump najavljuje žestok odnos sa službenim Pekingom i zemljom u koju je, u posljednjih dvadesetak godina, premješten dobar dio proizvodnje iz SAD-a čime je ugrožena američka industrija.

Trump očito planira izazvati Peking na svaki, ne samo gospodarski način, pa je tako najavio i svojevrsno ukidanje “politike jedne Kine”, odnosno ignoriranja položaja Tajvana kao neovisne zemlje. Kina je odmah odgovorila da o tome niti ne želi pregovarati.

NATO je zastario

Prema Trumpovim tvrdnjama, od EU sada ima korist samo jedna članica, Njemačka, jer je uspjela Uniju podrediti svojim interesima i načiniti je motorom njemačkog gospodarstva.

Trump NATO smatra zastarjelim i upozorava da samo pet od ukupno 28 zemalja članica plaća puni iznos godišnje članarine (2 posto BDP-a). Veoma brzo na Trumpov intervju odgovorila je njemačka kancelarka Merkel, poručivši da “europska sudbina leži u europskim rukama”.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
07:46 17.01.2017.

pa ni sve države SAD-a ne žele biti u njoj rađe bi se pripojile Kanadi ili bile samostalne ali Trumph to još ne shvaća dok nebu prekasno.....

Avatar lvan12
lvan12
07:07 17.01.2017.

Čovjek je samo jasno i glasno rekao kako stvari danas stoje!

MX
Mister X
13:34 17.01.2017.

Pamet ćovjek znamo svi da Eu nebi nikada nastala niti postala da su od samoga poćetka demokratski postupili i narodu dozvolili da referendumom odlućuju.Njemci nikada nebi bili za to da daju svoju Marku i uzmu euro sa drugim bjednim ekonomijama idrżavama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije