Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Trojka traži od Grčke da se odrekne dijela suvereniteta

grčka, prosvjed (1)
AFP/Pixsell
29.10.2012.
u 18:40

Bez suglasnosti parlamenta u Ateni europski bi kreditori mogli uvoditi nove zakone u Grčkoj i propisivati mjere štednje

Prema novom dokumentu koji je pripremila Trojka, Grčka će se morati odreći dobrog dijela svog državnog suvereniteta želi li i dalje primati pomoć Europske unije. Na listi daljnjih 150 reformi koje Europska komisija, MMF i Središnja europska banka zahtijevaju od Atene je i niz mjera koje zadiru u unutrašnja pitanja Grčke i zaobilaze njezin parlament. Tako Trojka zahtijeva da joj se dodijeli pravo dizanja poreza u Grčkoj bez suglasnosti parlamenta, zahtijeva slobodu uvođenja novih zakona koji bi olakšali otpuštanje zaposlenika, te zakona koji bi smanjivali minimalnu moguću plaću.

– Žele li vratiti povjerenje ostalih članica eurozone, Grčka, ali i Španjolska morat će se odreći dijela svoga suvereniteta – ustvrdio je predsjednik ECB-a Mario Draghi. Prihvati li taj plan, Ateni bi bile odobrene dodatne dvije godine za usklađivanje proračuna, koji bi morao biti izbalansiran od 2016. Grci su šokirani tim prijedlogom.

– Katastrofa, ne ponašaju se samo kao okupacijska sila nego i kao kolonizatori. Još malo i počet će nam postavljati vladu, kao da smo Kongo u 18. stoljeću – kaže Nicolas Demetopulos. Zbog takvih prijedloga, ali i zbog mjera štednje sve više Grka pozdravlja ideju napuštanja eurozone i povratka na drahmu.

– Ti planovi će prije razbiti društvo nego napraviti red. Žrtvujemo generaciju mladih Grka koji ne mogu naći posao i sve to u ime eura, to je suludo – kažu grčki analitičari, dok ruski predsjednik Putin poručuje kako Grčka, napusti li euro, zna komu se može obratiti za pomoć, te da neće ostati na cjedilu.

Ključne riječi

Komentara 19

VO
vordag
18:54 29.10.2012.

Evo ja predlažem neka se svi Grci kolektivno odreknu svega što imaju u korist stranih bankara, te da dobrovoljno pristanu raditi cijeli život za te iste bankare, naravno besplatno. Hranu mogu dobiti, ako uzmu kredit, opet od tih istih bankara.

OB
-obrisani-
18:59 29.10.2012.

grcki mamlazi i socijalisti fkanili kompljetni svijet za rovno 396 milijardi eura, i dalje te vucibatine i ljencuge vicu: oni nam moraju dati-tak su i srbi vikalöji nekad v jugotiraniji-dok im je hrvatska i slovenija placala u njihov nerazvijeni fond hhihihihihihi

OB
-obrisani-
18:46 29.10.2012.

Okupacija u režiji MMF

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije