Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Petir upozorila

Trgovci otkazuju domaćim proizvođačima

storyeditor/2023-01-26/PXL_230922_95800228.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.03.2023.
u 18:38

– Nakon što su ih proizvođači izvijestili da lani, unatoč rastu ulaznih troškova, nisu dizali cijene te da će to zbog održivosti poslovanja morati učiniti početkom 2023., trgovački su lanci hrvatskim proizvođačima najavili otkazivanje suradnje, pravdajući se mjerama koje Vlada provodi zbog neopravdanog dizanja cijena – rekla je Petir.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Marijana Petir priopćila je da neki trgovci pribjegavaju nepoštenim trgovačkim praksama i neopravdano raskidaju ugovore s domaćim proizvođačima te pozvala HGK i HOK da u okviru svojih ovlasti u tome posreduju, a AZTN na očitovanje jesu li takve prakse u skladu sa zakonima. Kaže kako je Odbor za poljoprivredu uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prijedlog za provedbu nadzora ugovora sklopljenih između primarnih poljoprivrednih proizvođača, ribara i prehrambene industrije i trgovačkih lanaca za 78 poljoprivrednih proizvoda za koje je MINGOR zatražio dostavljanje cijena, a kojemu je cilj utvrditi jesu li trgovački lanci u 2022. neopravdano povisivali cijene.

– Nakon što su ih proizvođači izvijestili da lani, unatoč rastu ulaznih troškova, nisu dizali cijene te da će to zbog održivosti poslovanja morati učiniti početkom 2023., trgovački su lanci hrvatskim proizvođačima najavili otkazivanje suradnje, pravdajući se mjerama koje Vlada provodi zbog neopravdanog dizanja cijena – rekla je Petir. Podsjeća na velike razlike u cijenama istih proizvoda u istom trgovačkom lancu u različitim državama članicama u kojima taj trgovački lanac posluje, kao i na informacije sukladno kojima se može zaključiti da trgovački lanci na hrvatske proizvode stavljaju višestruko više marže nego za istu vrstu proizvoda koji se u Hrvatsku unose/uvoze.

U svom očitovanju saborskom Odboru za poljoprivredu AZTN je pozvao proizvođače koji imaju problema da im se jave s konkretnim slučajevima trgovaca koji su im otkazali ugovore ili ih raskinuli, ili ako sumnjaju da njihovi ugovori nisu u skladu sa zakonom. – Na taj način, AZTN bi mogao ispitati postoje li indicije koja bi ukazivale na to da je određeni trgovac poslovao u suprotnosti s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksa u lancu opskrbe hranom, kao i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja – zaključila je Petir.

VIDEO: Prosvjed dostavljača Wolta na Trgu bana Jelačića

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije