Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljsko nasilje

Tražila je pomoć jer joj prijeti, ali je nisu slušali. Ubio ju je nožem

\'za sis...............02.02.2005......................sisak. .... ...nasilje u obitelji...........zlostavljanje zena...............snimila:antonia vukusic\'
26.09.2012.
u 21:09

Počinitelju dopuste da ostane kod kuće, a žrtva mora u sklonište u 2 sata u noći

- Žena se došla požaliti na nasilnog supruga, no u centru za socijalnu skrb odbili su čak i razgovarati s njom i pomoći joj, rekavši joj da nisu nadležni. Kasnije su čak zanijekali da im se žena obratila. Nakon kratke istrage, Ured za ravnopravnost spolova zaključio je da je žena zaista tamo bila, a da je centar nije zaštitio onako kako je trebalo i kako je propisno zakonom. Ubijena je.

Ozbiljni problemi

Prije odlaska u centar nije imala nikakve ozljede, samo joj se prijetilo nožem - primjer je to koji je iznijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Izvještaju o ljudskim pravima – Implementaciji hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje. Izvještaj, posvećen ženama, napravile su američka organizacija The Advocates for Human Rights, Autonomna ženska kuća Zagreb i bugarska Gender Research Foundation, čije će ga predstavnice u četvrtak, zajedno s preporukama, predstaviti Saborskom odboru za ravnopravnost spolova. Riječ je o svojevrsnom monitoringu provođenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Kaznenog zakona, pri čemu se tijekom brojnih intervjua registriraju ozbiljni problemi u njihovoj provedbi, propusti i nepomaganje žrtvama, koji ne samo da utječu na sigurnost žrtve i odgovornost počinitelja već mogu imati i kobne posljedice.

Dvostruka uhićenja

Ima iskustava o predanom radu socijalnih radnika, međutim, pažnju privlače eklatantni primjeri kao što su nerazumijevanje potreba žrtava. Tako je jedan lokalni ravnatelj CZSS-a pri otvaranju skloništa kazao da u toj regiji skloništa – nisu potrebna, tj. da im treba samo soba ili stan. Kad su ga pitali što ako bude imao dva slučaja zlostavljanih žena, odvratio je: „Pa neka idu tamo na 14 dana, malo se odmore, a onda mogu ići natrag. Djeca mogu ići u udomiteljsku obitelj.“ Većina ispitanica (žrtve i radnice skloništa za zlostavljane) otkriva da lokalnim CZSS-ima prioritet nije sigurnost žrtve. Jedna tako kaže: “Rekle su mi da trebam biti strpljiva, da će pokušati razgovarati s njim i urazumiti ga, a da ja moram biti bolja mama ... Ja sam njima rekla da nemam kamo otići. Na to mi ništa nisu rekle, nego su me pustile da odem doma. To je bio moj život.”

Problematičnom se pokazala i praksa “dvostrukog uhićenja”, kada policija uhićuje i žrtvu i počinitelja, za što podloga leži u zakonodavstvu. Naime, ZZNO klasificira psihičko i ekonomsko nasilje kao istovrijedno fizičkom, pa svaka osoba koja počini tu vrstu nasilja može biti procesuirana i kažnjena kao i ona koja počini fizičko nasilje.

>>Zlostavljane žene na stotinu majica ispisale svoje osjećaje

Komentara 27

OB
-obrisani-
22:35 26.09.2012.

Umjesto da ide na socijalno traziti pomoc i zastitu trebala je OPLJACKAT najblizu banku tada bi je smijestili na sigurno a ako bi joj pljacka uspijela mogla je otputovati na Djevicne Otoke i uzivati na slobodi

FE
F.E.A.R
22:39 26.09.2012.

Mediji kao mediji udruge kao udruge....obiteljsko nasilje kako je definirano zakonom je prisutno u 99 posto obitelji jer se pod nasiljem smatra ako kaze muz zeni ili zena muzu "ODHEBI" to je dovoljno za prijavu...eto ....samo rh ima tako mutav zakon...bolje da su prepisali zakon iz neke druge drzave !

BO
bolesnodrustvo
22:26 26.09.2012.

Svojevremeno se pojavio jedan članak u našim novinama da je žena kažnjena zbog remećenjejavnog reda i mira jer je glasno tražila pomoć dok ju je suprug tukao. Dakle to je društveno okruženje u kojemu pokušavamo uvesti nultu toleranciju na nasilja u obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije