Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE zagrebačkih agronoma
Povratak na članak

Sadite travu, ona je 10 puta isplativija od kukuruza!

Riječ je o azijskoj travi sličnoj trstici od koje se proizvode briketi i peleti, no od nje se može proizvoditi i bioplin, papir, građevni materijal

Komentari 38

SC
schwertransport
10:39 17.10.2016.

Ja sam sadio pa u zatvoru zavrsio

VL
TR
Trnjanec
11:07 17.10.2016.

Činčile, nojevi, puževi, lješnjaci s tartufima, aronija, paulovnija, miskantus... Svake godine nova stvar za megasuper zaradu!

VL
CR
crocro
11:40 17.10.2016.

Odmah svi prestati uzgajati kukuruz i baciti se na trstiku, jer kada bi sada svinje, goveda, konji i perad krenule na travu sličnoj trstici, ove životinje bile bi puno zdravije, puno više bi izrasle a perad bi nesla ne jedno nego odmah 2 jajeta. Zato ne treba pusta polja orati i na njima zasijati kukuruz, repu ili žito i sl, već samo na pustačama uzgajati travu sličnoj trstici. Jer ove kulture koje su provjerene stoljećima i koje su do danas hranile ljude i životinje, očito su prošlost, sada će mo navaliti na trstiku i graditi kuće od materijala čija je osnova trstika.

VL
TI
tihac
12:15 17.10.2016.

Da bi sadili Miscanthus trebate: 1. detaljne podatke o podnositelju zahtjeva tj. ime i prezime tj. naziv i sjedište Vaše tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe, broj telefona i adresu elektroničke pošte; 2. znanstvene i hrvatske nazive vrsta – – hrvatsko ime, ako postoji, je potrebno i poželjno upisati. Međutim, najvažnije je da napišete validno (binominalno) znanstveno (latinsko) ime jer komercijalna imena nisu validna. Molimo da ne koristite trgovačke nazive i oznake, niti u zahtjev da unositi imena cijelih rodova (budući da rod sadrži veliki broj vrsta, a dopuštenje se može izdati jedino za neku vrstu ili hibrid, ne i za cijeli rod). U suprotnom nije moguće za neispravno navedenu vrstu procijeniti ekološki rizik. 3. broj ili količinu jedinki – predviđeni ili procijenjeni broj jedinki koje planirate uvoziti/stavljati na tržište/uvoditi u prirodu; 4. podrijetlo jedinki – znači potječu li predmetne jedinke iz uzgoja ili su izuzete iz prirode. Ujedno molimo da u zahtjevu navedete i državu podrijetla i/ili uvoza; 5. opis razvojnog stadija ili oblika; 6. opis svrhe uvoza, stavljanja na tržište ili uvođenja, a za uvođenje u prirodu i opis načina uvođenja, uključujući vremenski raspored tijekom godine te predviđenu veličinu područja s točnom lokacijom uvođenja, te 7. državne biljege u protuvrijednosti od 70,00 kn. Ukoliko se, na temelju stručnog mišljenja Državnog zavoda za zaštitu prirode, utvrdi da za zahtijevano uvođenje u prirodu/stavljanje na tržište/uvoz ne postoji ekološki rizik, Ministarstvo izdaje dopuštenje na rok do 5 godina. Ako u postupku izdavanja dopuštenja Ministarstvo utvrdi da postoji ekološki rizik uvođenja u prirodu/stavljanja na tržište/uvoza određene strane vrste, zatražit ćemo pisanim putem od Vas da nam dostavite studiju o procjeni utjecaja strane vrste na prirodu u roku koji ne može biti dulji od jedne godine. Detalje o tome na koji način se izrađuje i što sve mora sadržavati studija propisano je Pravilnikom o načinu izrade i provođenju studije o procjeni rizika uvođenja, ponovnog uvođenja i uzgoja divljih svojti (Narodne novine, broj 35/2008<http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_03_35_1217.html>). Troškove izrade studije snosi podnositelj zahtjeva. Po zaprimanju izrađene studije, Ministarstvo će o podnesenom zahtjevu i navedenoj studiji informirati javnost njihovom objavom na web-portalu Ministarstva u trajanju od 30 dana tj. provest će javnu raspravu. Ukoliko se, na temelju stručnog mišljenja Državnog zavoda za zaštitu prirode o procjeni utjecaja strane vrste na prirodu i uzimajući u obzir mišljenje javnosti, utvrdi da za zahtijevano uvođenje u prirodu/stavljanje na tržište/uvoz strane vrste ne postoji ekološki rizik, Ministarstvo izdaje dopuštenje na rok do 5 godina.

VL
DU
Deleted user
12:19 17.10.2016.

"OTKRIĆE ZAGREBAČKIH AGRONOMA Znanstvenici sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta pronašli su biljku koja može rasti na zapuštenim poljima diljem Hrvatske" ??????? Senzacionalno otkriće biljke koja je "već zaludila poljoprivrednike diljem Europe". :)))

VL
ER
Erazmo
12:10 17.10.2016.

Tko god vjeruje novinarima odnese gace na stapu

VL
FI
Fisherman
12:15 17.10.2016.

A onda poslije berbe i jedite travu....nemojte kukuruz

VL
Avatar -zztop-
-zztop-
11:05 17.10.2016.

Isto ovo neki dan pisalo u srbijanskom Blicu, tamo je zovu slonovom travom, samo za rizom pisalo drugačije, da su sadnice skuplje ali isplativije. Tko će ga sada znati ?!

VL
ST
strsljen2013
11:19 17.10.2016.

Sadnice svake godine kupovati, isplativije, građevni materijal i staro dobro "loženje" za energiju. Kupovinom sadnica od "prve ruke" prekupca već je zarada manja, isplativost upitna, ne razmnožava se - gmo možda, dok se traže i uvjetuju obnovljivi izvori energije nudi se "loženje" pod biomasu i građevni materijal, je svakako za naše podneblje. I na kraju bitno, jeftinija za uvoz jer je u Kini proizvode za kikiriki. Dok za našu floru nema mjesta ili je neisplativa i dalje nam se gura neka koja nije iz ovih krajeva da se poljoprivreda i hrana ubiju do kraja.

VL
Avatar think pink
think pink
12:28 17.10.2016.

to je prava stvar za hrvatske poljoprivrednike - uzgajanje korova. posadiš i samo čekaš da naraste..

VL
Avatar ivo587
ivo587
11:56 17.10.2016.

Nek država posadi travu. Imaju polja. I nek plasiraju.

VL
SA
saff
11:42 17.10.2016.

Sadite ono za što imate tržište

VL
DE
demokršćanin
13:09 17.10.2016.

Nije mi nešto jasno ili nije jasno onome koji je pisao ovaj članak.Naime biljka je već od prije uvežena i poznata u Europi i poznata je njezina korisnost a u zadnje vrijeme kako pisač članka piše "zaludila je poljoprivrednike Europepe od Engleske,Portugala,Njemačke do Grčke" Pa što su to onda znanstvenici sa Agronomskog fakulteta otkrili?

VL
SL
slavisajambrekovic
12:17 17.10.2016.

Evo dozvolili mi ovi iz UDB-e, da konačno dam koment. Kratko: kuda ide sve ovo? u 3. Svjetski rat. Pobubijaj, uništi, razori sve što čovjeku služi, iiiiiiiiiiiiiiiiiii: onda sve iz početka. Ljudi su postali zombiji!!!!!!!!!

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:20 17.10.2016.

mi hrvati najviše volimo poljoprivredne kulture koje jednom posiješ i onda samo bereš, nemaš više posla s njima, kao i sa ovom čudesnom biljkom. ona ne treba ni gnojiva, kako tekst sugerira. zemlju valjda treba čisto ko neku podlogu, valjdada bi i beton bio ok. bitno da se ne širi, ne... to je neka gmo priča valjda. ili teški hibrid? još i poticaje bi oni, a ne bi radili ništa! poticaji se trebaju davati samo za onu proizvodnju u kojoj treba puno raditi. za jedno sijanje i 40 žetvi bi trebalo prije porez uvesti, nego poticaj.

VL
SS
sokac sa drave
13:04 17.10.2016.

Dakle mi nek sadimo travu a uvozni lobi nasi rodijaci ce nama hranu uvoziti i nama prodavati.Jos jedan dokaz slucajne drzave jer jedino u slucajnoj drzavi koju vode lopovi je moguce vrsiti ovakovu propagandu.

VL
SS
sokac sa drave
13:18 17.10.2016.

Svi znamo da trava i korov je problem poljoprivrednika.Kako se rijesiti problema kada trava sazri i unisti nam plodna polja.Kako se moze iskorijeniti.

VL
Avatar reference
reference
12:24 17.10.2016.

jesi otkrio toplu du. pa uvijek se vise isplatilo saditi travu nego kukuruz. za gram trave dobijes koliko za sto kila kukuruza

VL
TH
thekurcula
17:46 17.10.2016.

Da li se ova trava zaista sadi ili se, normalno, kao i svaka druga trava, seje? Znate, ja mogu da shvatim da neko ko je odrastao u gradu nema nikakav osećaj za raliku između sađenja i sejanja ali mi smo ipak seljački narod i velikom delu pučanstva veoma smeta krivo upotrebljen termin iz agrotehnike.

VL
NV
novo vriijeme
21:24 17.10.2016.

Može li se ta trava jesti , danas je industrajska potražnja, sutra gotovo a kukuruz je hrana koja uvijek treba. Da je trava ispltiva cijela Francuska i Njemačka bi bile posijane travom Ovi sa Agronomskog su bedaci treba navodnjavati zemlju i stvarati polja hrane a ne trave, Mi ne možemo ovisiti o uvozu hrane.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.