Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat u istrazi

Tomislav Turibak na slobodi. Nemaju dokaze da je ubio brata

tomislav turibak (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/7
11.07.2012.
u 19:24

Na snimci nadzornih kamera vidi se da Tomislav Turibak na rolama ide iz Španskog na Jarun

Ni jedan dokaz pronađen na mjestu ubojstva Hrvoja Turibaka nije potkrijepio kaznenu prijavu policije da je za taj zločin kriv žrtvin mlađi brat Tomislav! Sinoć nešto poslije 22 sata policija je dobila nalog da Tomislava Turibaka nakon četiri dana zadržavanja i ispitivanja pusti na slobodu. Veliki obrat u istrazi dogodio se nakon što su stigli rezultati analiza pronađenih tragova. Oni nisu potvrdili da je Tomislav ubojica. Ali za sada nisu ni otkrili tko je uzornog studenta građevine dva puta ubo nožem u vrat i jednom u prsa.

>>Roditelji nisu ni pomišljali da je Tomislav podigao ruku na brata

Istražitelji su sigurni samo u to da je Hrvojevo ubojstvo bilo pomno isplanirano i da je ubojica netko tko je mladiću bio blizak. Kako drukčije objasniti činjenicu da ga je Hrvoje u stan u Ulici Drage Gervaisa na broju 12 pustio odjeven tek u donje rublje?

>>Brat je ljevak kao i ubojica. Na poligraf nije pristao

Na mladićevu u naguravanju s ubojicom strgnutom lančiću s privjeskom nisu pronađeni nikakvi tragovi. To upućuje, vjeruju uključeni u slučaj, da je ubojica nosio rukavice. Nož kojim je ubijen Hrvoje, a pretpostavlja se da mu je oštrica bila duga oko 12 centimetara, nije iz doma Turibakovih. Iz njihova stana u naselju Špansko, potvrdili su roditelji Turibak, ne nedostaje ni jedan. Jedini trag koji je policija našla, a koji bi mogao biti ključan, jest otisak papuče, ne veće od broja 42. Taj krvavi ovalni otisak bio je ispod mladićeva tijela. Zato se pretpostavlja i da je ono nakon ubojstva pomicano. Ni papuče nisu iz stana Turibakovih. Ubojica ih je donio i odnio sa sobom. U sklopu istrage tužiteljstvo je zabranilo odvoz smeća iz obližnjih kontejnera i policajci su morali pregledati njihove sadržaje. Ni nož ni papuče nisu pronađeni.

Među dokazima koji su poslani na analizu bio je i otisak prsta “skinut” s plastične vrećice. On bi mogao, doznajemo, pripadati prodavaču iz trgovine. Ubojica na tijelu Hrvoja Turibaka nije ostavio svoj DNK ni bilo kakav drugi trag. Cijelo prizorište izgleda kao da se krivac potrudio ne ostaviti dokaze koji bi ga mogli u zatvor smjestiti na puno godina. A DNK pronađen ispod noktiju Hrvoja Turibaka ne pripada njegovu bratu Tomislavu. Zapravo, Tomislavovih tragova koji bi policijskoj kaznenoj prijavi dali na uvjerljivosti i opravdanosti da će se održati na sudu u ovom trenutku nema. Zato pronađeni dokazi Tomislavu idu u prilog i potvrđuju alibi koji je ponudio policiji.

Tomislav Turibak istražiteljima je rekao da je te subote u vrijeme ubojstva bio na Jarunu, na koturaljkanju. Tamo je, kazao je, pao i izgrebao bedra. Koliko su njegove ozljede stare, nije se s preciznošću utvrdilo, no vještak je objasnio da je, ako je uistinu pao s koturaljki, trebao imati, a nije, i ozljede dlanova. U međuvremenu je napravljena analiza kapljica krvi koje su pronađene na Tomislavovim koturaljkama. Otklonjena je sumnja da je na rolama krv njegova brata i potvrđeno da je Tomislavova pa sada još više "drži vodu" njegova tvrdnja da je pao. Iako se policiji činilo sumnjivim da je Tomislav u samo 45 minuta mogao na koturaljkama doći od Španskog do Jaruna i natrag, po do sada prikupljenim dokazima ispada da bi i to lako mogla biti kriva procjena. 

Jer, na jednoj od pregledanih nadzornih kamera “skinutih” s rute kojom se Tomislav Turibak rolao, ovaj student kineziologije je zabilježen na snimci. Jedino što u ovom trenutku na neki način povezuje Tomislava i ubojica je ljevorukost. Pretpostavka je da je Hrvoja ubio ljevak, baš kao što je i činjenica da je Tomislav ljevoruk.

I dok se čekao rasplet stravičnog ubojstva tu Španskom te odgovor na pitanje ima li policija uistinu ubojicu ili se on negdje bezbrižno šeta i vreba sljedeću žrtvu, Tomislav Turibak – koji je jučer navršio 22 godine – oko 17.30 sati doveden je na ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Ponovio je da nije kriv, a na daljnja pitanja nije želio odgovarati. Baš kao što ni u policiji iz nekog razloga nije želio ići na poligrafsko ispitivanje.

Prije no što je policija dobila nalog da ga pusti, istražitelji su ispitali još dva prijatelja njegova pokojnog brata. Nove informacije koje bi mogle dovesti do ubojice ti mladići nisu imali.

Čekajući ishod, o mlađem Turibaku govorio nam je Dario, jedan od Tomislavovih brojnih prijatelja:

– Tomislav je toliko dobra, vedra i pozitivna osoba da bih mu u svakom trenutku povjerio svoj život u ruke. Netko bi se baš morao jako potruditi da Tomislava izbaci iz takta – kaže taj mladić.

Očevid ubojstva pokazao je pak da je riječ o vrlo pedantnoj osobi. Sve knjige na policama u njegovoj sobi bile su složene “pod konac”. Tako su uredno poslagane i stvari u njegovu ormaru, od odjeće do ručnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije