Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podržali crkvu

Todorić stao uz kardinala Bozanića

'15.08.2012., Svetiste Majke Bozje Bistricke, Marija Bistrica - Sveta misa povodom blagdana Velike Gospe. Na misi se okupilo oko 30.000 vjernika. Svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanic.  Photo
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
23.12.2012.
u 11:25

Prema informacijama Večernjeg lista, radi se izravno o dogovoru crkvenog vrha i obitelji Todorić, koja je htjela podržati akciju, a očito je i da nisu svi u Crkvi znali za to.

I dok se u javnosti još nije slegla prašina oko distribucije letaka po crkvama protiv spolnog odgoja, koji bi trebali doći do vjernika za polnoćku i na božićnim misama, Crkva je u subotu otvorila “bočnu”, posve neočekivanu frontu: leci protiv spornog spolnog odgoja osvanuli su u Konzumovim prodavaonicama i na kioscima Tiska diljem Hrvatske!

‘Platili nismo nikome’

– I mi smo pomalo iznenađeni, jer nisu postojali nikakvi dogovori. Naš letak nalazi se na stranicama Zagrebačke nadbiskupije i svatko ga može preuzeti i distribuirati u količinama i na mjestima po vlastitom izboru. Jednostavno, nema “copyrighta”, svatko ga može “skinuti”, kopirati i distribuirati – rekao nam je mr. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije, koja je spiritus movens ove crkvene akcije, dodavši kako nema ni spomena o tome da bi Crkva nekome plaćala za takvu uslugu te da je riječ o autonomnoj odluci onoga tko je preuzeo letak s njihovih stranica.

– Dobili smo službeni zahtjev za distribuciju i to smo profesionalno obavili – rekli su nam kratko i službeno u Agrokoru, koji je vlasnik Konzuma i Tiska, ne želeći reći od koga su dobili zahtjev za tu distribuciju i jesu li je naplatili.

Prema našim spoznajama, radi se izravno o dogovoru crkvenog vrha i vodstva Agrokora, tj. obitelji Todorić, koja je htjela podržati ovu crkvenu akciju. Crkva i Todorić, inače, njeguju dobre odnose, pa je Konzum, primjerice, bio jedan od važnih partnera u akcijama Caritasa. A obitelj Todorić izdašan je donator Crkvi, premda od tih donacija malo toga dolazi u javnost, poput npr. obnove crkve sv. Mirka u Šestinama, gdje su iz crkve u znak zahvalnosti za temeljitu obnovu u dogovoru s obitelji naslikali na zidu iza oltara tek Kulmerove dvore, dom obitelji Todorić.

U Crkvi ne skrivaju zadovoljstvo činjenicom da je njihova akcija protiv spolnog odgoja u školama probila crkvene okvire. Na distribuciji po Konzumovim prodavaonicama i na prodajnim mjestima Tiska za vikend neposredno prije blagdana pozavidjeli bi im najveći PR i marketinški magovi, jer su prodavaonice Konzuma, primjerice, po cijeloj Hrvatskoj u subotu od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati bile prepune ljudi.

Uzima samo onaj tko želi

Pitanje je, s druge strane, koliko takva vrsta poruke zanima baš sve Konzumove kupce, ali to je, drže u Konzumu, osobna odluka.

– Dobili smo letke i podijelili ih po blagajnama. Svakome su dostupni i koga zanima, može ih uzeti, a tko nije zainteresiran, neće posegnuti za njima – rekli su u jednoj od Konzumovih prodavaonica.

U Crkvi kažu kako se radi isključivo o pravu roditelja, čiji su oni glas ovoga trenutka u javnosti, te da nema riječi o nametanju bilo kakvih stavova ili pritisku s crkvenoga vrha. Inače, na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije mogu se pronaći sve informacije o crkvenim prigovorima na zdravstveni odgoj.

– Crkva je zapravo željela i želi na razne načine informirati vjernike o čemu se tu radi. To nije nikakva akcija, to je samo informiranje vjernika – rekao je jučer za Media Servis kardinal Bozanić o lecima protiv spolnog odgoja.

Na kiosku Tiska u Savskoj na naše je traženje prodavač spremno izvadio letak, gurnuo ruku kroz prozorčić i dao nam ga.  Riječ je o presavinutom listu bijelog papira na kojem Nadbiskupija zagrebačka i HBK pozivaju roditelje da izraze svoje neslaganje s programom zdravstvenog odgoja u školama. Prodavač nam je rekao kako je to propagandni materijal kao i svaki drugi, koji dijeli kupcima.

– Mislim da je to naša tvrtka dogovorila s Crkvom – rekao je.

>>Bozanić u ponoć potvrdio da je Konzumu i Tisku dostavio letke

Komentara 65

IS
isuskristkomunist
14:36 23.12.2012.

Ti mene sad pokusavas ismijati, a ja ti govorim cinjenice. Ja sam takav govor osobno cuo i interesirao se zasto je to tako...I onda su mi objasnili. U tom trenutku sam shvatio svu zaostalnost katolicke crkve i kakvo zlo su oni radili po tim mjestima. Kako su ljude pogresno ucili i kako su ugnjetavali zene.

AA
Aartur
14:54 23.12.2012.

Bozanić & Todorić d.d. Kompanijski slogan: "I ovce i novce!"

OV
ovoje77
14:35 23.12.2012.

Ono što nama treba je kvalitetna i sposobna stručna vlast. Ova vlast je ništa drugo doli sposobna samo raditi probleme i politizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije