Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiktivni računi

Vidoševićeva desna ruka Zdenka Peternel u pritvoru u Remetincu

'10.11.2010., Zagreb, Hrvatska - Educa plus, 8. medjunarodna konferencija o cjelozivotnom ucenju i razvoju ljudskih potencijala. Vesna Stefica i Zdenka Peternel. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Jolanda Rak Šajn
17.10.2013.
u 19:15

Razotkriven lanac ljudi koji su osnivanjem tvrtki i fiktivnim računima šest godina pljačkali Hrvatsku gospodarsku komoru. Više osumnjičenih za krađu 32 milijuna kuna.

Zbog sumnje u lopovštinu tešku više od 32 milijuna kuna u istražnom zatvoru u Remetincu završila je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zdenka Peternel – osoba koja je po svojoj funkciji u Komori desna ruka predsjednika Nadana Vidoševića.

Zajedno s njom pritvoren je i Davor Komerički, koji se sumnjiči da joj je pomogao u izvlačenju novca, dok je treća osoba, koja je bila svojevrsni posrednik između njih dvoje puštena da se brani sa slobode. Z. Peternel i Komeričkom sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Komerički je u obrani pred istražiteljima poricao krivnju, dok se Z. Peternel branila šutnjom. Cijela vrlo domišljata prevarantska priča odvijala se između 2005. i 2011., a Z. Peternel je u to vrijeme bila predstojnica Vidoševićevog ureda i voditeljica Koordinacije velikih projekata HGK. Kako se sumnja, ona je bila mozak cijele operacije jer je osmislila kako da preko fiktivnih faktura izvuče novac od HGK. Za taj su joj posao trebale firme, a tu u priču upada Komerički.

On je, kako se sumnja, našao četiri firme, koje su bile voljne da HGK-u isporuče fiktivne fakture za prezentacije koje nikada nisu napravljene. Kada su fakture došle u HGK, njih je potpisala i dala nalog da se isplate Z. Peternel koja je za to imala sve potrebne ovlasti, a tužitelji tvrde da ih je potpisala u ime Vidoševića. Je li on znao što radi njegova desna ruka odnosno da izvlači novac iz HGK vjerojatno je stvar koja bi se trebala utvrditi istragom.

Bilo kako bilo, nakon nekog vremena, treća osoba, koja je po svemu sudeći svoju obranu sa slobode kupila time što je istražiteljima ispričala sve o navedenoj operaciji, s računa četiri tvrtke koje je našao Komerički, podigla je novac, koji je uplatio HGK. Nakon nekog vremena taj je novac potom uplaćen na račune jedne češke tvrtke u Austriji, a istraga bi trebala pokazati je li riječ o off shore tvrtki. S austrijskih računa spomenute češke tvrtke, novac je zatim podigla već spomenuta treća osoba, koja ga je zatim donijela u Zagreb te predala Komeričkom, a ovaj pak Z. Peternel.

Provizija za obavljeni posao bila je 10 posto, a istražitelji sumnjaju da je od 32 milijuna kuna za koliko je oštećen HGK kod Z. Peternel završilo 28,8 milijuna. Što je ona dalje učinila s tim novcem, pitanje je kojim će se dalje baviti istražitelji, a kako se neslužbeno doznaje, istraga ovog slučaja trajala je mjesecima. Hoće li u istražiteljsku mrežu upasati i neka krupnija riba tek će se vidjeti, a iz HGK tek su poručili da za istragu znaju no da je ne mogu komentirati.

Što se pak tiče budućeg statusa Z.Peternel, u HGK su poručili da će se prema njoj postupati u skladu sa Zakonom o radu, a o cijeloj priči nešto bi trebao reći i sam Vidošević nakon što se vrati iz Beograda. Inače, u HGK za Z. Peternel kažu da je sve donedavno bila žena iz sjene, koja se nije pretjerano eksponirala, a osim što je bila desna Vidoševićeva ruka, svojevremeno je bila i članica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije