Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz karamarka

Tko je Milijan Brkić? Odbio zapovijed da s Alfama ide na Sinj

\'11.05.2012., Pozega - Tomislav Karamarko, kandidat za predsjednika HDZ-a, svoju je kandidaturu sluzbeno predstavio izaslanicima Pozesko - slavonske zupanije u sredisnjici pozeskog HDZ-a.  Photo: Dus
Duško Mirković/PIXSELL
27.05.2012.
u 17:00

Nakon što je odbio probiti barikade koje su postavili štovatelji generala Norca, Brkić je bio smijenjen i nakon šikaniranja napustio je policiju

Punih deset godina, od 1991. do 2001., kada je smijenjen sa mjesta zapovjednika specijalne policijske postrojbe Alfe, Milijan Brkić proveo je u specijalcima. Počeo je kao običan vojnik, da bi na kraju postao zapovjednik te legendarne policijske postrojbe koja je dala veliki obol na svim najtežim ratištima tijekom oslobađanja Hrvatske.

Prije nego što je počeo rat, Brkić je odslužio vojsku bivše države i odlučio upisati kriminalistiku u Zagrebu. Upravo kada je kao brucoš trebao poći na predavanja, u Hrvatskoj je počeo rat pa se taj kršni Hercegovac, koji je odrastao u Zagrebu, ni trenutka nije dvoumio nego se kao dragovoljac prijavio u policiju. Prvi ratni zadatak kao pripadnik temeljne policije imao je na Plesu kada je osvajana tamošnja vojarna bivše vojske.

Smijenjen istog trena

- Nakon akcije u Kostajnici dragovoljno sam pristupio u specijalnu policijsku postrojbu Alfe. I u toj sam postrojbi od običnog vojnika postao zapovjednik - ispričao nam je Milijan Brkić dio priče kako je završio u policiji.

Međutim, 2001. godine, kada je ondašnja vlast htjela uhititi generala Mirka Norca, Milijan je bio zapovjednik Alfi. Dobio je zadatak da pod okriljem noći ode u Sinj i na magistralnoj cesti u Split razbije mirne prosvjede. Tu je zapovijed odbio, znajući kakve će zbog toga imati posljedice. Međutim, unatoč tome što je znao da će izgubiti to visoko mjesto u policijskoj hijerarhiji, Brkić je odbio zadatak.

- Dobio sam zapovijed da pod okriljem noći idem probiti barikade u Sinju. S obzirom na to da se radilo o mirnom prosvjedu i da su postojali alternativni pravci kojima se promet odvijao, te zbog toga što nije bilo narušavanja javnog reda i mira, pretpostavljenima sam rekao da se ne slažem s tom zapovijedi. Rekao sam im da ne treba dolijevati ulje na vatru i da to što mi nalažu nije mudro i pametno. Istog trenutka bio sam smijenjen - ispričao nam je Milijan Brkić tu epizodu iz svoga policijskog života.

E, tu je počela Milijanova kalvarija u policiji. Prvo je šest mjeseci bio na ledu, a onda raspoređivan na mjesta koja nisu odgovarala njegovoj stručnosti i sposobnosti. Jednostavno, nastojalo ga se poniziti, a najviše ga je pogodila činjenica što su neki kolege iz policije RH-a od kolega iz Hercegovine, gdje je Milijan rođen, zatražili da provjere je li prva dva razreda osnovne škole zaista završio u rodnom Klobuku. Po pričama njegovih bliskih prijatelja, to je kod njega prelilo čašu strpljenja pa je nakon još niza ponižavanja 2003. odlučio napustiti policiju.

Milijan Brkić je rođeni Hercegovac koji je odrastao u Zagrebu. Svoga podrijetla se ne stidi i uvijek s ponosom ističe da je rođen u Klobuku, malom mjestu kod Ljubuškoga. Ondje je s roditeljima i obitelji živio do osme godine, kada su roditelji, koji su bili gastarbajteri, iznajmili kuću u Dubcu kod Zagreba i odlučili preseliti se u metropolu. Milijanu i njegovu bratu koji su bili posebno vezani uz dida Jozu i baku Ružu, koji su ostali u Hercegovini, Zagreb se nije toliko sviđao pa su, kako su nam ispričali njegovi prijatelji iz djetinjstva, njih dvojica nakratko iz metropole pobjegla u rodni Klobuk.

- U Zagrebu smo izdržali samo dva dana. Brat i ja skovali smo plan kako ćemo s džeparcem koji smo od roditelja dobili platiti kartu za vlak i vratiti se u Hercegovinu. Babi Ruži smo rekli da su nam ćaća i mater rekli da idemo u Klobuk, a da će oni ostati gore. Baba je na to samo rekla: "Uslišio Bog moje molitve!". Međutim, i njoj je postalo sve jasno kada je za dva dana po nas došla mjesna milicija i vratila nas u Zagreb. Poslije povratka u Zagreb, nekoliko dana dobivali smo porcije šiba i klečanja na kukuruzu - kroza smijeh će Milijan Brkić.

Prijatelji dvadesetak godina

S Tomislavom Karamarkom prijatelj je već dvadesetak godina, a čovjek od njegova iznimnog povjerenja postao je 1995. godine kada je Milijan, kako nam pričaju ljudi koji dobro poznaju njega i Tomislava, kao dozapovjednik Alfi i podstanar s obitelji odbio ključeve od ponuđenog stana u Zagrebu. Naime, Brkić je rekao da ne može uzeti stan dok su podstanari udovice njegovih suboraca iz postrojbe. Otad su njih dvojica nerazdvojni, pa ga je Karamarko 2005. pozvao u POA-u, a kasnije kada je postao ministar i u sam vrh policije. Milijan Brkić je za vrijeme Karamarkova ministrovanja policijom bio zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja.

Njegovi policijski kolege kažu da se istaknuo kao vođa operacije uhićenja Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo Antonije Bilić, te u slučaju uhićenja člana zemunskog klana Sretka Kalinića zvanog Zver, koji je timu koji je on predvodio priznao i neka ubojstva za koja se do tada nije znalo. Brkićevi kolege iz policije kažu da se Kalinić otvorio baš njemu i priznao niz ubojstava koje je policija iz Srbije kasnije razriješila.

- Spletom okolnosti došao sam pod povećalo javnosti u slučajevima Sretka Kalinića i Antonije Bilić. Ne mislim da sam u tome dao neki poseban obol, jer najveći dio posla napravili su policajci na terenu. Ja sam samo bio jedan u organiziranom lancu. Ako ste na njegovu vrhu, nemate veće zasluge od kolega koji su na terenu napravili najveći dio posla - skromno će Brkić.

Ključne riječi

Komentara 160

MM
mmatic
12:18 12.11.2014.

Milijan Brkić je dobrovoljc Domovinskog rata , legenda , junak i zbog toga ga ne vole jugonostalgičari iz kukurikukoalicije !

OB
-obrisani-
19:33 27.05.2012.

Drug Rista - Nije ti smetalo kad je kotlokrpa vodio državu? Kad je treba vodit Hrvat onda ti smeta.

VL
.
10:55 29.05.2012.

28.05.2012. u 12:52h rockatansky je napisao/la: Ne znam što je Brko radio poslije ali u srednjoj školi je bio jako dobar frend. Nikad se nije uzdizao iznad ostalih, nije se pravio važan niti se ulizivao profesorima niti se volio družiti sa takvima, bio je vrlo skroman i pošten. Ne slažem se sa politikom njegove stranke niti ću se ikad slagati sa desnom opcijom, ne znam kakav će se pokazati sada ali o njemu kao čovjeku u tih par godina srednje škole ne mogu reći niti jednu lošu riječ. I koliko se sjećam bio je vrlo dobar učenik. ******* Kada već spominješ srednju školu, još napiši i o kojoj se školi (vrsti) radi, ako nije tajna. I što ti znači da je bio dobar učenik ? Nije markirao ili sl. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije